Fetal akciğer matürasyonu ile erken membran rüptürü ve fetal plazma prolaktin konsantrasyonları arasındaki ilişki

Loading...
Thumbnail Image

Date

1987

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Respiratuar distres sendromu prematüre yenidoğanlarda majör ölüm nedenlerinin başında gelir. Araştırmalar fetal akciğer matürasyonunun, aralarında prolaktinin de bulunduğu çok sayıda hormon tarafından etkilendiğini, gestasyonel yaşa bağımlı olmaksızın, maternal şartlara bağlı olarak hızlanıp , yavaşlayabildiğini ve erken membran rüptürü olan olgularda respiratuar distres sendromu insidansının düşük olduğunu göstermektedir. 1986 yılında, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve doğum Anabilim dalında , 28-36. gebelik haftasında doğan, 16 saat ve daha uzun süre erken membran rüptürü bulunan 27 olguda fetal plazma prolaktin konsantrasyonları ve respiratuar distres sendromu inside ile, bunlar arasındaki ilişki incelenmiştir.
Respiratory distress syndrome is one of the major causes of neonatal death. Many investigations revealed that fetal lung maturation is under control of many hormones including protein and is affected by maternal conditions such as infections. It is reported that the incidence of respiratory distress syndrome is decreased in cases of premature rupture of membranes. In the present study, the concentrations of prolactin in fetal serum were determined and compared with the incidence of respiratory distress syndrome in the newborns of 27 patients who delivered on 28th 36th weeks of gestation with premature rupture membranes 16 hours or longer, in our clinic in 1986.

Description

Bu çalışma, 20-25 Nisan 1987 tarihleri arasında Bodrum[Türkiye]'de düzenlenen II. Ulusal Perinatoloji Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Fetal akciğer matürasyonu, Erken membran rüptürü, Fetal plazma, Prolaktin konsantrasyonları, Fetal lung maturation, Fetal plasma, Prolactin concentrations, Premature rupture of membranes

Citation

Cengiz, C. (1987). ''Fetal akciğer matürasyonu ile erken membran rüptürü ve fetal plazma prolaktin konsantrasyonları arasındaki ilişki''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 14(3), 335-338.