Bağırsak anastomozları teknik ve klinik sorunları

Loading...
Thumbnail Image

Date

1978

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma 1976-1978 yılları arasında Bursa Tıp Fakültesi Cerrahi Kürsüsü Kliniğine başvuran ve "bağırsak rezeksiyonu" içeren cerrahi girişim uygulanmış 67 hasta ile değişik nedenler sonucu barsak fistülü oluştuktan sonra başvuran 12 vak 'ayı kapsamaktadır. İncelemeye konu olan vakaların, klinik ve laboratuvar bulguları bu konudaki kaynakların taranması ile elde edilen verilerle karşılaştırılmıştır. Bağırsak ameliyatlarından sonra en sık görülen komplikasyon, sepsis ve fistül olmuş, bu komplikasyonların oluşunda, hastaların genel durumunun etkisi yanında uygulanan cerrahi yöntemlerle, hastanın hazırlığının özellikleri üzerinde durulmuştur. Sepsisle yeterli şekilde mücadele verildiğinde, parenteral beslenme ve posasız, elemental diyet ile hastanın genel durumunun bozulmasının önlenebileceği, böylece rejenerasyonun, fistülleri belli oranda spontan kapatabileceği gösterilmiştir. Yine de ameliyat öncesi ve sırasında gerekli klinik ve teknik özelliklere aşım özen göstererek kaçak olmasını kolaylaştıracak koşulların önlenmesine, ameliyat sırasında elektrolit, mai ve azot bilançosunun istenen düzeyde tutulmasına titizlik gösterilmelidir. Konu günümüzde de gösterdiği yüksek mortalite oranı nedeniyle önemini korumakta ve çok yönlü yaklaşım gerektirmektedir.
This report consists 62 patients who have undergone "bowel resection and anastomosis " and 12 patients who had intestinal fistulas of various causes on admittance to hospital, all of these patients have been encountered in the Surgical Clinic of Medical Faculty of Bursa between the years of 1976-1978. Fistulas and sepsis are the most common complications of bowel surgery. The preoperative preparation of patients and the surgical method of choice are discussed as to the liability of these complications. A study has been carried on to lessen the complications as well as to treat them. It has been shown that the fistulas can be healed spontaneously by regeneration if parenteral feeding and elemental diet to restore the health of the patient are applied effectively. Therefore, it is very important to choose the time and the kind of medical or surgical procedures after the formation of fistulas. The subject holds importance because of its high mortality rate and requires meliculous handling.

Description

Keywords

Bağırsak anastomozlar, Teknik ve klinik sorunlar, Technical and clinical issues, Intestinal anastomoses

Citation

Arınç, O. (1978). ''Bağırsak anastomozları teknik ve klinik sorunları''. Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 5(1-2-3-4), Supplementum 4, 1-25.