Karaciğer hastalıklı olgularda oluşan tiroid hormon değişimleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Üniversitesi

Abstract

Çalışmamıza klinik muayene ile ötiroid olan 34 karaciğer hastalıkları olgu alındı. Tiroid durumunu değerlendirmek amacı ile Serum total T4 , total T3 upt., STİ, TBG, rT3, TSH düzeyleri araştırıldı. Karaciğer hastalıklı olgu grupları ile kontrol grubu arasında Serum Total T4, STİ, T3 upt., rT3 ve TSH değerleri yönünden anlamlı farklılık saptanmadı. Karaciğer hastalıklı olgu gruplarında, Serum total T3 düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük saptandı . Serum TBG düzeyleri viral hepatitli olgu grubunda en fazla olmak üzere tüm karaciğer hastalıklı olgu gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Karaciğer hastalıklı olgu gruplarında; düşük serum total T3 değerleri ile karaciğer fonksiyon testleri arasında ·uyum gösterilemedi. Karaciğer hastalıklı olgularda tiroid durumu saptanırken, serum total T4 , T3 düzeylerinin yanısıra total rT3 düzeylerinin de araştırılmasının uygun olacağı kanısına varıldı.
Thirty-four patients', various liver diseases in euthyroid states, serum levels of total-T4 , total-T3, T 3 -upt., FTI, TBG, rT3 and TSH were investigated. Serum total-T3 levels of the patients with liver diseases were significantly lower and serum TBG levels were higher but serum rT3 levels were in the same level of the controls.

Description

Keywords

Karaciğer, Tiroid hormon değişimleri, Liver, Thyroid hormone changes

Citation

Günöven, E. vd. (1989). ''Karaciğer hastalıklı olgularda oluşan tiroid hormon değişimleri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(1), 77-84.