Dispers boyanmış poliester örme kumaşlarda ardışık uygulanan farklı haslık testleri sonuçlarının renk ölçümleri ile araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022-03-07

Authors

Açar, Pınar

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada aynı iplik cinsi ile örülen üç farklı gramajdaki poliester kumaşların dispers boyarmaddeler ile boyanması ve sonrasında uygulanan ardışık haslık testlerinin kumaşlar üzerinde meydana getirdiği renk değişimi araştırılmıştır. Deneysel çalışmada üç farklı molekül boyutunda olan dispers boyarmaddeler ile boyama parametreleri sabit tutulup her molekül boyutundaki boyarmadde için üç farklı konsantrasyon da boyama deneyleri yapılmıştır. Boyanan numunelere redüktif yıkama işlemi yapılıp kendi halinde kurumaya bırakılmıştır. Daha sonra kuruyan numunelerin ilk renk ölçümleri yapılmış ve bu ölçümler standart olarak kabul edilmiştir. Bu işlemleri takiben numunelere yıkama, ütüleme, ışık haslığı testleri farklı uygulama sırası ile ardışık olarak yapılmıştır. Haslık testlerinin ardından numunelerin tekrar renk değerleri ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar grafikler ile gösterilmiş ve poliester kumaşların farklı molekül boyutundaki dispers boyarmaddeler ile boyanmaları sonrasında uygulanan farklı haslık testlerinin renk değerlerini ne şekilde etkilediği incelenmiştir. Çalışmaların sonucunda, boyanan numunelerin renk ve renk farkı özelliklerinin birim ağırlıklara bağlı değişiklik gösterdiği, renk değerleri üzerinde ışık haslığı testinin en belirgin etkiyi yaptığı görülmüştür. Küçük moleküllü boyarmaddenin haslık testlerinden en az etkilendiği ve ardışık haslık testi uygulamalarında en uygun boyarmadde olduğu bulunmuştur.
In this thesis research, polyester fabrics with different unit weights and knitted from the same yarn were dyed with disperse dyes. After dyeing different fastness tests were applied in different sequences and the resulting colour differences were investigated. Dyeing experiments were performed with three dispers dyes of different molecular weights. Dyeings were performed at three dyeing concentrations. After reductive cleaning the dyed samples were dried and colour measurements were performed as the samples as taking them the colour standards. After that washfastness, hot-ironing and light fastnes tests were applied in different sequences and the resultant. Colour coordinates were recorded after each test on the standard colour samples. The results were explened as colour values and colour differences. The results showed that colour and colour difference properties of the dyed samples changed in connection with unit weights and disperse dyes properties light fastnes tests made the most important impact on colour values.

Description

Keywords

Poliester boyama, Dispers boyarmadde, Renk ölçümü, Renk farklılıkları, Yıkama haslığı, Ütüleme haslığı, Işık haslığı, Polyester dyeing, Disperse dyestuff, Colour measurement, Colour differences, Washing fastness, Ironing fastness, Light fastness

Citation

Açar, P. (2022). Dispers boyanmış poliester örme kumaşlarda ardışık uygulanan farklı haslık testleri sonuçlarının renk ölçümleri ile araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.