Tavşanlarda seftriakson ile oluşturulan deneysel epilepsi nöbetleri üzerine MK-801 'in antiepileptik etkisinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1996-08-27

Authors

Erim, Mustafa

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Non kompetitif N-Metil-D-Aspartat antagonistlerinin epileptik nöbetler üzerine terapolik potansiyeli olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmada 10 ar tavşandan oluşan alışma ve kontrol gruplarında subdural olarak verilen seftriakson ile oluşturulan nöbetler üzerine MK-801 in antiepileptik etkisi elektrofizyolojik olarak incelendi. Çalışma grubuna 1 mg/kg MK-801 İM, kontrol grubuna da serum fizyolojik 2 cc IM olarak verildikten sonra her iki gruba da subdural seftriakson uygulanarak nöbet oluşumu gözlendi. Tüm bu işlemler boyunca EEG kaydı yapılarak elde edilen veriler daha önceden belirlenen EEG skor şemasına göre değerlendirildi. Sonuç olarak çalışma grubunda elde edilen EEG skorları ile kontrol grubunun EEG skorları arasında istatistiki olarak anlamlı fark bulunduğu ve MK-801'in deneysel nöbetleri önleyici etkisinin olduğu kanısına varıldı.
It is known that non competitive NMDA antagonists have a therapeutic effect on epileptic seizures. In this study, antiepileptic effects of MK-801 was evaluated on seizures induced by subdural ceftriaxone. 1 mg/kg MK801 (im) was given to 10 rabbits and 2 cc physiologic saline (im) was given to 10 control rabbits and then 0.01 mg/kg ceftriaxone was given subdurally and then seizures were observed. EEG was recorded evaluated with an EEG score. There was a statistically significant difference on EEG scores between groups. lt is concluded that MK-801 is effective as agonist ceftriaxone induced seizures.

Description

Bu çalışma 13. Ulusal Nörofizyoloji EEG-EMG Kongresi'nde bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

MK-801, Seftriakson, EEG, Deneysel epilepsi, Seftriaxon, Experimental epilepsy

Citation

Erim, M. vd. (1996). ''Tavşanlarda seftriakson ile oluşturulan deneysel epilepsi nöbetleri üzerine MK-801 'in antiepileptik etkisinin incelenmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 23(1-2-3), 55-58.