Haloperidol ve dehidrobenzperidol'ün antiaritmik etkilerine ait bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

1975

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Üniversitesi

Abstract

Bir rastlantı sonucu bulduğumuz Haloperidol ve Dehiclrobenzperidolün antiaritmik etkisini; belirli bir metodla 60 hastada inceledik. Kullandığımız dozlarda, uyarım aritmisi gurubundan, sinüs taşikardisi, atrial ekstrasistol, kardioversion yapılacak atrial fibrilasyon vakalarında endikasyon olduğunu düşünmekteyiz. Çalışmamızda, atrial flatterden normal sinüs ritmine kontrşoksuz dönme olayının çok düşük olmasına rağmen, böyle bir sonuçla karşılaşılırsa; hasta için bir kazanç olduğu düsünülebilir. Metodumuzda uyguladığımız dozlar, uyarma aritmisi gurubundan, birinci derecede atrioventriküler blok ve dal bloklarında değişiklik yapmamıştır. Fakat daha yüksek dozlarda kontrendikasyon olabilir. Bu çalışma ile ilgili literatür yayınlarıyla yaptığımız tartışma sonucu; her iki ilacın antiaritmik etkilerinin beta blokaj özelliği ile ilgili olduğu, alfa blokaj özelliğinin de bu etkiye yardımcı olabileceği sonucuna vardık.
We have made research on the antiarrhythmic effects of Dehidrobenzperidol and Haloperidol on 60 patients using a certain method. We think that these drugs can also be used at the cases of sinus tachycardias, ventricular tachycardias and ekstrasystol, atrial ekstrasistolatrial fibrillation, and cardioversion. In our studies, if we are able to maintain the change from atrial flutter to normal sinus rhythm without a counters hock even though the chances are rather less; that will beneficial for the patients. The dosages that we used in our method have made no changes in first degree atrioventricular block and bundle branch block; but the higher dosages could be counter-indicated. According to the results of our studies we have reached the conclusion that the antiarrhytmic effects of the both drugs are closely related to beta adrenergic blockade would help these effects as well.

Description

Bu çalışma, yazarın Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim dalında 1969 yılında gerçekleştirilen uzmanlık tezinden alıntıdır.

Keywords

Haloperidol, Dehidrobenzperidol, Antiaritmik etkiler, Antiarrhythmic effects, Dehydrobenzperidol

Citation

Özyurt, G. (1975). "Haloperidol ve dehidrobenzperidol'ün antiaritmik etkilerine ait bir araştırma". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 2(1), 41-54.