Sigara'nın serum lipidleri üzerindeki etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1988

Authors

Tunçbilek, Sevgi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada ateroskleroz (As) ve koroner arter hastalıkları (KAH)nda primer risk faktörlerinden olan sigaranın, diğer bir primer risk faktörü olan serum lipidleri üzerindeki etkisi incelendi. Sigara içenlerde (n = 17 olgu), içmeyenlere (n = 60 olgu) kıyasla trigliserit (TG), total kolesterol (TK), düşük dansiteli lipoprotein-kolesterol (LDL-K) de artış , yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol (HDLK) de ise belirgin azalma gözlendi. Sonuçta sigaranın endotel hücrelerinde harabiyete ve göreceli olarak hiperlipidemiye yol açarak As olayını hızlandırdığı fikrine varıldı.
In this study the effects of smoking on serum lipids, which are primary risk factors in atherosclerosis (As) and coronary artery disease (CAD) are investigated. In contrast the increases in triglyceride (TG), total cholesterol (TC), low density lipoprotein-cholesterol (LDL-C), we observed a marked decrease in high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) in smokers (n = 17) compared to non-smokers (n= 60). In conclusion, we got the idea that smoking giving rise to injury in the endothelial cells and relative hyperlipidemia accelerated the process of As.

Description

Keywords

Sigara, Serum lipidler, Cigaret, Serum lipids

Citation

Güler, A. H. vd. (1988). ''Sigara'nın serum lipidleri üzerindeki etkisi ''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(3), 477-484