Ventriculus tertius anatomisinin pediatrik yaş grubunda kranial MR görüntüleri üzerinden morfolojik değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-09-29

Authors

Işıklar, Sefa

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ventriculus tertius (VT), beynin diencephalon bölümünde bulunan dar ve dikey olarak yönlendirilmiş kavitedir. VT, koronal ve aksiyal düzlemlerde dardır, ancak sagittal düzlemde ayrıntılı bir görünüme sahiptir. Bu çalışma, VT’yi sınırlandıran anatomik yapıları kullanarak 0-18 yaş aralığı için VT’nin morfometrik ve hacimsel gelişiminin yaşa ve cinsiyete bağlı değişikliklerini araştırmıştır. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı’nda 2012- 2020 yılları arasında kranial MR görüntülemesi yapılan 0-18 yaş bireyler retrospektif olarak incelenmiştir. 3D-T1 sekansı olup radyolojik olarak normal değerlendirilen 700 kişi (369 Erkek, 331 Kadın) çalışmaya dâhil edilmiştir. Herhangi bir kranial patolojisi olan kişiler çalışma dışı bırakılmıştır. Bütün lineer ölçümler 3D Slicer (v.4.10.2), hacim ölçümü ise MRICloud programı aracılığıyla yapılmıştır. Toplamda 13 doğrusal ölçüm, 3 indeks hesaplaması yapılmıştır. 0-3 yaş arasında 6’şar aylık 8 grup, 4-18 yaş arasında ise 15 grup şeklinde toplam 23 grup oluşturulmuştur. Çalışmadan elde edilen temel bulgular: 1) VT’nin ön duvarının arka kısmının ve VT çapının daralması dışında, tüm parametrelerin yaş ile büyüdüğü tespit edilmiştir. 2) VT’nin yaşamın ilk yılında hızlı büyüdüğü daha sonra yavaş bir büyümenin olduğu gösterilmiştir. 3) VT ölçümlerinde cinsiyet etkisinin önemsiz, yaşa bağlı etkinin ise anlamlı olduğunu tespit edilmiştir. 4) Morfometrik ölçümlerle VT’nin ön ve arka bölgelerindeki anatomik yapılar tarafından oluşturulan üçgenler tiplendirilmiş ve pediatrik grupta ön ve alt kenarı dar olan VT tipi en fazla bulunmuştur. VT anatomisinin çeşitli hastalıklarda değişikliğe uğradığını belirten çalışmalar mevcuttur. VT’nin doğrusal ve hacimsel verileri, VT’nin yaşa göre normal aralıkta olup olmadığının belirlemesine yardımcı olabilir. Çalışmamızda belirttiğimiz anatomik ölçümlerin VT’nin endoskopisi ve cerrahi yaklaşımları içinde önemli olduğunu düşünüyoruz.
This study investigated changes in age- and sex-related biometrics of morphometric and volumetric development of VT from birth to 18 years of age, using anatomical structures constraining VT. Individuals aged 0-18 years who underwent cranial MR imaging in Bursa Uludağ University Faculty of Medicine, Department of Radiology between 2012 and 2020 were retrospectively examined. 700 subjects (369 Males, 331 Females) who had 3D-T1 sequences and were radiologically normal were included in the study. All linear measurements were made using 3DSlicer and volumetric measurements were made using the MRICloud program. In Toplam, 13 linear measurements and 3 index calculations were made. A Toplam of 23 groups were formed as 8 groups of 6 months each between the ages of 0-3 and 15 groups between the ages of 4-18. The most important findings of our study; 1) All parameters were found to increase with age, except for the narrowing of the posterior part of the anterior wall of the VT and the diameter of the VT. 2) VT has been shown to grow rapidly in the first year of life, then slow to grow. 3) We confirmed the insignificant gender-related effect and the significant age-related effect on VT measurements. 4) VT type with narrow anterior and lower margins of VT was found the most in the pediatric group. There are studies stating that the anatomy of VT is changed in various diseases. Linear and volumetric data of VT can help determine whether VT is within the normal range for age.

Description

Keywords

Ventriculus tertius, Pediatri, Anatomik indeks, Hacim, MRG, Pediatrics, Anatomical index, Volume, MRI

Citation

Işıklar, S. (2021). Ventriculus tertius anatomisinin pediatrik yaş grubunda kranial MR görüntüleri üzerinden morfolojik değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.