Hipoksik iskemik ensefalopati: Etyolojik ve klinik özellikler ve ölüm oranı ile ilişkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hipoksik İskemik Ensefalopati (HİE) perinatal olaylara sekonder olarak meydana gelen ciddi ve çeşitli nonprogresif nörolojik belirtileri ifade eder. Ülkemizde perinatal bakımın özlenen seviyenin çok altında olması sebebiyle HİE'Ii olgulara çok sık rastlanmaktadır. Kliniğimizde Ocak 1988 ile Temmuz 1989 tarihleri arasında yatan 120 HİE'Ii olgu incelendi. Olguların, % 19'u prematür, % 13'ü SGA ve % 5'i postmatür idi. olgularımızda % 82 oranında perinatal, % 18 oranıda prenatal risk faktör mevcuttu. En sık görülen klinik bulgular, yenidoğan reflekslerinde zayıflama, solunum problemleri ve kas tonusu değişiklikleri idi. Olguların % 57'sinde konvülsiyon görülmüş ve bunların % 90'ında konvülsiyonlar postnatal 0-2 gün içinde başlamıştı. Ölüm oranı % 52, şifa % 43 ve belirgin şekelle taburcu olanların oranı ise % 5 olarak bulundu. Doğumda resüsitasyon gereksinimi, postnatal 24 saatten sonra getirilme, hipoglisemi ve/veya elektrolit bozuklukları ve tonus değişikliklerinin bulunuşu ile ölüm oranı arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Hypoxic and Ischemic encephalopathy (HIE) account for the greatest number of the severe nonprogressive neurologic deficits occurring secondary to perinatal events. Between January 1988 and July 1989, 120 cases with HİE were diagnosed and treated. 19 % of them were premature, 13 % were small for dole and 5 % were postmature. Perinatal risk factors were found in 82 % and prenatal risk factors 18 % of all the cases. Most common symptoms were difficulty in sucking, breath problems and hypo or hypertonia. The convulsion rate in these patients was 57 % and 90 % of convulsions occurred in first two days of life. Mortality rate was 52 %. Significant relations were found between the rate of mortality and the requirement of resuscitation, admission after the first day of life, hypoglycemia, electrolyte imbalance and hypo or hypertonia.

Description

Bu çalışma, 8-12 Ekim 1989 tarihlerinde Bursa[Türkiye]'da düzenlenen XXXlll. Milli Pediatri Kongresi'nde bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Hipoksik iskemik ensefalopati, Etyoloji, Klinik özellikler, Ölüm oranı, Clinical features, Hypoxic ischemic encephalopathy, Etiology, Death rate

Citation

Çil, E. vd. (1989). ''Hipoksik iskemik ensefalopati: Etyolojik ve klinik özellikler ve ölüm oranı ile ilişkileri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(3), 507-513.