Sol akciğer lingulasında soliter hyalin vasküler tip castleman hastalığı

Loading...
Thumbnail Image

Date

1990

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Castleman hastalığı ilk kez 1956 yılında tanımlanmış ve etyopatogenezi henüz tam olarak açıklanamamış olan benign lenfoproliferatif bir bozukluktur. En sık mediastende görülürse de lenfoid doku bulunan herhangi bir organda karşılaşmak olasıdır. Olgular genellikle soliterdir. Histolojik olarak hyalen vasküler ya da plazma hücreli subtiplere ayrılır. Son yıllarda, daha çok plazma hücreli tipinde, multisentrik, multisistemik tutulumunda görüldüğü yayınlanmıştır. Bizim olgumuz sol akciğer lingulasında soliter, hyalen vasküler tip Castleman hastalığıdır. Ender görülen bu hastalığın, yine ender bir lokalizasyonu, son yayınlar ile birlikte sunulacaktır.
Solitary vascular hyalinized variant castleman's disease is a benign lenfoproliferative disorder which was first described by eastleman in 1956. It's pathogenesis is not clear. Mediastinum is the most usual site of involvement, but any other lenfoid structures or organs can be affected. Cases in general are solitary, and histologically hyaline vascular and plasma cell subvariations are seen. Recently plasma cell type with multicentric multisystemic involvements have been published. Our case was located on the left lung lingula and was a solitary hyaline vascular type Castleman's disease. We'll give a full detail of this rare disease and its rare localization, with recent publication.

Description

Keywords

Sol akciğer, Soliter, Hyalin vasküler, Castleman hastalığı, Hyaline vascular, Castleman's disease, Solitary, Left lung

Citation

Tolunay, Ş vd. (1990). ''Sol akciğer lingulasında soliter hyalin vasküler tip castleman hastalığı''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 17(1), 217-223.