Araçlar için can veri yolu izleme sisteminin tasarımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022-02-08

Authors

Şahin, Muhammed Ali

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Otomotiv Mühendisliği Anabilim Dalı.

Abstract

Bu çalışmada ISO 15765-4 CAN (11 bit ID, 500 Kbaud) veri hattına sahip bir araç üzerinde farklı OBD-II servisleri kullanılarak tanı koyma işlemlerinin gerçekleştirilebileceği sistemlere ilişkin iki farklı tasarım ele alınmıştır. Tanı koyma işlemlerinde ELM327 ve SeedStudio CAN BUS Shield destekli ATmega328P tabanlı bir mikrodenetleyici kartı olan Arduino UNO R3 kullanılmıştır. ELM327 ile bilgisayar arasındaki veri alışverişi Termite isimli bir seri haberleşme arayüz programı vasıtası ile gerçekleştirilirken, C programlama dilinde yazılmış ve Arduino UNO R3’e gömülen program, Arduino IDE derleyicisi vasıtası ile oluşturulmuştur.Test aracının içten yanmalı motor ve transmisyon elektronik kontrol ünitelerine, veri hattı üzerinden erişilerek, desteklenen tüm OBD-II servisleri işletilmiş ve bu servisler ile ilişkili gerekli çözümlemeler gerçekleştirilmiştir.
In this study, two different designs for systems where diagnosis processes can be performed using various OBD-II services on a vehicle with ISO 15765-4 CAN (11 bit ID, 500 Kbaud) data line are discussed. Arduino UNO R3, an ATmega328P-based microcontroller board with ELM327 and SeedStudio CAN BUS Shield support, was used for diagnosis. While the data exchange between the ELM327 and the computer was carried out through a serial communication interface program called Termite, the program written in C programming language and embedded in Arduino UNO R3 was created through the Arduino IDE compiler. By accessing the internal combustion engine and transmission electronic control units of the test vehicle over the data line, all supported OBD-II services were operated, and necessary analyzes related to these services were carried out.

Description

Keywords

OBD-II, ISO 15765-4 CAN, Tanı koyma, Diagnosis

Citation

Şahin, M. A. (2022). Araçlar için can veri yolu izleme sisteminin tasarımı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.