Grammar teaching ın the 21st century: A comparative study between experienced and inexperienced Turkish EFL teachers’ beliefs at secondary school level

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-11-23

Authors

Değirmencioğlu, Ümit Levent

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde her İngilizce öğretmeninin ders anlatırken kendine has yabancı dil öğretme yöntemleri olduğu inkâr edilemez bir gerçektir. Bu farklılaşan dil öğretim yöntemlerinin arasında dil öğrenimini doğrudan etkileyen birçok etken vardır. Bu etkenlerden biri de dil bilgisi öğretimidir. Dil bilgisi öğretiminin dil gelişimindeki önemi her öğretmen için farklılık göstermektedir. İngilizce öğretmenlerinin, yabancı dili öğretirken dil bilgisi öğretimine verdiği önem günümüze dek defalarca araştırılmış ve bu araştırmalardan çok önemli bulgular elde edilmiştir. Fakat bu araştırmalardan yalnızca birkaçı öğretmenlerin tecrübe etkenini de göz önünde bulundurmuştur ve dolayısıyla tecrübeli ve tecrübesiz vi öğretmenleri dil bilgisi öğretimine dair fikirleri açısından karşılaştıran yeterli sayıda araştırma bulunmamaktadır. Bu çalışma, ortaokul seviyesinde İngilizce öğretmekte olan, tecrübeli ve tecrübesiz Türk İngilizce öğretmenlerinin dil bilgisi öğretiminin önemine bakış açılarını karşılaştırıp literatürdeki boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Çalışmada kullanılan veriler toplam 155 Türk ortaokul İngilizce öğretmeninden anket yoluyla toplanmıştır. Bununla birlikte katılımcıların bir kısmından açık uçlu sorular ve yarı yapılandırılmış mülakatlar ile de veri toplanmıştır. Çalışmanın bulguları, ortaokul seviyesindeki İngilizce öğretmenlerinin dil bilgisi öğretimine önem verdiğini ve dil bilgisi öğretimine verilen bu önemin tecrübeli ve tecrübesiz öğretmenlerde değişmediğini göstermektedir. Buna ek olarak, öğretmenlerin dil bilgisi öğretirken doğrudan yöntemlere biraz daha yatkın olmaları ve burada da tecrübeye bağlı bir değişkenlik yaşanmadığı gözlemlenmiştir. Birtakım sınırlılıkları olmasına rağmen bu çalışma, tecrübeli ve tecrübesiz İngilizce öğretmenlerinin yabancı dil öğretirken dil bilgisi öğretimine verdikleri önemi fark etmeleri açısından önem taşımaktadır.
Today, it is an undeniable fact that each EFL teacher has their own unique ways of teaching the foreign language. In these varying ways of teaching, there are numerous factors directly affecting the language acquisition. One of these factors is grammar teaching. The importance of grammar teaching when teaching English differs for every teacher. EFL teachers’ beliefs about the importance of grammar teaching have been investigated multiple times in the past and countless significant findings have been presented by these studies. However, only a few studies took the teaching experience factor into consideration, thus there is not ample amount of research that compares experienced and inexperienced teachers viii regarding their beliefs about the importance of grammar teaching. This study aims to fill this particular gap in the literature by comparing experienced and inexperienced secondary school Turkish EFL teachers’ views on the significance of grammar teaching when teaching English. The data of the study were collected from 155 in-service EFL teachers, currently working at state and private secondary schools, located in a large city in Turkey. In addition, open-ended questions and semi structured interviews were also administered to a certain number of participants. The findings of the study reveal that Turkish secondary school EFL teachers view grammar teaching important, and that this view is not affected by the teaching experience. Moreover, the study also points out that teachers tend to use explicit grammar teaching ways slightly more, and this also does not differ for experienced or inexperienced teachers. Despite a number of limitations, this study proves its significance in terms of allowing experienced and inexperienced EFL teachers to be aware of their beliefs about grammar teaching when teaching English.

Description

Keywords

Dil bilgisi öğretimi, Öğretmen inançları, Yabancı dil olarak İngilizce öğretimi, Grammar teaching, Teacher beliefs, Teaching English as a foreign language, EFL

Citation

Grammar teaching ın the 21st century: A comparative study between experienced and inexperienced Turkish EFL teachers’ beliefs at secondary school level. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.