Yerli ve yabancı yapım damlatıcıların sulama performansları yönünden karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Çamoğlu, Gökhan
Yavuz, Muharrem Yetiş

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma, ülkemizde yaygın olarak kullanılan yerli ve yabancı yapım damlatıcıların benzer veya aynı teknolojilerle üretilmiş olmalarına karşın taşıdıkları yapım faklılıklarının sulama performanslarına olan etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonucunda; yabancı yapım damlatıcıların ortalama yapım farklılığı katsayıları (Cv) % 3.33, damlama türdeşliği (EU) % 96.04, Christiansen yeknesaklık katsayıları (Cu) % 97.41 ve istatistiksel üniformluk katsayıları (Us) ise % 96.66; yerli yapım damlatıcılara ilişkin ortalama yapım farklılığı katsayıları (Cv) % 2.89, damlama türdeşliği (EU) değerleri % 96.61, Christiansen yeknesaklık katsayıları (Cu) % 97.62 ve istatistiksel üniformluk katsayıları (Us) ise % 97.11 olarak bulunmuştur.
This research was conducted to determine the effects of local and foreign drippers that were manufactured using similar or same technologies and broadly used in Turkey, on irrigation performance. As a result, coefficient of manufacturing variation (Cv) was 3.33%, emission uniformity (EU) was 96.04%, Christiansen uniformity coefficient (Cu) was 97.41% and statistical uniformity coefficient (Us) was 96.66% for foreign manufactured drippers; coefficient of manufacturing variation (Cv) was 2.89%, emission uniformity (EU) was 96.61%, Christiansen uniformity coefficient (Cu) was 97.62% and statistical uniformity coefficient (Us) was 97.11% for local manufactured drippers.

Description

Bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Muharrem Yetiş Yavuz'un danışmanlığında Gökhan Çamoğlu tarafından hazırlanan "Farklı yapımcı ve yapım özelliklerine sahip damlatıcılarda eş su dağılımının incelenmesi" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Damlatıcı, Yapım farklılığı katsayısı, Damlatıcı performansı, Sulama yeknesaklığı, Dripper or emitter, Coefficient of manufacturing variation, Emitter performance, İrrigation uniformity

Citation

Çamoğlu, G. ve Yavuz, M. Y. (2004). "Yerli ve yabancı yapım damlatıcıların sulama performansları yönünden karşılaştırılması". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1), 181-191.