Hiperlipidemik ve normolipidemik kişilerde beta-karoten düzeyi ile serum lipidleri arasandaki ilişkilerin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma hiperlipidemi ve normolipidemic beta-karotenle serum lipidlerinin ilişkisinin incelenmesi amacıyla üç değişik tip hiperlipidemik ve bir normoipidemik kontrol grubu olmak üzere dört grupta gerçekleştirildi. Bu amaçla tüm olgularda serum beta-karoten. eşitli lipid parametreleri total kolesterol, trigliserid. yüksek dansiteli lipoprotein cholesterol HDL-K). düşük dansiteli lipoprotein-cholesterol LDL-K)j. apolipoprotein B ve A-1 düzeyleri tayin edildi. Çalışmaya 25-50 yaş grubundaki sağlıklı erkekler dahil edildi. Serum beta-karoten düzeyinin hiperkolesterolemik grupta kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek olduğu bulundu rp<0.05). Normolipidemic kontrol grubunda beta-korotenin HDL-K ile negatif =-0.626). total kolesterol HDL-K oranı ile ise pozitif (r = 0. 711) yönde anlamlı korelasyonlar gösterdiği saptandı. Hipertrigliseridemik ve karışık tip hiperlipidemik gruplarda beta-karoten ile HDL-K arasındaki pozitif korelasyonlar istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulundu. Beta-karoten kontrol grubunda total kolesterol: hiperlipidemik gruplarda ise trigliserid ile ilişkinin göreceli olarak daha yüksek olduğu görüldü.
The aim of the study was to investigate the relationships between beta-carotene and serım lipids. In three different types of hperlpidemic and one normolipidemic control. totally in four groups serum beta-carotene. polipopro in B and A-1. and l'(trious lipid par(letters total cholesterol, triglycerides, high density lipoprotein cholesterol (HDL-C). low density lipoprotein-cho/esterol (LDL-C) were analyzed. Ma/e subjects only aged between 25- 50 ll'ere included info the study. Beta-carotene level was found to be higher in hypercholesterolemic subjects in comparison to the control group fp<0.05). Beta-carotene had a statistically significant negative correlation with HDL-C (r =-0.626) white a positive significant correlation with total cholesterol HDL-C ratio (r = O. 711) in the normolipidemic group. Although there were not positive correlations between beta-carotene and HDL-C in both of the hypertriglyceridemia and mixedıpe perlipid mic groups. they were not tati aly significant. Although there l'ere not significam correlation of beta-carotene with total cholesterol in the control group and triglycerides in hyperlipidemic groups were found to be relatively higher.

Description

Keywords

Beta-karoten, Hiperlipidemi, Lipidler, Beta-carotene

Citation

Ulukaya, E. vd. (1998). ''Hiperlipidemik ve normolipidemik kişilerde beta-karoten düzeyi ile serum lipidleri arasandaki ilişkilerin incelenmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 25(1-2-3), 1-4.