Romanizasyon politikası kapsamında Kremna sikkeleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-05-06

Authors

Aşir, Ceren

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Roma’nın siyasi hakimiyetine giren bütün bölgelerde olduğu gibi Küçük Asya topraklarındaki Pisidia Bölgesi’nin kentlerinde de Romalı yöneticiler tarafından sistemli bir romanizasyon politikası sürdürülmüştür. Bu kapsamda belli niteliklere sahip olan kentler Roma kolonisi olarak ilan edilmişlerdir. Pisidia Bölgesi’ne dahil olan Kremna da bu kentlerden biridir. Romanizasyon politikası, imparatorluk topraklarında ortak bir kültür ve bilinç oluşturma gayesi ile siyasi, sosyal, dini ve kültürel pek çok alanda değişimlere yol açmıştır. Romalı yöneticiler egemenlikleri altındaki topraklarda hakimiyetlerini güçlendirmek ve kalıcı hale getirmek için çeşitli propaganda unsurları kullanmışlardır. Bu unsurlardan biri de sikkelerdir. Bu küçük oval nesneler para olarak karşıladıkları değerin yanı sıra aynı zamanda üzerlerine darp edilen betimlerle de topluma ulaşmak için kullanılan bir propaganda aracı haline gelmişlerdir. Bu kullanımın anlaşılabilmesi amacıyla Romanizasyon politikası kapsamında Kremna sikkeleri değerlendirilmiştir. Çalışmada öncelikle; Kremna’nın konumu ve tarihi, Kremna ile ilgili çalışmalar, Kremna halkı, kentin Romanizasyonu ve Akültürasyon süreci bölümlerine yer verilmiştir. Daha sonra, Kremna sikkeleri Roma koloni tipleri, imparatorlukla ilişkili tipler, mitolojik tipler ve kentle ilgili diğer tipler olarak dört ana başlık altında incelenmiştir. Zengin bir yerel kültüre ve yoğun bir etnik çeşitliliğe sahip olan Kremna’nın sikkeleri üzerinde, tercih edilen tiplerin, çeşitli propaganda stratejileri kullanılarak, sistemli bir Romanizasyon politikasına hizmet ettiği anlaşılmıştır. Roma tüm bu faaliyetleri ile sınırları içerisinde bulunan pek çok etnik çeşitliliği yalnızca baskıcı siyasi ve askeri otoritelerle değil, aynı zamanda etkili siyasi stratejilerle de bir arada tutabilmiştir. Roma, izlediği bu stratejiler sayesinde egemenliği altındaki pek çok bölgede bütünleşme yönünde bir Akültürasyon süreci yaşanmasını sağlayarak oldukça geniş bir coğrafyada uzun yıllar güçlü bir şekilde hakimiyetini koruyabilmiştir.
A systematic romanization policy was adopted by the Roman rulers in the cities of Pisidia in Asia Minor, as in all regions that were under the political domination of Rome. In this context, cities with certain qualities were declared Roman colonies. Cremna in Pisidia Region was one of these cities. Romanization policy has led to changes in many political, social, religious, and cultural areas with the purpose of creating a common culture and consciousness in all the lands of the empire. Roman rulers used various propaganda elements to strengthen and maintain their rule in the lands under their domination. One of these elements is coins. These small oval objects, in addition to their value as money, have also become a propaganda tool used to reach the society with the depictions they feature. In order to understand how they were used in this way, Cremna coins have been evaluated under the Romanization policy. In the study, first the location and history of Cremna, the research on Cremna, the people of Cremna, Romanization of the city, and the acculturation process have been discussed. Then, Cremna coins have been examined under four main headings: Roman colony types, types associated with the empire, mythological types, other types related to the city. Having a rich local culture and an intense ethnic diversity, it was understood that the preferred types on the coins of Cremna served as a systematic Romanization policy through various propaganda strategies. With all these activities, Rome was able to keep the large ethnic diversity within its borders together, not only with repressive political and military authorities, but also with effective political strategies. With these strategies, Rome has been able to maintain dominance on a very wide area for many years by pursuing an Acculturation process towards integration in many regions under its rule.

Description

Keywords

Akültürasyon, Romanizasyon, Pisidia, Kremna’nın tarihi, Kremna’da romanizasyon, Kremna sikkeleri, Acculturation, Romanization, History of cremna, Romanization in cremna, Cremna coins

Citation

Aşir, C. (2021). Romanizasyon politikası kapsamında Kremna sikkeleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.