Sayısal yükseklik modellerinin arazi boy kesitlerinin çıkarılmasında kullanımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2003

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Coğrafi Bilgi Sistemlerinin geliştirilmesine paralel olarak Sayısal Yükseklik Modellerinin (SYM) çeşitli alanlar için oluşturulması ve kullanımı daha da kolaylaşmıştır. Bir sayısal yükseklik modeli yeryüzünün sürekli bir biçimde değişen topografik yüzeyini göstermek için uygun bir yapıdır. Bu model arazi analizleri ve diğer 3 boyutlu uygulamalar için genel bir veri kaynağıdır. Genel arazi özelliklerinden olan arazi eğimi, arazi bakısı, arazi eğriliği, havza alanı, eğim uzunluğu gibi özellikler SYM’den kolaylıkla belirlenebilir. Bu çalışmada, Arc/Info Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımı kullanılarak sayısal yükseklik modelinden arazi boy kesitlerinin elde edilmesi için oluşturulan bir program tanıtılmaya çalışılacaktır. Sayısal yükseklik modeli, bir arazi yüzeyini en iyi temsil eden düzenli/düzensiz aralıklarla yapılmış çok sayıda yükseklik ölçümünden oluştuğundan istenilen güzergah boyunca boy kesit kolaylıkla çıkarılabilmektedir.
As a parallel to development in GIS technology, Digital Elevation Model (DEM) become popular for many area to be created and used. DEM is important tool to depict topographical surface of earth, which is subjected to change. DEM is main data source for land analysis and 3- dimensional applications. DEM easily determines specific features such as land slope and aspect, land curves, basin area, slope length. In this study, it is aimed at present a computer program, which is used to create land profile sections from DEM, through GIS techniques. Since DEM, which is formed by elevation surveys, with systematic/unsystematic length intervals representing land surface, land profile can be easily created in selected way.

Description

Keywords

Sayısal yükseklik modeli, Boy kesit, Digital elevation model, Land profile sections

Citation

Gündoğdu, K. S. (2003). "Sayısal yükseklik modellerinin arazi boy kesitlerinin çıkarılmasında kullanımı". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(1), 149-157.