Akut romatizmal ateş'te nikotinamid adenin dinükleotidaz enzimi ve bunun tam testleri arasındaki yeri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1979

Authors

Güngenci, Semra

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada Akut Romatizmal Ateş 'te (ARA), hastalığın akut döneminde, A grubu beta hemolitik streptokok un ekstrasellüler bir ürünü olan Nikotinamid Adenin Dinükleotid (NADase) karşı oluşan antikorların (Anti-NADase) serum değerleri incelendi. Anti-NADase antikorlarının bazı olgularda yükselmekle beraber hastaların büyük bir kısmında, normal değerlerde kaldığı gözlendi. Grup ortalamaları göz önüne alındığında, ARA grubundaki AntiNADase de erlerinin, Basit strep tokoksik tonsillitli hastalardan daha yüksek olduğu (p < 0.05) saptandı . Sonuçta bu testin akut faz reaktanı olarak kullanılamayacağı, konvelesans periyodunda yakalanan hastalarda daha çok değerli olabileceği kanısına varıldı.
In this study the antibodies of Nicotinamide Adenine Dinucleotide (AntiNADase) in 28 children with Rheumatic fever and 14 children with beta hemolytic streptococcal tonsillitis have been investigated. The levels of these antibodies were normal in the majority of cases or moderately high in some in the acute stage of the disease. We concluded that this enzyme has not been used as an acute phase reactant.

Description

Bu çalışma XV. inci Milli Pediatri Kongresinde (28-30 Eylül 1976 İzmir) tebliğ edilmiştir.

Keywords

Akut romatizmal, Ateş'te nikotinamid adenin dinükleotidaz enzimi, Tam testleri arasındaki yeri, Acute rheumatic, Place among full tests

Citation

Meriç, N. ve Güngenci, S. (1979). ''Akut romatizmal ateş'te nikotinamid adenin dinükleotidaz enzimi ve bunun tam testleri arasındaki yeri''. Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 6(4), 203-207.