Yahudi-Hıristiyan münazaralarında İsa ve Mesih tartışmaları-Paris, Barselona, Tortosa örnekleri-

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022-03-03

Authors

Şengül, Fatma Seda

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada Orta Çağ’da Yahudiler ve Hıristiyanlar arasında düzenlenen üç dinî münazaranın Yahudi yazarlar tarafından tutulan kayıtları dikkate alınmıştır. Münazaralardan ilki 1240 yılında Paris’te, ikincisi 1263’te Barselona’da, üçüncüsü ise 1413-1414 yılları arasında Tortosa’da gerçekleştirilmiştir. Söz konusu münazaralar ve kayıtları, Fransa ve İspanya’da yaşayan Yahudiler ve Hıristiyanların sosyal, dinî ve siyasal hayatı bakımından ciddi ipuçları barındırmaktadır. Münazaralardaki Hıristiyan temsilcilerin üçü de Yahudilikten Hıristiyanlığa geçmiş kimselerdir. Yahudi katılımcılar ise dönemin önde gelen Yahudi cemaat liderleri arasından seçilmiştir. Münazaraların üçü de Hıristiyan kesimin talebi üzerine düzenlenmiştir. Hıristiyan konuşmacılar, daha önce Hıristiyanlık için tehlikeli bir kitap olarak görülmesine rağmen, bu tartışmalarda iddialarını haklı çıkarmak için Talmud’u kullanmışlardır. Bilhassa içerisindeki İsa ve Hıristiyanlık/Hıristiyanlar aleyhindeki ifadeler sakıncalı bulunmuştur. Fakat sonraki süreçte Hıristiyanların Talmud’a bakışında radikal bir tavır değişikliği olmuş ve Talmud Hıristiyanlık lehinde bir kaynak olarak kullanılmaya başlanmıştır. Beklenen Mesih’in çoktan gelmiş olduğu iddiası Talmud özelinde delillendirilmeye çalışılmıştır. Bu minvalde çalışma içerisinde münazaralarda yapılan Mesih ve İsa Mesih tartışmaları ağırlıklı olarak ilgili Talmud pasajları üzerinden değerlendirilmiştir.
This study deals with Hebrew records of three religious disputations between Jews and Christians in the Middle Ages. The Paris Disputation took place in 1240, Barcelona in 1263, and Tortosa in 1413-1414. Debate records and documents provide insight into the social, religious, and political lives of Jews and Christians living in France and Spain at that time. All three of the Christian speakers at the debates were converts from Judaism. Jewish representatives were famous community leaders of the time. All three discussions took place at the request of the Christian community. Christian speakers used the Talmud to justify their claims in these debates although it had previously been seen as a dangerous book for Christianity. Especially passages against Jesus and Christians had been considered hazardous. Later, there was a radical change in the attitude of Christians towards the Talmud, and they began to use the Talmud as a source in favor of Christianity. Christian speakers claimed that the expected Messiah had already come, giving passages from the Talmud as proof.

Description

Keywords

Dinler tarihi, Reddiye, Polemik, Münazara, Paris, Barselona, Tortosa, Talmud, The history of religions, Refutation, Polemic, Disputation

Citation

Şengül, F. S. (2022). Yahudi-Hıristiyan münazaralarında İsa ve Mesih tartışmaları-Paris, Barselona, Tortosa örnekleri. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.