Flunitrazepam indüksiyonunda solunum volümü ve kan gazları değişiklikleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1983

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Rastgele seçilmiş 20 hastaya indüksiyon ajanı olarak 2 mg Flunitrazepam (Rohypnol) yavaş olarak i.v. verildi. Flunitrazepam injeksiyonundan önce ve sonra kan basıncı, nabız dk. sayısı, solunum volümü ve dakika volümü arteryel kan gazları ölçümleri yapıldı. Kan basıncında hem sistolik, hem diastolik basınçta anlamlı azalma, solunum ve dakika volümlerinde anlamlı azalma ve P02'de de anlamlı azalma görüldü. Yaşlı kardiak ve solunum bozukluğu olan hastalarda Flunitrazepam'ın dikkatle kullanılması gerektiği kanısına varıldı.
2 Mg. doses of Flunitrazepam (Rohypnol) as an induction agent was injected intravenously to 20 randomly sekcted patient. Blood pressure, heart rate, tidal and minute volume, blood gases were measured before and 3-5 minutes after induction. Both systolic and diastolic pressure, tidal and minute volumes and P02 values were significantly decreased. Other blood gas changes were not found significantly. We suggested that Flunitrazepam must be used with care in old, cardiac patients or who have respiratory distress syndrome.

Description

Bu çalışma, Bursa[Türkiye]’da düzenlenen XVI. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kongresi‘nde bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Flunitrazepam (rohypnol) indüksiyonu, Solunum volümü, Kan gazları değişiklikleri, Tidal volume, Blood gas changes, Flunitrazepam (rohypnol) induction

Citation

Özyurt, G. vd. (1983). "Flunitrazepam indüksiyonunda solunum volümü ve kan gazları değişiklikleri". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 10(2), 159-163.