Konversiyon rahatsızlığında belirti dağılımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

1990

Authors

Şar, Vedat
Şar, İlknur

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

DSM-III-R tanı ölçütlerine göre konversiyon rahatsızlığı gösteren 142 hastaya ilişkin veriler retrospektif inceleme yolu ile değerlendirilmiştir. En sık rastlanan konversiyon belirtilerinin bayılma, tremor, felç, konuşma bozukluğu ve kas kasılmaları olduğu görülmüştür. Hastaların çoğunluğunda tek bir konversiyon semptomu bulunmakta, ancak buna jeneralize anksiyete, depresif duygulanım, "la belle indifference", ağrı, hipokondriyak lık ve intihar eğilimi gibi "aksesuar" belirtiler eşlik edebilmektedir. Bayılma ve jeneralize anksiyete kadınlarda, yazı yazamama erkeklerde anlamlı derecede daha sık bulunmuştu.
142 patients who satisfied the DSM-III-R diagnostic criteria for conversion disorder were retrospectively evaluated. Most frequent conversion symptoms were convulsions, tremor, paralysis, speech problems and muscle spasms. Most of the patients show only one conversion symptom, but "accessorius" symptoms such as generalized anxiety, depressive mood, "la belle indifference", pain hypochondriasis and suicidal tendencies are common. Generalized anxiety and convulsions are symptoms much more common in females, inability to write in males.

Description

Keywords

Konversiyon rahatsızlığı, Belirti dağılımı, Symptom distribution, Conversion disorder

Citation

Şar, İ. ve Şar, V. (1990). ''Konversiyon rahatsızlığında belirti dağılımı''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 17(1), 67-74.