Reliability of a functional test battery evaluating functionality, proprioception and strength of the ankle joint

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009-02

Authors

Yıldız, Yavuz
Hazneci, Bülent
Örs, Fatih
Saka, Tolga
Aydın, Taner

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

TÜBİTAK

Abstract

Aim: In contrast to the one-sided evaluation methods used in the past. combining multiple tests allows one to obtain a global assessment of the ankle joint. Materials and Methods: Twenty healthy male volunteers participated in this study. One component of the test battery included five different functional ability tests, which included: single limb hopping course, one-legged and triple-legged hop for distance, and six-meter (6-m) and cross 6-m hop for time. Ankle joint position sense and one leg standing test were used for proprioceptive evaluation. Isokinetic strength of the ankle invertor and evertor muscles were evaluated at a velocity of 120 degrees/sec. Reliability of the test battery was assessed by calculating the intraclass correlation coefficient (ICC). Results: The ICCs for ankle functional and proprioceptive ability showed good to high reliability (ICC ranging from 0.89 to 0.98). Furthermore, isokinetic ankle joint inversion and eversion strength measurements represented good reliability (ICCs between 0.86-0.89). Conclusions: The functional test battery investigated in this study proved to be a reliable toot in the assessment of the ankle joints of healthy recreational athletes. Clinicians may use the information of the functional test battery to detect changes in ankle joint performance as a component of a screening evaluation.
Geçmişte kullanılan tek yönlü değerlendirme yöntemlerinin aksine birden fazla testin birleştirilmesi ayak bileği eklemi için daha geniş çaplı bir değerlendirme yapılmasına olanak sağlayacaktır. Yöntem ve Gereç: Çalışmaya 20 sağlıklı erkek denek katıldı. Kullanılan test bataryasının bir bölümü beş farklı fonksiyonel testi kapsadı. Bunlar arasında parkur testi, tek adım ve üç adım sıçrama mesafesinin ve altı metreyi düz ve çapraz sıçrama zamanının ölçümü vardı. Ayak bileği propriosepsiyonu eklem pozisyon hissi ve tek bacak durma testi ile değerlendirildi. Ayak bileği invertör ve evertör kaslarının izokinetik kuvveti 120°/sn’lik açısal hız ile ölçüldü. Test bataryasının güvenirliği sınıf içi korelasyon katsayısının (ICC) hesaplanması ile değerlendirildi. Bulgular: Ayak bileğinin fonksiyonel ve proprioseptif becerisi için elde edilen ICC değerleri iyi ve yüksek bir güvenirliğe işaret etti (0.89-0.98 arasında değişim göstermiştir). Bunun yanısıra, ayak bileği izokinetik invertör ve evertör kuvvet ölçümleri de iyi düzeyde bir güvenirliği yansıttı (0.86-0.89 arasında değişim göstermiştir). Sonuç: Bu çalışmada incelenen fonksiyonel test bataryası sağlıklı rekreasyonel sporcuların ayak bileği eklemlerinin değerlendirilmesinde güvenilir bir yöntem olduğunu kanıtlamıştır. Klinisyenler fonksiyonel test bataryasından elde edecekleri bilgileri tarama muayeneleri kapsamında ayak bileği performansındaki değişiklikleri tespit etmek için kullanabilirler.

Description

Keywords

Ankle joint, Clinical functional test battery, Functional ability, Proprioception, Reliability, Strength, Test-retest reliability, Muscle strength, Position sense, Inversion, Foot, General & internal medicine, Biped locomotion, Joints (anatomy), Reliability, Ankle joint, Clinical functional test battery, Functional ability, Proprioception, Strength, Testing, Güvenirlik, Fonksiyonel test bataryası, Fonksiyonel beceri, Propriosepsiyon, Kuvvet, Ayak bileği eklem

Citation

Yıldız, Y. vd. (2009). "Reliability of a functional test battery evaluating functionality, proprioception and strength of the ankle joint". Turkish Journal of Medical Sciences, 39(1), 115-123.