Klinik biyokimya'da yöntem seçimi ve ön hazırlıklar

Loading...
Thumbnail Image

Date

1990

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bir yöntem çalışması rastgele yapılamaz. Bu konuda, yöntem seçiminden başlamak üzere, analiz aşamasına gelinceye kadar bir dizi ön hazırlık gereklidir. Laboratuvar koşulIarına uygun olarak belirli bir yöntem seçildikten sonra o yöntemin ön hazırlıklar yapılır. Bu amaçla "cihaz(lar), temizlik işlemi, kullanılacak malzemenin seçimi, örnekler, standartlar, kontrol ve kör" konulan incelenip, o yönteme özgün olarak belirlenip hazırlanmalıdırlar. Ancak bundan sonra o yöntemle deneye güvenilir bir şekilde başlanabilir.
One can not go into analytical work rashly. It requires a set of pre-analytical preparations, beginning from the selection of the method to the step of analysis. After choosing a method, according to the laboratory conditions, pre-analytical preparations begin. In the aim of this, "apparatus, deaning process, selection of the materials which will be used in the analysis, saniples, standards, controls and blank" subjects must be investigated and established specifically and distinctly for that method and then prepared. Unless then, one can begin to analysis with that method accurately.

Description

Keywords

Klinik biyokimya, Yöntem seçimi, Clinical biochemistry, Ön hazırlıklar, Preparations, Method selection

Citation

Güler, A. H. (1990). ''Klinik biyokimya'da yöntem seçimi ve ön hazırlıklar''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 17(3), 537-542.