1983 Cilt 10 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 21
  • ItemOpen Access
    Sitomegalovirus (CMV) enfeksiyonunun anne ve fetus için önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Cengiz, Candan; Kıyan, Suat; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    En sık görülen intrauterin enfeksiyon olan sitomegalovirus enfeksiyonu, fetus için teratojenik olması nedeni ile büyük önem taşır. Anneden fetusa geçişin nasıl olduğu tam olarak anlaşılamamıştır. Bu yazıda, sitomegalovirus enfeksiyonu hakkında halen mevcut bilgilerimiz literatür gözden geçirilerek takdim edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Sezaryen'den sonra vaginal doğum
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Cengiz, Candan; Kurtuluş, Nihat; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Mart 1981- Mart 1983 tarihlerinde kliniğimize yatırılan eski ezaryenli hastalardan, vaginal doğum yapan 18 hasta takdim edilmiş ve bu konudaki literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Benzalkonium klorür ve glutaraldehidin bakterisidal etkilerinin karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Gökırmak, Feridun; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Mikrobiyoloji Anabilim Dalı.
    Çalışmamızda, benzalkonium klorürl'e glutaraldehid'in S. typhimurium, S. aureus ve P. aeruginosa suşları üzerindeki etkisi araştırıldı. Her iki antiseptik solüsyonun bakterisidal etkisi. lnferior Letal Katsayı yöntemi ile saptandı. Literatür bulgularının aksine, ülkemizde, bakteriyel etkenler yönünden benzalkonium klorürün glutaraldehidden hala daha etkili olduğu sonucuna varıldı.
  • ItemOpen Access
    Renal aneminin tedavisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Yurtkuran, Mustafa; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Kronik Renal Yetmezliğin tedavisinde Esansiyel Aminoasidler, Testosteron tedavisi ve kayba uğrayan maddelerin rolü aşağıda tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Kronik böbrek yetmezliğinde anemi
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Yurtkuran, Mustafa; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Kronik renal yetmezliğin önemli komplikasyonlarından biride anemidir. Aşağıda renal aneminin etyolojisinde rol oynayan değişik faktörler (Eritropoetin, Eritrosit yaşam süresi, Kemik iliği depresyonu, Demir metabolizması, Aminoasit metabolizması) incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kombine oral kontraseptif (OK)'Ierin vitamin metabolizmaları üzerine etkiler
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Küçükkömürcü, Şakir; Kıyan, Suat; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Östro-progestatif tipteki oral kontraseptif (OK)'lerin her gün yeni bir kontrendikasyonu açıklanmaktadır. Dolayısıyla kullanım alanları giderek azalmaya başlamıştır. Östro-progestatiflerin vitaminlerle olan etkileşimleri, bu yan etkilerden birçoğunu açıklayabilecek niteliktedir. Konunun önemi dikkate alınarak, bu etkileşimi açıklayan literatür verileri derlenip sunulmak istenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Çocuklarda boğulmuş kasık fıtığı içinde akut apandisit
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Özer, Gürsu; Arınç, Onat; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    Kliniğimize boğulmuş sağ kasık fıtığı nedeni ile yatırılan ve fıtık kesesi içinde akut apandisit saptanan iki olgu sunuldu ve literatür gözden geçirildi.
  • ItemOpen Access
    Sigmoid kolon volvulusu
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Korun, Nusret; Karagöz, Ömer; Arınç, Onat; Taşdelen, İsmet; Aydın, İbrahim; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    1976-1982 yılları içinde, mekanik intestinal obstrüksiyon olguları arasında operasyona alınan 34 sigmoid kolon volvulusu olgusu incelenmiş ve kaynaklar ile karşılaştırılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Primer intrafolliküler over gebeliği
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Cengiz, Candan; Altıntepe, Filiz; Tavlı, Şakir; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    Primer over gebeliği oldukça nadir olarak görülür. Genellikle ekstrafolliküler, ancak % 15'i intrafolliküler olarak meydana gelir. Bu yazıda intrafolliküler olarak implante olan bir over gebeliği olgusu sunulmuş ve literatür gözden geçilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Primer mediasten seminoması
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Cengiz, Mete; Erol, Oktan; Özdemir, İ. Ayhan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.
    Çok ender görülen tümörlerden olan bir Primer Mediasten Seminoma olgusu sunulmuş ve bu konudaki kaynaklar gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kronik hemodiyaliz programındaki hastalarda diyet ile serum üre kreatinin ve protein düzeylerinin ilişkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Küçükoğlu, Selçuk; Yurtkuran, Mustafa; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Kronik Hemodializ programındaki hastalarda farklı miktarlarda protein içeren diyetlerin, Serum a2 macroglobulin, a1 Acidglycoprotein, Albumin, Transferrin, lg A, lg G, lg M, C3 c, C4 düzeylerine etkisi araştırıldı. Hastalar 5 ayrı diyet altında incelendi ve her diyet 3 ay uygulandı. (1 g/kg/gün protein içeren), (0.7 g/kg/gün proteine ilave olarak ve Hemodializ günleri proteinden zengin verilen ek kahvaltı) ve (şerbest diyetle) beslenilen devrelerde hastaların serum üre ve kreatinin düzeyleri diğer devrelere göre anlamlı olarak yüksek, serum albumin ve C3c düzeyleri ise normale göre düşüktü. (0.7 g/kg/gün protein içeren diyetle) beslenilen devrede ise tüm parametreler düşük olarak bulundu. (0.7 g/kg/gün protein ve oral esansiyel aminoasidler verilen) devrede serum üre ve kreatinin düzeyleri diğer devrelere göre düşük ve fakat serum protein düzeyleri ise normal bulundu. Çalışmamızda 0. 7g/kg/gün protein ve oral esansiyel aminoasid preparatlarının verildiği diyet Kronik Hemodializ hastaları için en uygun diyet olduğu izlenimi vermektedir.
  • ItemOpen Access
    Terapötik abortus olgularında ekstra-amniotik serum fizyolojik (SF) instilasyonu ile aldığımız sonuçlar
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Küçükkömürcü, Şakir; Kıyan, Suat; Cengiz, Candan; Erdoğan, Eftal; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    10-33 haftalık gebelikleri olan 38 olguda ekstraamniotik serum fizyolojik(SF) instilasyonu ile terapötik abortus yapıldı. Olguların 36'sında (% 95) ortalama 12 saat 15' da abortus sağlandı. 2 olguda (% 5) kanama nedeniyle yönteme son verildi. Abortus sağlananlar içinde kamplikasyon olarak 3 olguda ateş, 1 olguda normalden fazla kanama saptandı.
  • ItemOpen Access
    Terapötik abortus olgularında ekstra-amniotik rivanol perfüzyonu ile aldığımız sonuçlar
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Küçükkömürcü, Şakir; Kıyan, Suat; Erdoğan, Eftal; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    8-28 haftalık gebelikleri olan 25 olguda ekstra-amniotik rivanol perfüzyonu ile terapötik abortus yapıldı. Olguların hepsinde 14.9 + 1.5 wat sonra abortus sğlandı. 2 olguda titreme, ateş, kan basıncı yükselmesi ve hafif periton irritasyonu saptandı. Kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar görülmedi.
  • ItemOpen Access
    Trombosit membranında fibrinolitik aktivitenin araştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Ulutin, Orhan N.; Özlük, Kasım; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Fizyoloji Anabilim Dalı.
    Çalışmada trombosit membranında fibrinolitik aktivitenin araştırılması amaçlandı. Trombositler ultrason ile parçalanarak membran parçacıkları elde edildi. Fibrinolitik aktivitesine E.E.Z. (Euglobulin Erime Zamanı) ve Fibrin plak yöntemiyle bakıldı. Membran parçacıkları fosfat tamponu ile çözüldü. Membran çözeltisi kullanılarak ölçtüğümüz fibrinolitik aktivitede her iki yöntemle de anlamlı bir artış görüldü.
  • ItemOpen Access
    Eritrosit membranında fibrinolitik aktivitenin araştılması
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Ulutin, Orhan N.; Özlük, Kasım; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Fizyoloji Anabilim Dalı.
    Çalışmamızda pıhtılaşma mekanizmasına katkısı olan eritrositlerin, fibrinolitik aktivitesinin araştırılması amaçlandı. Eritrositler distile su ile patlatılarak , distile su ile iyice yıkandı. Çöken eritrosit membranları owren tamponu ile süspansiyon şekline getirildi. Eritrosit membranları 30 saniye aralıkla toplam 60 saniye buz içinde sonik osilasyona tabi tutularak membranları parçalandı. Membran parçacıkları owren tamponu ile çözüldü. Membran fibrinolitik aktiviteleri E.E.Z. (Euglobulin Erime Zamanı) ve fibrin plak yöntemiyle ölçüldü. Her iki yöntemle de anlamlı bir aktivite görüldü.
  • ItemOpen Access
    Glikojen tesbitinde fiksatiflerin etkisinin histolojik olarak incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Aydın, Mehmet; Kalaycı, Şermin; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada karaciğer glikojen tesbitinde değişik fiksatiflerin etkileri, fiksasyon süresi ve ortam şartları (sıcaklık farkı, hava ve su) içinde incelenip, birbirleriyle kıyaslanması ve en iyi yöntemin saptanması amaçlandı. Karaciğerden alınan örneklerde deney sonucunda; 24 ve 48 saat oda sıcaklığında (20°C) Orth solüsyonunda veya 24 saat 44°C'de Orth solüsyonu ve tuzlu-formalinde veya 4 ve 8 gün oda sıcaklığında Orth solüsyonu ve tuzlu-formalinde fikse edilen parçalarda glikojenin en iyi şekilde korunduğu gösterildi.
  • ItemOpen Access
    Flunitrazepam indüksiyonunda solunum volümü ve kan gazları değişiklikleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Özyurt, Gürayten; Şahin, Şükran; Berki, Metin; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.
    Rastgele seçilmiş 20 hastaya indüksiyon ajanı olarak 2 mg Flunitrazepam (Rohypnol) yavaş olarak i.v. verildi. Flunitrazepam injeksiyonundan önce ve sonra kan basıncı, nabız dk. sayısı, solunum volümü ve dakika volümü arteryel kan gazları ölçümleri yapıldı. Kan basıncında hem sistolik, hem diastolik basınçta anlamlı azalma, solunum ve dakika volümlerinde anlamlı azalma ve P02'de de anlamlı azalma görüldü. Yaşlı kardiak ve solunum bozukluğu olan hastalarda Flunitrazepam'ın dikkatle kullanılması gerektiği kanısına varıldı.
  • ItemOpen Access
    Morfinin sünnet analjezisinde yeri
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Özyurt, Gürayten; Şahin, Şükran; Sezer, Selma; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.
    Sünnet ve benzeri genital operasyonlardan sonra oluşan ağrının neden olduğu ajitasyonu önlemek amacı ile sünnet girişimi yapılan 5-12 yaşları arasındaki 10 çocuğa 0.1 mg/kg. Morfin i.v. verildi. Ameliyat sonrası ayılma odasında analjezi değerlendirmesi iyi, yeterli ve kötü olmak üzere 3 grupta yapıldı. Olgularda ağrıya bağlı ajitasyon görülmedi. 4. saatin sonunda olguların hepsi yeterli derecede yanık ve ağrısız idiler.
  • ItemOpen Access
    Klomifen sitratın farelerin östrus siklusu ve üremeleri üzerine etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Sırmalı, Şahin A.; Kalaycı, Şermin; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Temel Tıp Bilimleri Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada klomifen sitratın, farelerin östrus siklusu ve gebe kalmaları üzerine etkisi araştırıldı. İlaç, kopulasyon ve ovulasyondan 1 ve 2 gün önce verildi. 2.0 mg/kg/gün dozunda verilen ilaç farelerin östrus siklusunun düzenini bozdu. Kontrol grubunda 20 fareden 18'i gebe kalırken, ilaç uygulanan 40 fareden hiçbiri gebe kalmadı.
  • ItemOpen Access
    Klomifen sitratın farelerin intrauterin gelişmeleri üzerine etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Sırmalı, Şahin A.; Kalaycı, Şermin; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Temel Tıp Bilimleri Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada, klomifen sitratın farelerin intrauterin gelişmeleri üzerine etkisi araştırıldı. Gebeliğin 7. ve 8. günleri ilaç verilen farelerde gebelik görülmedi. Gebeliğin 14. ve 15. günleri ilaç verilen 30 fareden 20'si gebeydi. 20 anneden 65 fötus elde edildi. 65 fötustan üçü anormaldi.