Deneysel ortotopik transplantasyon için uzun süreli kalp prezervasyonu

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, transplantasyon için kalbin uzun süreli prezervasyonunda UW solüsyonunun (University of Wisconsin Solution) etkisi araştırıldı. ilk olarak UW ve modifiye Collins solüsyonları karşılaştırıldı. İkinci olarak da UW solüsyonu ile modifiye bir şekil olan UW-sukroz solüsyonları karşılaştırıldı. Her bir grupta 6 köpek kalbi 4°C'de 24 saat prezerve edildikten sonra ortotopik pozisyonda transplante edildi. Transplantasyon işlemi bittikten 45 dakika sonra 1, 2 ve 3. saatlerde sol ventrikül fonksiyonları ölçüldü. Deneyin sonunda doku su, sodyum, potasyum, Adenozin Trifosfat (ATP) ve Laktat düzeylerinin tayini için örnekler alındı. UW solüsyonunun kalbin uzun süreli prezervasyonunda, modifiye Collins solüsyonu ile karşılaştırıldığında daha iyi koruduğu ve UW grubunun sol ventrikül fonksiyonlarının daha üstün olduğu belirlendi. Deneylerin ikinci kısmında, UW solüsyonu ile modifiye şekli olan UW-sukroz karşılaştırmasında su, sodyum, potasyum, ATP ve laktat düzeyleri arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemsiz bulundu fakat UW-sukroz grubundaki sol ventrikül fonksiyonları daha iyiydi. Bunun nedeninin sukrozun molekül ağırlığının hidroksietil nişastaya göre daha hafif olmasından olabileceği düşünüldü.
In this study, the effectiveness of UW solution in long term preservation of heart for transplantation was investigated. At first, UW and modifed Collins solutions were compared. Secondly UW solution and a modified UW solution (UWSucrose) were tested. In each group 6 canine hearts were preserved for 24 hours at 4°C, followed by orthotopic transplantation. After 45 minutes of recovery left ventricular stroke work. Indexes were determined at 1, 2, and 3rd hour. At the end of the experiment, samples of myocardium were taken for measurements of tissue H20, Na, K, ATP and lactate levels. As a result, UW solution proved to be better in long term preservation of the heart when compared to modified Collins solution and left ventricular function was superior in the UW group. In the second part of the experiment where UW and UW-sucrose were compared, the difference in the levels of H20, Na, K, ATP and lactate were statistically insignificant, but the left ventricular function was found to be better in the UW-sucurose group. This result was explained by the low molecular weight of sucrose compared to hydroxyethyl starch.

Description

Keywords

Ortotopik, Transplantasyon, Kalp prezervasyonu, Heart preservation, Orthotopic, Transplantation

Citation

Cengiz, M. (1989). ''Deneysel ortotopik transplantasyon için uzun süreli kalp prezervasyonu''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(3), Supplementum 20, 1-14.