Traktör kuyruk mili ıslak tip kavrama termal dayanımının incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-12-25

Authors

Erdoğan, Özgür

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Güç iletim sisteminin en önemli elemanlarından biri olan kavramaların tasarım ve performans artımı üzerine sürekli iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Farklı kavrama modelleri arasında gittikçe yaygınlaşan ıslak tip kavramaların kullanım alanları da artmaktadır. Traktörler ise, ıslak tip kavramaların kullanıldığı önemli bir alandır. Traktörlerin iş görme esnasında ihtiyacı olan yüksek torkun iletmesi, ıslak tip kavramalar ile sağlanabilmektedir. Aynı zamanda kullanım kolaylığı da sağlayan ıslak tip kavramaların performansında en önemli kriterlerden bir tanesi de balata aşınmalarıdır. Bu çalışmada, daha önce teorik ve tezgah ortamında yapılmış aşınma canlandırması, traktör kuyruk mili üzerinde uygulandı. Belirlenen üç farklı zorluktaki test şartlarında kavrama devreye alınarak, iki mil arasındaki açısal hız farkı değeri ölçüldü ve bu değer kullanılarak açığa çıkan enerji hesaplandı. Balatalarda meydana gelen toplam aşınma miktarı ile enerji seviyeleri sentezlenerek, ıslak tip kavramanın üç farklı test koşulu için termal dayanımı incelendi ve ömür hesabı yaklaşımında bulunuldu. Alınan verilerin işlenmesi sonucunda, orta zorluktaki test koşulunda çalışma için, kuyruk milinde kullanılan ıslak tip kavramanın traktör ömrü kadar çalışma hedefinin yakalandığı tespit edilmiştir.
Couplings are one of the most important component of the powertrain systems. Improvement studies are ongoing day by day regarding to coupling performance and efficiency. There are different types of applications for coupling systems and wet types are becoming more common among other types. Agricultural equipments – especially tractors- are one of the wet coupling usage area. Wet couplings provide the high torque transfer capacity that tractors need during working conditions. Furthermore, wet couplings make tractor handling easier. Facing wear is one of the key figures torque transmissibility point of view. In this study, wear phenomenon were investigated by tractor test for PTO usage which were performed as theoretical and simulation conditions on previous studies. Three different test conditions described with three different difficulty stages. For each stage, coupling forced to engagement meanwhile speed difference between input and output shaft was recorded. Dissipated energy was calculated for each engagement and cumulative. Total facing wear and total dissipated energy were evaluated then life estimation for three different difficulty stages were calculated. As a result, on medium difficulty level, wet coupling lifespan is equal to tractor lifespan as expected.

Description

Keywords

Traktör, Kavrama, Debriyaj, Termal, Aşınma, Ömür, Tractor, Coupling, Clutch, Thermal, Wear, Lifespan

Citation

Erdoğan, Ö. (2017). Traktör kuyruk mili ıslak tip kavrama termal dayanımının incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.