Beyin infarktlarının kompüterize tomografi ile arter alanlarına göre dağılımı ve klinik bulgularla ilişkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Son 6 yıllık dönemde Nöroloji Kliniğinde yatırılarak, serebral infarkt tanısı konmuş 501 hastanın klinik, laboratuvar ve kranial komputerize tomografi (KT) bulguları retrospektif olarak incelenmiş; KT de infarki gelişimine göre belli zamanlarda infarkt görüntüleme oranları, tıkanan ana ve perforan arter dağılımı, oluşan infarkt tipleri, tıkanan ana arterlerin klinik bulgular ve prognozla ilişkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak, kranial KT serebral infarktın tanısı, takibi ve klinik bulgular ve prognozla ilişkisinin araştırılması da yararlı bir inceleme yöntemi olarak kabul edilmiştir.
We have retrospectively studied clinical, laboratory, and computerized tomographic (CT) findings of 501 consecutive patients with cerebral infarct, during the last 6 years. The visualization ratios of lesions on CT -according to temporal development of cerebral infarcts- types of ' infarcts, the distribution of occluded main and perforating cerebral arteries, and relations of occluded main arteries with clinical findings and prognosis are subjects that have been investigated. In conclusion, cranial CT is accepted as an useful imaging method in diagnosis and follow-up of cerebral infarcts and in investigations of their relations with clinical findings and prognosis.

Description

Bu çalışma, IV. Ulusal Nöroloji Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Beyin infarktları, Kompüterize tomografi, Arter alanları, Relationship with clinical findings, Artery areas, Computerized tomography, Brain infarcts

Citation

Zarifoğlu, M. vd. (1992). ''Beyin infarktlarının kompüterize tomografi ile arter alanlarına göre dağılımı ve klinik bulgularla ilişkisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 19(3), 291-298.