Otomatik paletli yük taşıyıcı mekik aracının geliştirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-08-04

Authors

Öçal, Ahmet Emre

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada yarı otomatik ve otomatik depolama sistemlerinde kullanılan ve ürün paletlerini raf hücrelerine taşıyan mekik sistemleri incelenmiştir. Mekik sistemleri, hem depo rayları üzerinde ileri-geri hareket için yürütme mekanizmasına hem de palet üzerindeki yüklerin kaldırma-indirme işlemleri için kaldırma mekanizmasına sahip olan araçlardır. Yapılan çalışmada, ilk olarak ülkemizde lisanslı olarak üretilen ve güncel olarak kullanılan bir mekik aracının yapısal davranışı incelenmiştir.Bu kapsamda mekik aracının gövdesi için sonlu elemanlar analizi yapılarak yapısal davranış incelenmiş daha sonra ise kaldırma mekanizmasının kinematik, sanki-statik ve kinetik analizleri yapılmıştır. Piyasada üretilip kullanılan mekik araçlarındaki sistem incelendikten sonra çalışma prensibi olan bir motor ile aracın depo raylarındaki kanallar içerisinde ilerlemesi, bir diğer motor ile gerçekleştirilen ve paletli ürünlerin kaldırılmasına alternatif bir sistem geliştirilmiştir. Bu alternatif sistemde tek motorla her iki işlemi yani, mekik aracının kanaldaki ilerlemesi ve paletli ürünlerin kaldırılmasını gerçekleştirecek bir sistem üzerinde çalışılmıştır. Bu yeni sistem için detaylı tasarım, imalat ve test işlemleri de gerçekleştirilmiştir.
In this study, lifting mechanism of shuttle systems -which is used in automated warehouses and takes goods into rack cells-, has been examined. Shuttle systems have lifting mechanism to lift goods(pallets) and also drive mechanisms to move goods(pallets) on special rails into rack cells. First of all structural behavior has been examined. So finite element analysis of shuttle device's carcase and then kinematic, quazi-static and kinetic analysis of lifting mechanism are made here. After examination of a shuttle device which is commonly used, an alternative working solution improved to provide both different propulsions by single motor. Detailed design, production and tests are made in this study.

Description

Keywords

Otomatik depolama, Mekik, Mekik sistemler, Kinematik analiz, Kinetik analiz, Sonlu elemanlar analizi, Automated storage, Shuttle, Shuttle systems, Kinematic analysis, Kinetic analysis, Finite element analysis

Citation

Öçal, A. E. (2015). Otomatik paletli yük taşıyıcı mekik aracının geliştirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.