2014 Cilt 28 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 9 of 9
  • ItemOpen Access
    Yüksek hidrostatik basınç ve ultrasonun gıda koruma yöntemi olarak kullanımı
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-09-17) Sayın, Leyla; Tamer, Canan Ece; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü.
    Gıda endüstrisinde ısıl olmayan işlemlerin uygulanması sadece gıdaların raf ömrünün artırılması amacıyla değil, aynı zamanda; güvenilir, besinsel ve duyusal açıdan daha kaliteli gıdaların üretilebilmesine olanak sağlamaktadır. Günümüzde meyve ve sebze işleme sanayinde geleneksel ısıtma uygulamalarına alternatif olabilecek yeni teknikler üzerine yapılan çalışmalar artmaktadır. Bu alanda üzerinde çalışılan yeni teknolojilere, yüksek hidrostatik basınç ve ultrason uygulamaları örnek verilebilir. Meyve ve sebze işleme sanayinde kullanılan geleneksel ısıtma teknikleriyle elde edilen ürünlerde besin kayıplarının yanında duyusal kayıplar da görülmektedir. Bu yeni teknolojilerin kullanımı ile üretilen ürünler, geleneksel ısıtma uygulanarak üretilen ürünlere göre daha besleyici ve daha yüksek duyusal kalitede olmaları nedeniyle tercih edilmektedir. Bu derlemede, geleneksel gıda işleme yöntemlerine alternatif olarak meyve ve sebze işleme sanayinde kullanılan yüksek hidrostatik basınç ve ultrason, tekniklerinin temel özellikleri, mikroorganizma ve enzim inaktivasyonu üzerine etkileri ile meyve ve sebze işleme sanayindeki kullanımı açıklanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Gıda alerjisi reaksiyonları
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-04-04) Karakılıç, Merve; Suna, Senem; Tamer, Canan Ece; Çopur, Ömer Utku; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü.
    Günümüzde alerjik reaksiyonların gelişim süreçleri ve bu reaksiyonlardan korunma yöntemleri oldukça önem taşımaktadır. Gıda alerjisi, bu reaksiyonlar arasında büyük öneme sahip olup, insanlarda görülme sıklığı sebebiyle üzerinde durulması gereken bir konu haline gelmiştir. Bu derlemede gıda alerjisinin ortaya çıkma nedenlerinden bahsedilerek, gösterdiği reaksiyonlar, çeşitleri ve oluşum mekanizması hakkında bilgi verilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Beyaz nektarin tiplerinin prunus cinsine giren önemli türlerle melezlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-07-03) Gür, Engin; Şeker, Murat
    Beyaz nektarinler Çanakkale ilinde yetiştirilen endemik bir genotip olup, çok zengin ve beğenilen bir aroma yapısına sahiptir. Son yıllarda iç pazarlarda gerçekleşen tanınma ve tüketici tercihi nedeniyle üretiminde önemli artışlar kaydedilmiştir. Beyaz nektarinler yüksek kalite özelliklerine sahip, yeni sert çekirdekli meyve çeşitlerinin geliştirilmesi için özgün bir materyaldir. Bu çalışmada beyaz nektarin ile erik, şeftali, badem, kayısı çeşitleri arasında melezlemeler yapılmıştır. Melezleme sonuçlarına göre elde edilen meyvelerde tutum oranı incelenmiştir. Bu amaçla 2008-2011 yılları arasında 94 kombinasyonda toplam 19046 çiçekte melezleme yapılmış olup, en yüksek meyve tutum oranı %26.10 ile Beyaz Nektarin X Erik kombinasyonundan elde edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bingöl ili merkez ilçesi hane halkının kanatlı eti tüketim tercihleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-07-07) Karakaya, Ersin; İnci, Hakan
    Bu çalışmanın amacı; tüketim üzerine etkisi olduğu düşünülen tüketici özellikleri ile tüketicilerin satın alımına ve tüketimlerine etkisi olan zevk, tercih ve alışkanlıklarını incelemektir. Bingöl ili merkez ilçedeki hane halkının kanatlı eti tüketicilerinin gelir seviyesi, gıda harcamaları, karar alma ve satın alma süreçleri ele alınmıştır. Bu amaçla 384 aile ile anket yapılmıştır. Yapılan anket sayısı ana kitle oranlarına dayalı kümelendirilmemiş tek aşamalı basit tesadüfî olasılık örneklemesi ile belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; anket yapılan bireylerin %70’i tavuk eti tüketmeyi tercih ederken, %30’u kırmızı et tüketmeyi tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Ankete katılan bireyler tavuk etini %89 oranında tanınmış marka ve ambalajlı olarak aldıklarını, %11 oranında ise markasız ve ambalajsız olarak aldıklarını belirtmişlerdir.
  • ItemOpen Access
    Farklı ekim zamanlarında yetiştirilen ve sebze olarak tüketimi önerilen kanola yeşilliklerinde (Brassica napus L.) C vitamini, ham protein ve mineral madde içeriklerinin belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-06-03) Açıkgöz, Funda Eryılmaz
    Bu araştırma, 2010-2011 yılı sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde UV katkılı PE ile örtülmüş ısıtmasız yüksek tünelde yetiştirilen sebze olarak değerlendirilebilecek kanola yeşilliklerin (Brassica napus L.)’de; C vitamini, ham protein ve mineral madde içeriklerinin belirlenmesi için yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, kanola yeşillikleri ekim zamanından etkilenmiştir. Kanola yeşilliklerinde C vitamini, Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg) ve Mangan (Mn) içerikleri ilkbahar ekim zamanında ve ham protein, Azot (N), Fosfor (P), Potasyum (K), Bakır (Cu), Demir (Fe) ve Çinko (Zn) içeriklerinin ise sonbahar ekim zamanında daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Hurdle technology for shelf stable minimally processed potato cv. Agria
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-09-04) İncedayı, Bige; Tamer, Canan Ece; Suna, Senem; Çopur, Ömer Utku; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü.
    Chemical treatments in combination with modified atmosphere packaging and cold storage was employed as hurdles for control of microorganisms and extending shelf life of minimally processed potatoes in this study. Washed and hand-peeled potatoes were treated with NaCl (1%) + Na-metabisulphite (1500 ppm), chlorinated (150 ppm, pH: 6.8, 5 min) and rinsed with water. They were divided into two lots and subjected to the following treatments: dip in solutions containing 1.5% citric acid and 0.5% L-cysteine + 1% citric acid. The samples were packaged at two different gas combinations and stored at 4 to 6 ºC for 14 days. The weight loss of samples packaged under N2 was lower than the samples packaged under N2 and CO2. Also L-cysteine was more effective than citric acid for limiting weight loss by repressing metabolic activity. L-cysteine treatment with packaging under N2 and CO2 atmosphere had positive effects for protecting overall quality. Browning inhibited up to two weeks with the help of chemical inhibitors. Rapid increase of total coliform bacteria count after 8th day (especially in control samples) made inconsumable of these samples. However, citric acid treatment prolonged the shelf life up to two weeks. As sensorial, L-cysteine treated samples were rejected in terms of odour, but preferred in terms of colour and appearence.
  • ItemOpen Access
    An experience of peach orchard frost protection with upward-blowing wind machines in the east of Bursa, Turkey
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-07-09) Vardar, Ali; Taşkın, Onur; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Biyosistem Mühendisliği Bölümü.
    Temperatures below Oº C during spring is a restrictive factor for the production in temperate zone for fruit species with early budbreak. Particularly in hilly terrains, cold air flows downhill towards the valleys, due to gravity force. The upward-blowing wind machines have been used to drain cold air from orchard expelling it upwards out of the plantation area, without disturbing existing atmospheric layers. This research investigates about the efficiency of upward-blowing wind machine in enhancing air temperature in the peach orchard. The experiment was conducted in the spring of 2013 in 10 da commercial peach orchard (40.26◦N; 29.60◦W; 240 m a.m.s.l.) on the east of Bursa, Turkey. Another key to protecting an orchard successfully from frost freeze damage is a good understanding of the meteorology. Therefore, the agricultural weather forecast maps of Turkey showing frost risk that are prepared by Turkish state meteorological service on a daily basis gave a heads-up for a light frost risk on research area. Temperature measurements were performed in the orchard and the system was run on the 17-18 April 2013 night. The minimum air temperature increased from 1.9 to 2.3o C with the highest increase closest to the upward-blowing wind machine. The temperature during this night in low peach orchard shows the influence of upward-blowing wind machine operation. Research has shown that upward-blowing wind machine is so effective under conditions of thermal inversions. Thus, a producer could provide temperature increment in peach orchard against frost damage.
  • ItemOpen Access
    Brassinosteroidlerin Trakya İlkeren (Vitis vinifera L.) sofralık üzüm çeşidinin verim ve kalitesi üzerine olan etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-06-04) İşçi, Burçak; Gökbayrak, Zeliha
    Bu araştırma bir brassinosteroid bileşiğinin (22S, 23S- homobrassinolid) bağda yetişen sofralık üzüm çeşidi ‘Trakya İlkeren’in verim ve kalitesi üzerine olan etkilerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Omcalar iki vejetasyon döneminde çiçeklenme başlangıcında (Mayıs ayının ilk haftası) muamele edilmiştir. Solüsyon 0 (kontrol), 10-3 ve 10-4 mgL-1 konsantrasyonlarında hazırlanmıştır. Kontrol grubunun salkımları 16°Brix değerine ulaşınca tüm deneme hasat edilmiştir. Verim ve kalite özellikleri tespit edilmiştir. Brassinosteroid bileşiği dozlarının sadece tane sapı kopma kuvveti üzerine etkili olduğu tespit edilmiştir. Salkım uzunluğunun uygulama yılına bağlı olarak değiştiği belirlenmiştir. Uygulanan dozların ‘Trakya İlkeren’ çeşidinin diğer verim ve kalite özellikleri üzerine etkili olmadığı görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Bursa yöresinde yetiştirilen armut ağaçlarının azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile beslenme durumlarının incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-06-03) Gürel, Serhat; Başar, Haluk; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü.
    Bu araştırma, Bursa yöresindeki armut (Pyrus communis L.) bahçelerinin makro bitki besin elementleri yönünden beslenme durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, yöreyi temsil edecek şekilde 76 adet armut bahçesinden toprak ve yaprak örnekleri alınmıştır. Toprakların toplam N, yarayışlı P, değişebilir Mg ve Ca, konsantrasyonlarının çoğunlukla yeterli konsantrasyonlarda olduğu belirlenmiştir. Bahçe topraklarının büyük kısmının K konsantrasyonları yönünden yetersiz olduğu belirlenmiştir. Yaprak analiz sonuçlarına göre; N genellikle yeterli düzeyde bulunurken, ağaçların yarısında K, Ca ve Mg yetersiz düzeyde bulunmuştur. Yaprak örneklerinin tamamında ise fosfor konsantrasyonları bakımından bir eksiklik görülmemiştir.