Basis cranii interna'nın topografik anatomisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2000

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kafatasının alt parçası oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Bölgenin CT, MR gibi radyolojik tekniklerle yorumlanmasında ve burada yapılacak cerrahi girişimlerde, özellikle oryantasyonun sağlanmasında iyi anatomik bilgiye gereksinim vardır. Son yıllarda anatomiciler ve klinisyenler tarafindan, fossa cranii anterior, medya ve posteriorda bulunan yapılar ile ilgili olarak yapılan çalışmalar giderek artmaktadır. Bu amaçla kafatası hadisinin iç yüzünde bazı önemli oluşum ve deliklerin belirli noktalara uzaklıkları ve lokalizasyonları ile ilgili olarak kısa bir anatomik tanımlama yapılmış; bazı morfometrik veriler sunulmuştur.
Internal skull base has a very complicated structure. It is needed to have sufficient anatomical knowledge in order to evaluate radiological techniques such as CT, MR etc. and provide orientation in surgical operations made in this area. In the last years the studies which made on the structure of anterior, middle and posterior cranial fossa have been increased For this purpose a short anatomic review has been made and some morphological data has been given on the some important structures and foramen and their distance to the definite points locations.

Description

Keywords

Kafatası tabanı, Topografik anatomi, Skull base, Topographic anatomy

Citation

İkiz, İ. (1999-2000). ''Basis cranii interna'nın topografik anatomisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 26(1-2-3/1-2), 55-59.