Kaddafi sonrası Libya’da çatışma ve barışı inşa süreci

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022-04-01

Authors

Kalfa, Zeynep

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma, kırk iki yıllık Kaddafi hükümetinin devrilmesinin ardından demokrasiye geçiş şansı yakalayan Libya’da, çatışma ve barışı inşa sürecinin temel unsurlarını incelemektedir. Libya, Soğuk Savaş sonrası döneme damgasını vuran devlet içi çatışmalara tipik bir örnektir ve bu anlamda deyim yerindeyse bir ‘’laboratuvardır’’. Libya’da barışı inşa sürecinin başarılı bir biçimde tamamlanabilmesi, benzer durumda olan çok sayıda devlet içi çatışmaya bir model oluşturabilecektir. Ancak “doğru çözümler doğru analize dayanır” ilkesinden yola çıkan çalışma, öncelikle Libya iç savaşının kompleks ve çok nedenli yapısını irdelemektedir. Bunun için de “analiz düzeyi” çerçevesi kullanılmakta ve iç savaşın nedenleri bireysel, toplumsal ve uluslararası düzey olmak üzere, bütüncül bir yaklaşımın temelinde, üç düzeyde ele alınmaktadır. Detaylı çatışma analizinin ardından çalışma, Libya’da barışın nasıl inşa edilebileceği sorununa odaklanmaktadır. Bu bağlamda kısa, orta ve uzun vadede ortaya konulabilecek çabalar ve bunlar ile ilgili aktörleri değerlendirilmekte ve tartışma konusu yapılmaktadır. Metodolojik açıdan ise çalışma derinlemesine tek vaka çalışması olup, veri toplama teknikleri ilgili politikacı ve uzmanlarla yapılan yüz-yüze görüşmeler ve çalışmaya ışık tutabilecek her türlü ikincil veriye dayanmaktadır.
This study examines the main causes of the ongoing Libyan civil war, as well as the pillars of building peace in Libya, which overtook the transition to democracy over the forty-two-year overthrow of Qaddafi. Libya is a typical example of the intra-state battles that marked the post-Cold War era, and in that sense, it is a laboratory in which intra-state disputes are processed. The successful completion of the peacebuilding process in Libya could set a model for many similar intra-state conflicts. However, starting from the principle of "right solutions are based on right analysis," this study starts with examining the complex and multi-cause structure of the Libyan civil war. For this, the "level of analysis" framework is used, and the causes of the civil war are examined at three levels based on a holistic approach: individual, social and international. After detailed conflict analysis, the study focuses on the problem of how to build peace in Libya. In this regard, what can be made in the short, medium, and long term, along with relevant actors, are evaluated and discussed. Methodologically, the study is a single in-depth case study. Data collection techniques involve face-to-face interviews with relevant politicians and experts, as well as any relevant secondary data.

Description

Keywords

Libya iç savaşı, Libya, Kaddafi sonrası Libya, Arap Baharı ve Libya, Çatışma analizi ve çözümü, Libyan civil war, Libya after Qaddafi, Arab Spring and Libya, Conflict analysis and resolution

Citation

Kalfa, Z. (2022). Kaddafi sonrası Libya’da çatışma ve barışı inşa süreci. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.