1990 Cilt 17 Sayı 3

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 21
  • ItemOpen Access
    Koleslstektomili olguların postoperatif safra sızıntısı yönünden hepatobilier sintigrafi ile değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Güneş, İlknur; Yılmazlar, Tuncay; Zorluoğlu, Abdullah; Kızıl, Ayhan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nükleer Tıp Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    Elektif kolesistektomi uygulanan 35 olguda postoperalif 1. gün Tc 99m-IDA ile hepatobilier sintigrafi (kolesintigrafi) çalışması yapıldı. Kolesintigrafi ile postoperatif safra sızıntısı, bilier obstrüksiyon ve hepatosellüler disfonksiyon bulguları değerlendirildi. Safra sızıntısının sık görülen bir komplikasyon olduğu ve basit ve non-invaziv bir metod olan kolesintigrafi ile kolayca saptanabileceği belirlendi. % 15 oranında saptanan safra sızıntısının olguların hepsinde fokal ve az miktarda olup asemptomatik seyrettiği görüldü. Çalışma sonunda elde edilen bulgular literatür ile uyumlu bulundu.
  • ItemOpen Access
    Gebelerde chlamydia trachomatis prevalansının araştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Okan, Gülin; Cengiz, Candan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Chlamydia trachomatis enfeksiyonu kadınlarda infertilite, ektopik gebelik, erken membran rüptürü, prematüre doğum, postpartum endometrit gibi gebelik komplikasyonlarıyla kendini göstermektedir. Dünyada bu konuyla ilgili pek çok çalışma olmasına rağmen ülkemizde özellikle yakınmasız gebelerde hastalık sıklığı gösteren bir çalışma yoktur. Bu nedenle 01.01.1990-01.09.1990 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine gebelik kontrolü için başvuran 150 gebe kadından servikal akıntı örneği alınarak EIA yöntemiyle Chlamydia antijen aradık. Olgular yaş, gravida, parite, abortus ve gebelik haftası yönünden gözden geçirildi. Sadece 1 olgumuzda EIA yöntemiyle Chlamydia antijen pozitif bulundu. Sonucumuz literatürdeki benzer çalışmalarla karşılaştırıldı.
  • ItemOpen Access
    Spontan abortuslarda korion villus örneklerinden (CVS) direkt kromozom analiz yöntemi ile sitogenetik değerlendirme
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Baran, Bülent; Egeli, Ünal; Eren, İsmail; Küçükkömürcü, Şakir; Uludağ Üniversitesi/Fen Fakültesi/Genel Biyoloji Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada, spontan abortus materyalinden elde edilen koriorı villus (CV) hücrelerinden direkt kromozom analizi yöntemi ile sitogenetik değerlendirme yapılarak sayısal ve yapısal kromozom kusurları araştırıldı. Sitogenetik değerlendirme sonucunda 2 vakada mozaik tetraploidi, 1 vakada mozaik monozomi ve 1 vakada mozaik hiperdiploidi şeklinde sayısal kromozom anomalileri (CA) gözlendi. Ayrıca bir vaka'nın 14 metafaz figüründen ikisinde kırık şeklinde yapısal kusurlar belirlendi.
  • ItemOpen Access
    Klinik biyokimya'da yöntem seçimi ve ön hazırlıklar
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Güler, Asuman H.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya Anabilim Dalı.
    Bir yöntem çalışması rastgele yapılamaz. Bu konuda, yöntem seçiminden başlamak üzere, analiz aşamasına gelinceye kadar bir dizi ön hazırlık gereklidir. Laboratuvar koşulIarına uygun olarak belirli bir yöntem seçildikten sonra o yöntemin ön hazırlıklar yapılır. Bu amaçla "cihaz(lar), temizlik işlemi, kullanılacak malzemenin seçimi, örnekler, standartlar, kontrol ve kör" konulan incelenip, o yönteme özgün olarak belirlenip hazırlanmalıdırlar. Ancak bundan sonra o yöntemle deneye güvenilir bir şekilde başlanabilir.
  • ItemOpen Access
    Trakeal stenozlar ve cerrahi tedavileri
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Arat, Metin; Erişen, Levent; Tiregül, Hakan; Şan, İmran; Akyol, Hakan; Basut, Oğuz; Erkan, Gürhan; Koçak, Mahmut; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı.
    Günümüzde trakeal stenozlar halen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Trakeal stenoz cerrahisindeki esas amaç, hastaya yeterli bir havayolu ve kooperasyon kurabilecek kadar ses oluşumunu temin etmektir. Bu nedenle, konu ile ilgili literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    İnvaziv tümör hücrelerinin bazal membranlarla anormal ilişkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Güler, Asuman H.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya Anabilim Dalı.
    Bazal membran (BM), paranşim hücrelerini intertisyel stromadan ayıran ince amorf bir matriks'tir. Kendi içinde 4 tabakaya ayrılır. Kollajen tip IV, laminin, heparin sülfat proteoglikanlar başlıca ve özgün bileşenleridir. BM'Iarın hücre adezyonunda, selektif filtrasyon, morfogenezis ve mitogenezis'de önemli görevleri vardır. Neoplazm 'larda normal hücrelere matriks arasındaki ilişkiler değişir ve bozulur. Tümör hücreleri bunu BM'ın bütünlüğünü bozarak ve BM yapısında, bileşenlerinde disorganizasyona yol açarak gerçekleştirirler.
  • ItemOpen Access
    Teofilin toksisitesi ve hiperadrenerjik sendrom
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Semiz, Ender; Karayalçın, Ümit
    Bu makalede, yüksek miktarda teofilin alımına bağlı olarak ortaya çıkan teofilin toksisitesi ve hiperglisemili bir olgu sunulmaktadır. Hastadaki hiperglisemi, hipokalemi ve hipotansiyonun, teofilin toksisitesi ile ilgili olduğuna karar verilmiştir. Hastanın klinik ve laboratuvar bulguları rapor edilmiş; beta-adrenerjik sistem ile teofilin toksisitesinin ilişkisi tartışılmış ve literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Erişkinde konjenital posterolateral diyafragma hernisi (bir olgu nedeniyle)
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Durmayaz, Muammer; Özyardımcı, Nihat; Gözü, R. Oktay; Ege, Ercüment; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Konjenital posterolateral diafragma hernisi (Bochdalek) çocuklarda sıktır, ancak erişkinlerde nadir görülür. 23 yaşında bir erişkinde geç olarak ortaya çıkan konjenital diyafragma hemi olgusu ilginç bulunduğu için sunulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Whipple hastalığı
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Yerci, Ömer; Erol, Oktan; Özuysal, S.; Gücin, Zuhal; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.
    Genellikle orta yaş üzerindeki erkeklerde görülen ve multisistem yerleşim gösteren Whipple hastalığı nadir görülen bir hastalıktır. Etiolojisi tam olarak bilinmemektedir. Klinik olarak ishal, kilo kaybı ve karın ağrısı mevcuttur. Hastalıkta tam koydurucu histopatolojik değişiklikler ince barsaklarda gözlenir. Olgumuz 58 yaşında erkek hasta olup 8-10 yıldır devam eden ishal ve eklem ağrıları mevcut idi, Yapılan ince barsak biyopsilerinde Whipple Hastalığının histopatolojik değişiklikler görülmüştür. Olgu nadirliği dolayısı ile yayınlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Mac-Leod sendromu ve pulmoner arter agenezisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Karadağ, Mehmet; Özyardımcı, Nihat; Gözü, R. Oktay; Ege, Ercüment; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Tek taraflı fokal amfizemli 3 vaka benzer ve farklı yönleri ile karşılaştırılıp, etyolojileri hakkında fikir sahibi olmak açısından araştırılmış ve takdim edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Behçet hastalığında bilateral pulmoner arter anevrizması ve tromboembolizmi
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Durmayaz, Muammer; Özyardımcı, Nihat; Gözü, R. Oktay; Ege, Ercüment; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Kliniğimize hemoptiziyle başvuran, bilateral pulmoner arter anevrizması ve akciğer tromboembolizmi tanısı konan 28 yaşında bir Behçet hastalığı olgusu sunulmuş, ilgili literatür gözden geçirilmiştir. Anevrizma radyolojik olarak bilgisayarlı tomografi ile ortaya konmuştur.
  • ItemOpen Access
    Tirold hemiagenezisl (Olgu sunumu)
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Güneş, İlknur; Odacılar, İlhan; Tuncel, Ercan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nükleer Tıp Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji Anabilim Dalı.
    Yirmi dört yaşındaki bayan hasta, daha önce çekilen tiroid sintigrafisi raporu ile palpasyon bulguların uyumsuzluğu nedeniyle hastanemize gönderilmiştir. Tc-99m pergel etut ile tekrarlanan tiroid sintigrafisinde sol lob ve isthmus görüntülenmemiş, yalnız sağ lobda homojen tutulum izlenmiştir. Tiroid fonksiyon testleri normal olan hastanın ultrasonografik incelemesinde ise sol lob ve isthmus lokalizasyonunda tiroid dokusu olmadığı görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Total anormal ven drenajı olgularında hipoplazik sol ventrikülün prognoza olan etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Özler, Azmi; Kalangos, A.; Tosun, Remzi; Sezerman, Özge
    Total anormal pulmoner ven dönüş anomalilerinde kalbin sol tarafının yetersiz gelişmesi sık rastlanılan bir durum değildir. Her ne kadar sol atrium küçük olsa da ortak pulmoner ven odacağının sol atriuma anastomozu genellikle bu durumu telafi eder. Buna karşılık sol ventrikülün boyutlarının küçüklüğü hastaların total tamirden sonraki erken ölümlerinden sorumlu daha önemli bir faktör olarak göze çarpmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Mesane tümörlerinde sitogenetik çalışmalar
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Egeli, Ünal; Oktay, Bülent; Özyurt, Mustafa; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Biyoloji Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Üroloji Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada 8 mesane kanserli hastadan direkt kromozom analizi yöntemi ile sitogenetik değerlendirme yapılarak tümör hücrelerindeki karyotipik değişiklikler araştırıldı. Tümörlerin hepsinde gerek sayısal gerekse yapısal kromozom kusurları saptandı. Sayısal kusurların genellikle near triploidi ve near tetraploidi şeklinde olduğu belirlendi. Yapısal kusurların ise kırık, delesyon, translokasyon ve ring kromozomu şeklinde olduğu gözlendi. Yapılan karyoliplerde A1q-, A2p-, q-, A3P-, q-, B4q+, B5p-, q-, D13P + ve G21r marker kromozomlar belirlendi.
  • ItemOpen Access
    Etomidate ve Thiopentone'un plazma potasyum ve sodyum değerleri üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Özcan, Berin; Yavaşçaoğlu, Belgin; Gören, Suna; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada, Etomidate ve Thiopentone'un plazmanın potasyum ve sodyum iyon değerleri üzerine olan etkileri değişik zaman dilimlerinde kıyaslamalı olarak incelenmiş ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Gemlik'de doğurganlığını tamamlamış kadınlarda aile planlaması yöntemlerini kullanma ve sonuçları
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Okan, Necla; Aytekin, Hamdi; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
    Türkiye'nin en kalkınmış bölgelerinden biri olan Marmara Bölgesinde yer alan Gemlik'te, doğurganlık çağını tamamlamış, 50 yaş üstü kadınlarda, retrospektif olarak, üretken çağlarında Aile Planlaması (AP) yöntemleri kullanıp kullanmadıkları araştırılmıştır. Kadınlarda yöntem kullanma ile kullanılan yöntemin modem, geleneksel ya da karışık olması durumuna göre gebelik, düşük, canlı doğum ve yaşayan çocuk sayılan arasındaki ilişkiler belirlenmiştir. Yöntem kullanmanın bu parametrelerde önemli ölçüde etkili olduğu, ancak modem ve geleneksel yöntem kullanmanın aynı önemli farkı ortaya koymadığı görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Asemptomatik ve semptomatik vertebral hemanjiomların düz röntgen ve BT bulguları
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Sivri, Zafer; Topal, Uğur; Parlak, Müfit; Sadıkoğlu, M. Yurtkuran; Tuncel, Ercan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji Anabilim Dalı.
    Vertebral hemanjiomlar (VH), otopsi serilerinde % 11 sıklıkla rastlanılan, vertebral kolonun benign vasküler tümörleridir. Nadiren spinal kordu komprese ederek semptomatik olurlar. Düz röntgenogram bulguları oldukça karakteristik olmasına karşın, klinik olarak sessiz VH lar ile spinal kord basısı oluşturan kompulsif VH'ların (KVH) radyolojik olarak ayırt edilmesi oldukça zordur. BT ve selektif spinal arteriografi gibi daha ileri görüntüleme yöntemlerinin düz röntgenogramlarda birlikte kullanılması hem VH'Iarın diğer kemik lezyonlarında ayırt edilmesinde hem de tedavinin planlanması da yararlı olmaktadır. Ayrıca bu yöntemler kullanılarak asemptomatik ve KVH Iarın ayırt edilmesinde kullanılabilecek bazı radyolojik ölçütler bildirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kalsifiye plexus choroideus pozisyonunun BT yöntemi ile yaş ve cinsiyete göre değerlendirilmesi ve petalia ile ilişkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) İkiz, İhsaniye; Çimen, Ahmet; Erem, Türkan; Tuncel, Ercan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anatomi Bilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji Anabilim Dalı.
    Radyolojik olarak normal kabul edilen 60 erkek ve 72 kadına ait BT görüntüleri üzerinde kalsifiye plexus choroideus seviyeleri incelendi. Kalsifiye plexus choroideus, genellikle bilateral ve eşit seviyede idi. Bilateral asimetrik plexus choroideuslarda sol taraf sağa göre daha arkada yerleşmişti. Erkeklerde % 53.7 ve yaş grupları dikkate alındığında 31-40 yaş grubunda erkeklerde % 28 ve kadınlarda % 34.8 oranında kalsifiye plexus choroideus görüldü.
  • ItemOpen Access
    Düşük doz ‘’Aspirin" in plazma prostasiklin ve tromboksan A2 düzeyleri üzerine etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Güler, Asuman H.; Karagöz, Aynur; Özkan, Kemal; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya Anabilim Dalı.
    Bu araştırmada 40 mg/gün aspirinin tek doz ve uzun süre (15 gün) kullanımı sonucu tromboksan A2 (TxA2) ve prostasiklin (PGI2) in plazma düzeyleri üzerindeki etkileri araştırmaya çalışıldı. 10 sağlıklı gönüllüde uygulanan bu çalışmada, hiç ilaç kullanmadan, bir defa 40 mg/gün aspirin alındıktan sonra ve 15 gün süreyle 40 mg/gün aspirin kullandıktan sonra, toplam 3 kez kan alındı. Aspirin olarak "Phizer" finansının Babyprin 80 mg tabletlerinin yarısı verildi. Daha sonra RİA yönteminin uygulandığı NEN finansının trityum işaretli TxP 2 ve 6-keto PGF1a kitleri ile plazmada TxB2 ve 6-keto PGF1a. miktar belirtileri yapıldı, 6-keto PGF1a düzeyleri sırasıyla (X - SD), 97.5 ± 29.3, 71.7 ± 127 ve 37.75 ± 9.96 pg/ml olarak saptandı.. TxB2 def!erleri ise gene sırasıyla 88.75 ± 7.8, 39.8 12.7 ve 1.45 ± 7.6 pg/ml idi. Tek doz ve 15 günlük aspirin kullanımı sonucu TxB2'de gözlenen inhibisyon miktarları sırasıyla % 55.2 ve % 912.6 iken, 6-keto PGF2a.'da % 26.4 ve % 61.3'tü. Çalışmamızın sonucunda, atheroskleroz (As) lu ve As risk grubundaki hastalarda 40 mg/gün aspirin kullanımının, profilaktik olarak uygun olduğu kanısına varıldı.
  • ItemOpen Access
    Gemlik ilçesi ilkokul çocuklarında antropometrik ölçümlerle büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi 1- Boy ve ağırlık ilişkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) İkiz, İhsaniye; Gülesen, Özdemir; Oygucu, Hakan; Cankur, Şimşek; Şendemir, Erdoğan; Çimen, Ahmet; Erem, Türkan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anatomi Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
    Gemlik bölgesindeki ilkokul çocuklarında büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi amacıyla antropometrik yöntemlerden yararlanarak sosyoekonomik düzeyi farklı olan 1207 öğrencinin boy ve ağırlık ile ölçüldü. Elde edilen sonuçlar daha önce yapılan araştırmaların sonuçları ile karşılaştırıldı. Bulgularımız bölge çocuklarının boy ve ağırlıkları için bir norm oluşturacak nitelikteydi.