Doğal tekelin regülasyonu ve bağımsız düzenleyici kurum: Türkiye elektrik piyasası örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-01-28

Authors

Pekcan, Diğdem

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Elektrik enerjisi hem sanayide hem de meskenlerde kullanılması ile günümüzde toplumların için vazgeçilmez bir mal haline gelmiştir. Gelişen teknoloji elektrik enerjisinin mülkiyetinde değişikliğe neden olmuş ve gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin elektrik sektöründe yeniden yapılandırma gerçekleşmiştir. Bu çalışmada 2001 yılında başlayan elektrik sektöründe yeniden yapılanma sürecinin etkileri ve sonuçları analiz edilmiştir. 2001 yılında başlayan süreç 2013 yılında yeni elektrik piyasa kanunun çıkarılması ile devam etmektedir. Rekabetçi bir elektrik piyasasının oluşturulması için bazı sorunlar çözüme kavuşmasına rağmen yatırımlar için daha güvenilir bir ortam için çözülmesi gereken sorunlar hala mevcuttur. Elektrik sektörünün reform sürecinde önemli bir aktör bağımsız düzenleyici kurumların özellikleri ve EPDK'nın elektrik piyasasındaki faaliyetleri ve konumu ele alınmıştır. Elektrik sektörünün yeniden yapılandırma sürecinde, bazı noktalarda başarı sağlanmış olmasına rağmen, belli konuların yeni elektrik piyasası kanununda da çözülemediği sonucuna varılmıştır. EPDK'nın elektrik piyasasında daha etkin rol alması gerekmektedir.
Electrcity has used both industrial and residental due to the communities is indispensable good today. Emerging technologies have led to change in ownership of electricity and developed and developing countries have been realized the restructuring of the electricty sector. In this study, started in 2001 the of the restructuring process in the electricty effects and results were analyzed. The process started in 2001 but continues with new electricty market law which came into force in 2013. Although some problems solved to create competitive electricty market, there are some problems still wait to solve to reliable environmet for invesments. An important actor in the process of the electricity sector the characteristics of independent regulatory agencies and EMRA's activities and position in electricty market is discussed. In the process of restructuring of sector, although at some point has been successful, certain issues can not be resolved in the new electricty market law was concluded. EMRA must take a more active role to create competitive electricty market.

Description

Keywords

Doğal tekel, Bağımsız düzenleyici kurum, Türk elektrik piyasası, EPDK, Natural monopoly, Independent regulatory agencies, Turkish electricty market, EMRA

Citation

Pekcan, D. (2015). Doğal tekelin regülasyonu ve bağımsız düzenleyici kurum: Türkiye elektrik piyasası örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.