Jeneralize epilepside fenitoin ve karbamazepin monoterapi sonuçları

Loading...
Thumbnail Image

Date

1994-08-06

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Nöbet türüne uygun olarak seçildiğinde tek bir antiepileptik ilacın birden fazla antiepileptik ilacın kullanımı kadar etkili olduğu ve ayrıca yan etki ve toksisile insidanslarının daha düşük olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada jeneralize nöbeti olan ve karbamazepin ve fenitoin kullanan erişkin epileptik hastalarda monoterapi sonuçlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla jeneralize nöbetleri olan ve fenitoin (150 olgu) veya karbamazepin (101 olgu) monoterapi alan toplam 251 erişkin hasta prospektif olarak incelenmiştir. Son doz ayarlamasından sonra en az 12 aylık takip süresi sonunda her iki grupta nöbet frekansında ki azalma ve yan etkiler incelendi ve iki grubun bulguları karşılaştırıldı. Nöbetlerin kontrol altına alınmasında fenitoin hastaların% 77. 3 'ünde, karbamazepin ise% 74. 3 'ünde etkili bulundu. Fenitoin alan hastalarda yan etkiler biraz daha sık görüldü (fenitoin grubunda % 16. 7, karbamazepin grubunda % 14.8). Sonuç olarak tedavi etkinliği ve yan etki insidansı bakımından iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı.
If chosen appropriately, anticonvulsant drug (ACD) monotherapy is effective at least as combinations of ACDs with the advantage of tower incidence of side effects and toxicity than polytherapy. In this study we aimed to investigate results of phenytoin and carbamazepine monotherapy in adult patients with generalized epilepsy. In this prospective study we included 251 adult patients with generalized seizures who were under phenytoin (150 cases) or carbamazepine (101 cases) monotherapy. At the end of the follow-up period of at least 12 months, we evaluated reduction in seizure frequency and side effects, and compared results of two groups of ACD monotherapy. We found that phenytoin is effective in 77.3 %, and carbamazepine in 74.3 %of patients. Side effects were seen slight/y morefrequent/y in phenytoin group than carbamazepine group (16. 7% ve 14.8% respectively). There were no significant differences in regard to therapeutic efficacy and side effects between phenytoin and carbamazepine groups.

Description

Keywords

Epilepsi, Fenitoin, Karbamazepin, Monoterapi, Epilepsy, Phenytoin, Carbamazepine, Monotherapy

Citation

Bora, İ. vd. (1994). ''Jeneralize epilepside fenitoin ve karbamazepin monoterapi sonuçları''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 21(1), 11-15.