1988 Cilt 15 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 34
  • ItemOpen Access
    İlerlemiş bir abdominal gebelik olgusu
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Tüfekçi, Mehpare; Daregenli, Ömer; Küçükkömürcü, Şakir; Tuncel, Ercan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji Anabilim Dalı.
    Bu makalede ilerlemiş bir sekonder abdominal gebelik olgusu sunulmuştur. Dış gebeliğin bu nadir şeklinin teşhisi, tedavisi ve sonuçları tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Kadın ve erkeklerde emosyonel stres'in lipid metabolizması üzerindeki etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Güler, Nezih; Güler, Asuman H.; Aydoğmuş, Erkan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada, genç kadın ve erkeklerde cinsiyete bağlı olarak, emosyonel stres 'in lipid metabolizmasında oluşturduğu değişimler incelendi. Emosyonel stres'in kadınlarda HDL -K (Yüksek Dansiteli Lipoprotein-Kolesterol) ve a - Lp (a - Lipoprotein) fraksiyonunda göreceli olarak azalmaya yol açtığı saptan.Erkeklerde ise stres sonucu TL (Total Lipid), VLDL-K (Çok Düşük Dansiteli Lipoprotein-Kolesterol) ve (ß - Lp (ß - Lipoprotein) fraksiyonunda önemli derecede yükselme görülürken, (ß -Lp de azalma gözlendi. Hormonal yapıları nedeniyle atheroskleroz açısından zaten fazla risk altında olan erkeklerde, emosyonel stres' le bunun daha da arttığı sonucuna varıldı.
  • ItemOpen Access
    Behçet hastalığında paterji testi ve artrit
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Özcan, Orhan; Palalı, Zeki; Yurtkuran, Merih; Arpacı, Ahmet; Üzümçeker, Nahide; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Deri Hastalıkları Anabilim Dalı.
    54 Behçetli hasta klinik ve radyolojik olarak incelendi. Hastaların % 27.08 'inde artrit vardı. Paterji testi, hastaların % 96'sında pozitif idi. Artrit ve Paterji testi arasında bir ilişki kurulamadı.
  • ItemOpen Access
    Gemlik bölgesinde sağlık hizmetlerinin analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Aytekin, A. Hamdi; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
    Gemlik Eğitim Araştırma Bölgesinde (GEAB) 8 yıllık çalışmaların sonuçları, aynı amaç için kurulmuş diğer Eğitim Araştırma Bölgeleri (EAB) ile kıyaslanmış ve sonuçların sağlık hizmeti modeli ile ilişkileri araştırılmıştır. Sonuçta bütün EAB lerin özellikle ana-çocuk sağlığı, bağışıklama ölümlerin önlenebilir olanlarının azaltılması gibi alanlarda kısa sürede büyük başarılar sağladıkları görülmektedir. Türkiye'de uygulanan yasal mevzuata göre hizmet veren bu bölgelerdeki başarı, örgütlenme içindeki personelin niteliğine, hizmet içi ilişkilere modelin tam uygulanmasına bağlanabilir.
  • ItemOpen Access
    Brakial pleksus tutulmaları ve idiopatik brakial pleksus nöropatisi (382 olguda klinik ve elektronöromyografik inceleme)
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Sadıkoğlu, Sadık; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroloji Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada brakial pleksus lezyonu olan 382 olgu elektronöromyografik muayene ile incelenmiştir. Servikal kök basısı, torasik çıkış sendromu ve travmatik pleksus lezyonu olan 207 hasta çalışma dışı bırakılmıştır. Diğer 175 hastada nörolojik muayene ve elektronoromyografik anormaliteler brakial pleksus tutulmasını göstermiştir. Etiyolojik faktörler bilinmediğinden bu olgulara idiopatik brakial pleksus nöropatisi (IBPN) tanısı konmuştur. Çalışmanın sonuçları literatür bulgularının ışığında tartışılmıştır. BPN üzerindeki daha kapsamlı çalışmaların BP hastalıklarındaki problemlerin çözümü için yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Postmenapozal osteoporozis ve tedavisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Yurtkuran, Merih; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı.
    Günümüzde postmenapozal osteoporozisin tanı, önlem ve tedavisi hakkında birçok çalışma vardır. Ancak osteoporozun tedavisi halen tartışmalıdır. En çok önerilen ise önlemdir.
  • ItemOpen Access
    Akondrogenezis'in prenatal tanısında ultrasonografi
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Tüfekçi, Mehpare; Kimya, Yalçın; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Akondrogenezis bir konjenital iskelet displazisidir. Kondrodistrofilerin en ciddi formlarından biridir. Otosomal ressesif geçiş gösteren olgular hayatın ilk birkaç dakikasında lethal seyreder. Kliniğimizde 35 haftalık bir gebede yapılan ultrasonografik muayenede saptanan akondrogenezis olgusu sunulmuş ve literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    El bileğinde N. medianus' a bası yapan nadir bir kistik lenfangiom olgusu
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Özsoy, Zafer; Yerci, Ömer; Akın, Selçuk; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.
    El tümörleri arasında kistik lenfangiomun görülmesi son derece nadirdir. Olgumuzda böyle bir tümörün el bileğinden gelişerek carpal tünel içinde N. Medianusa bası yaptığı resimlerle dökümante edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Dursban-4 adlı tarım ilacına bağlı bir aplastik anemi ve bir akut miyeloblastik lösemi olgusu
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Tunalı, Ahmet; Manavoğlu, Osman; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Halsizlik, solukluk ve çabuk yorulma şikayetleri ile kliniğimize başvuran 30 yaşındaki bir erkek hastada Aplastik Anemi, 26 yaşındaki bir erkek hastada ise Akut Miyeloblastik Lösemi tanısı kondu. Çiftçi olan her iki hastanın uzun yıllardan beri meyva ve sebze ziraati ile uğraşmaları ve senede 8-10 defa tarım ilaçları ile dikkatsiz ve tedbirsiz ilaçlama yapmaları ve özellikle her iki hastada Dursban -4 adlı ilacın kaza sonucu üzerlerine dökülmesine bağlı uzun süreli deri teması anamnezi olması, bize hastalıklarının tarım ilaçlarına bağlı olabileceğini düşündürdü. Bir ziraat memleketi olan ülkemiz ve yöremiz açısından önemi nedeniyle bu iki olguyu takdim etmeyi uygun bulduk.
  • ItemOpen Access
    İnsülinoma
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Zorluoğlu, Abdullah; İmamoğlu, Şazi; Kızıl, Ayhan; Tolunay, Şahsine; Özen, Yılmaz; Yılmazlar, Tuncay; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.
    Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji kliniğince tanısı konan ve Cerrahi Kliniğinde ameliyat edilen, 9 yıldan beri hipoglisemik ataklarla seyreden bir insulinoma olgusu, nadir görülmesi ve tanı güçlükleri nedeniyle ilgili literatür gözden geçirilerek sunulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Splenik arter anevrizmaları (Bir olgu nedeniyle)
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Taşdelen, İsmet; Zorluoğlu, Abdullah; Özkan, Hayati; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Endokrinoloji Anabilim Dalı.
    Splenik Arter Anevrizmaları sık rastlanmayan ve daha çok asemptomatik seyreden antitedir. Eğer rüptür ve kanama gibi komplikasyonları ortaya çıkarsa mortalitesi çok yükselir. Aşağıda komplikasyonsuz splenik arter anevrizması nedeniyle opere edilen 41 yaş bir hasta sunulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Retroesophageal seyirli a. subclavia aberrantis dextra olgusu
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Mağden, Orhan; Çimen, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anatomi Bilim Dalı.
    Bir kadavrada ender görülen retroesophageal seyirli a. subclavia aberrantis dextra ve bununla birlikte sağ a. intercostalis postercostlarda varyasyon olgusu tarif edildi. Bu olgu ile ilgili literatür gözden geçirildi.
  • ItemOpen Access
    A. Ulnaris varyasyonları
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Çimen, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anatomi Bilim Dalı.
    A. ulnaris varyasyonlu bir olgu sunuldu ve a. ulnaris'in diğer varyasyonları gözden geçirildi. Olgumuzda a. ulnaris a. axillaris 'ten a. thoracoacromial is ve a. thoracica Iateralis ile birlikte çıkmıştır.
  • ItemOpen Access
    Erken membran rüptürlü (EMR) gebelerde kantitatif C-reaktif protein (CRP) değerinin korioamnionitis tanısındaki önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Aydınlar, Sirem; Tüfekçi, Mehpare; Gedikoğlu, Suna; Aydınlar, Ali; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada Erken Membran Rüptürlü hastalarda gelişebilecek korioamnionitisin erken tanısında CRP'nin önemini araştırdık. Korioamnionitis tanısında kullanılan alışılagelmiş yöntemlerle CRP sonuçlarını karşılaştırdık. 13'ünde korioamnionitis saptanan, 19'unda korioamnionitis gelişmeyen toplam 32 EMR'lü gebe araştırıldı. Kontrol grubu olarak 24 sağlıklı gebe alındı. Klasik yöntemlerin anlamlı sonuç vermemesine karşılık CRP değerinin korioamnionitis olan hastalarda % 85 oranında yükseldiği, korioamnionitis gelişiminde istatistiki açıdan anlamlı olduğu (p < 0.001) saptandı.
  • ItemOpen Access
    Tek taraflı serebral vasküler lezyonlu olan hastalarda somatosensoryel uyarılmış potansiyeller
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Çam, Resul; Sadıkoğlu, Sadık; Balkır, Nihat; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroloji Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada serebrovasküler aksedanlı 20 hastada somatosensoryel uyarılmış potansiyeller ölçülmüş, sonuçlar literatür bulgularıyla karşılaştırılmıştır . Somatosensoryel uyarılmış potansiyellerin serebrovasküler aksedanlarda tanı değerleri olduğu gösterilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Akut serebrovasküler hastalıklarda gliserolün antiödem etkisinin kompüter tomografi ile incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Turan, Faruk; Sadıkoğlu, Sadık; Balkır, Nihat; Oğul, Erhan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroloji Anabilim Dalı.
    Akut serebrovasküler hastalıklarda ölümün temel sebebi beyin ödemidir. Beyin ödeminin tanısında CT önemli bir tanı metodudur. Bu çalışmada akut CVA lı hastalarda gliserolün antiödem etkisi CT ile incelemiştir. Sonuçlar literatür bulguları ışığında tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    İntervertebral disk herniasyonunda klinik, elektronöromyografik, myelografik ve postoperatif bulguların karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Sadıkoğlu, Sadık; Balkır, Nihat; Oğul, Erhan; Korfalı, Ender; Aksoy, Kaya; Bora, İbrahim; Zarifoğlu, Mehmet; Turan, Faruk; Uysal, Sait; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroloji Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroşirürji Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada intervertebral disk herniasyonlu 160 olgunun nörolojik, elektronöromyografik, myelografik ve operasyon bulguları incelenmiştir. Sonuçlar tartışılmış ve literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Diabetik polinöropatide yanma, ağrı ve uyuşmanın tedavisinde carbamazepine kullanılması
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Sadıkoğlu, Sadık; Oğul, Erhan; Arınık, Ayhan; İmamoğlu, Şazi; Çam, Resul; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroloji Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada, ağrı ve uyuşukluktan yakınan 27 diabetik polinöropatili hastaya Carbamazepine (- CMZ) verilmiştir. CMZ'in olguların % 91.6'sında ağrı ve uyuşukluğu azalttığı veya iyileştirdiği gösterilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Plazma yapıştırıcı etkisiyle sütürsüz periferik sinir tamiri
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Erbengi, Türkan; Aksoy, Kaya; Korfalı, Ender; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroşirürji Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada, sıçan siyatik siniri kesilerinde plazmanın yapıştırıcı etkisiyle oluşan anastomoz ultrastrüktürel olarak incelendi. Deney grubu l'de (n: 5) kesi sonrası siyatik sinirlerin uçları karşılıklı plazma ile birleştirildi . Deney grubu Il'de (n: 5) karşı siyatik sinirden alınan greft defektli uçlar arasına koyulup plazma ile birleştirildi. 6 hafta sonra siyatik sinirler çıkarılarak plazmanın yapıştırıcı etkisi uc-uca anastomoz ve greftle anastomozlu gruplarda ultrastrüktürel olarak incelendi. Gerilim faktörünün olmadığı greftli grupta birleşmenin daha başarılı olduğu görüldü.
  • ItemOpen Access
    Neonatal sepsiste başlangıç antibiyotik tedavisinin yeniden belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1988) Günay, Ünsal; Sapan, Nihat; Dengiz, Orhan; Engin, Sadullah; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Son zamanlarda kliniğimizde neonatal sepsisin başlangıç tedavisinde rutin olarak kullanılan cefazolin ue tobramycine karşı alınan klinik yanıtların olumsuz olması nedeniyle antibiyotik değişikliği yapılan hastaların sayısında artış olmuştur. Bunun için neonatal sepsisin başlangıç antibiyotik tedavisinin yeniden belirlenmesinin gerektiği kanısına varılmıştır. Bu amaçla 126 neonatal sepsisli hastamızdan üretilen 130 kan kültürü ve antibiyogramları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak neonatal sepsiste başlangıç antibiyotik tedavisinde cefazolin ve tobramycin yerine, cefotaxime, ceftrixoıı veya amoxicillin + clavulanic acid 'ten birinin amikasin veya aztreonam ile kombinasyonunun daha uygun olabileceği kanısına varılmıştır.