Farmakolojik egzersiz testleri ve uygulama alanları

Loading...
Thumbnail Image

Date

1994-06-15

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Sol ventrikül miyokardının gerek kanlanması ve viabilitesinin, gerekse segmental duvar hareketleri ve global fonksiyonunun değerlendirilmesi amacıyla Nükleer Tıp tekniklerine giderek daha fazla başvurulmaya başlanmıştır. Miyokard perfüzyonunda ve/veya fonksiyonunda eforla meydana çıkan anormallik/erin ortaya konulması amacıyla uygulanan fiziksel egzersiz testlerinin her hastaya uygu/anomayışı ya da her hastada maksimum egzersiz seviyesine ulaşılamaması nedeniyle, güvenilir bir alternatif olarak farmakolojik egzersiz testlerinin kullanımı yaygın olarak kabul görmektedir. Makalemizde, bu amaçla kullanılan üç ajan -dipiridamol, dobutamin ve adenozinin- etkilerini ve klinik deneyierin sonuçlarını literatür ışığında irdeledik.
The stress tests are applied to reveal stress-dependent myocardial perfusion and function abnormalities. Because of the /imitations of physical exercise testing, the use of pharmacological exercise agents in routine applications is increasing. In this article, the effects of the most employed pharmacological stress agents, dipyridamole, dobutamine and adenosine, and results of clinical trials are discussed.

Description

Keywords

Farmakolojik egzersiz, Pharmacological exercise

Citation

Güneş, İ. vd. (1994). ''Farmakolojik egzersiz testleri ve uygulama alanları''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 21(1), 91-95.