Dalak ve karaciğerin konjenital soliter kistleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Üniversitesi

Abstract

Karaciğer ve dalağın konjenital soliter kistleri son derece nadirdirler. Bu organların hakiki kistleri çoğunlukla paraziterdir. Konjenital soliter kistlerin seyrek görülmesinin yanında birçok diğer bulguları da ortaktır. İsotop, ultrason ve tomografik incelemeler her iki durumda da teşhise yardımcıdır. Biz bu makalede ikisi dalakta, birisi karaciğerde olmak üzere üç adet semptomatik konjenital soliter kist vakası sunduk. Dalak kistlerinden bir tanesine parsiyel splenektomi, diğerine ise bırakılacak sağlam dalak dokusu olmadığı için total splenektomi uyguladık. Karaciğer kisti vakamızda ise parsiyel hepatik rezeksiyon yapıldı. Bu vakalar dolayısıyla hastalıkların klinik, patolojik ve tedavi prensipleri tartışıldı.
Congenital solitary cysts of the liver and spleen are very rare. True cysts of these organs are commonly parasitic. Besides their rarity, congenital solitary cysts of the liver and spleen have several other features in common. isotopic, ultrasonic and tomographic scanning assist diagnosis in both conditions. In this paper we presented three symptomatic cases of congenital solitary cyst, one in the liver and two in the spleen. One of the splenic cysts was treated by partial splenectomy and the other by total splenectomy because of lack of the normal splenic tissue. Congenital hepatic cyst was treated by partial resection.

Description

Keywords

Dalak, Karaciğer, Konjenital, Soliter kistler, Spleen, Congenital, Solitary cysts, Liver

Citation

Doğruyol, H. vd. (1989). ''Dalak ve karaciğerin konjenital soliter kistleri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(1), 21-28.