Dudak-damak yarıkiarı onarımında zamanlama

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Dudak-damak yarıklarının onarım zamanı cerrahtan cerraha değişmekte ve her zamanlamanın avantaj dezavantajlarında bahsedilmektedir Bugüne kadar herhangi bir cerrahi zamanlamanın diğerinden daha olduğu gösterilememiştir .Geleneksel olarak dudak yarıkları 6. aydan önce kapatılırken. damak yarıkları 12.-18. aylar arasında onarılmalıdır. Bu derlemede dudak-damak yarığı onarım zamanlamaları konusundaki diğer görüşler de ele alınmıştır.
Timing of cleft lip and palate! repair varies widely from surgeon to surgeon and all have some advantages and disadvantages. Up to now none of them has been shown to be better for surgery than all the other. The proper time for dotli repair is still controversial. Traditionally clefts of the lip have been repaired before 6 th month and cleft palates have been closed between 12 th and the months. The review discusses the ideas about the operating time of cleft lip and palate.

Description

Keywords

Dudak yarığı, Damak yarığı, Cleft lip, Cleft palate

Citation

Kahveci, R. (1998). ''Dudak-damak yarıkiarı onarımında zamanlama''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 25(1-2-3), 5-7.