Otomotiv ana sanayide eğitim ihtiyaç analizi uygulaması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-10-01

Authors

Gündüz, Barış

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde işletmeler gelişen dünyada rakiplerine karşı başarı elde etmenin yollarını araştırmaktadır. İşletmelerin verimliliklerini artırmayı hedeflediği ve müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmak için süreçlerini geliştirme yollarını aradıkları bu dönemde, Dünya Klasında Üretim (World Class Manufacturing-WCM) çalışmaları kaçınılmaz olmuştur. İşletmeler için stratejik bir araç olan WCM sistemi; kalite, verimlilik, sürekli iyileştirme, israf ve kayıplar, yalın üretim, otonom bakım, iş sağlığı ve güvenliği, lojistik süreçleri, insan gelişimi, çalışan katılımı gibi birçok kavramı tek başlık altında toplayan bir yapıdır. Bu çalışmada otomotiv ana sanayi alanında üretim yapan bir işletmenin Dünya Klasında Üretim (WCM) hedefleri doğrultusunda israf ve kayıplarına bağlı atanan projeler kapsamında bu projedeki gerekli yetkinlikleri tamamlamak adına Eğitim Planlama süreçlerinin takibi ve raporlanması için Excel Makro aracılığıyla eğitim ihtiyaçlarının tespiti ve planlaması gerçekleştirilmiştir. Öncelikle tez konusu ile alakalı çalışmaları gözden geçirmek için literatür taraması yapılmıştır. Sonrasında sistem analizi çalışması gerçekleştirilerek, üzerinde çalışılacak sistemde bu çalışmaya uygun süreçler belirlenmiştir ve bu sayede maksimum seviyede iyileştirme yapılması sağlanmıştır. Çalışmanın yapıldığı her bir süreç için veri tabanları MS Office Excel programı kullanılarak hazırlanmıştır. Belirlenen süreçlerin takibi, raporlanması ve analizi için Excel Makro aracılığıyla firmaya özel bir arayüz oluşturulmuştur ve tüm bu raporların daha dinamik ve hızlı bir şekilde bu arayüzden takip edilmesi sağlanmıştır. Bu çalışma ile birlikte fabrikadaki kayıpları ve sonrasında oluşabilecek israfları en aza indirgemeye dayalı ‘Kayıp ve Proje Bazlı Eğitim İhtiyaç Analizi’ sistemi devreye alınmıştır. Bu çalışma sayesinde projelerde yer almayan kişilere eğitim planlaması uygulanmayarak gereksiz eğitimlerin, verimsiz zamanların önüne geçilmiştir. Bu gereksiz zamanların maliyetlendirilmesi yapılarak bu çalışma sayesinde yıllık finansal kazanım raporlanmıştır.
Today, businesses are looking for ways to achieve success against their competitors in the developing world. World Class Manufacturing (WCM) efforts have become inevitable in this period, when businesses aim to increase their productivity and seek ways to improve their processes to keep customer satisfaction at the highest level. WCM system, a strategic tool for businesses; It is a structure that gathers many concepts such as quality, efficiency, continuous improvement, waste and losses, lean manufacturing, autonomous maintenance, occupational health and safety, logistics processes, human development, employee participation under a single heading. In this study, in order to complete the necessary competencies in this project for the projects assigned to the waste and losses in line with the World Class Manufacturing targets of a company serving in the automotive industry, training needs were determined through Excel Macro in order to follow and report the training planning processes. First of all, a detailed literature review was conducted in order to examine similar studies on the subject of the study. Later, a system analysis study was carried out and the processes suitable for this study were determined, and thus maximum improvement was achieved. Databases for the study were prepared using MS Office Excel program. A company-specific interface has been created through Excel Macro for monitoring, reporting and analysis of processes, and all these reports can be followed more dynamically and quickly through this interface. As a result, with this study, the "Loss and Project Based Training Needs Analysis" system based on minimizing the losses in the factory was started to be used. Thanks to this study, unnecessary trainings and unproductive times have been prevented by not implementing training planning for people who are not involved in the projects. By costing these unnecessary times, annual financial gain is reported thanks to this study.

Description

Keywords

Dünya klasında üretim, Yalın üretim, Eğitim ihtiyaç analizi, Raporlama, Analiz, World class manufacturing, Lean production, Training requirements analysis, Reporting, Analysis

Citation

Gündüz, B. (2021). Otomotiv ana sanayide eğitim ihtiyaç analizi uygulaması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.