GEAB kırsal alanda yaşayanların hastalanma sıklıkları ve sağlık hizmetlerinden yararlanmaları

Loading...
Thumbnail Image

Date

1987

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Son altı yıldır eğitim ve araştırma bölgesi olarak çalıştırılan Gemlik İlçesinde, kırsal bölgede yaşayanların, hastalanma oranları, hastalandıklarında sağlık hizmetlerinden yararlanmaları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bölgede yaşayan 17.350 kişinin yüzde 50.4'üne uygulanan anketler sonucu toplumda bir yılda hastalanma oranının yüzde 23.8 olduğu saptanmıştır. Kadınlar ve çocuklar daha çok rastlanmaktadır. Hastalandıklarını belirtenlerin yüzde 80 den fazlası iyileşmek için modern yöntemlere başvurmaktadırlar. Çalışmada hasta olanların çeşitli nitelikleri ve davranış biçimleriyle bunlara etki yapan faktörler de incelenmiştir.
Morbidity rate and health service usage of the rural inhabitants of GEAB were evaluated through retrospective survey. Total number of rural inhabitants was 17.350 and 50.4 percent of them were selected randomly. They were interviewed by using a questionnaire. Annual morbidity rate was found 23.8 percent. This rate was higher among women and children. More than 80 percent of those who said that they become ili within a year went to physicians or hospitals. In this paper, various features and behaviours of the patients as well as factors influencing them were investigated.

Description

Keywords

GEAB, Kırsal alan, Hastalanma sıklıkları, Sağlık hizmetleri, Disease frequencies, Rural area, Health services

Citation

Aytekin, H. vd. (1987). ''GEAB kırsal alanda yaşayanların hastalanma sıklıkları ve sağlık hizmetlerinden yararlanmaları''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 14(2), 121-127.