Muhibbî divanı (2000 – 2500. gazeller) (bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-04-05

Authors

Cin, Merve

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma, 16. yüzyıl hükümdarı, Muhibbî mahlaslı Kanuni Sultan Süleyman’ın Divan’ının 2000-2500. gazellerinin bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük çalışmasıdır. Çalışmanın amacı kelimelerin bulundukları cümleye göre aldıkları derin anlamlara yer verilerek şairin şirinin daha iyi anlaşılması ve dil zenginliğinin ortaya çıkarılmasıdır. Bu çalışma yapılırken verilerin elektronik ortama yüklenmesi sağlanmıştır. Bu durum da eserin bugün daha kolay ulaşılabilir olmasını ve geleceğe taşınmasını ayrıca birçok veriye aynı anda ve hızlı erişimini sağlamaktadır. Böyle kapsamlı bir işlev için de TEBDİZ ( Tarih ve Edebiyat Metinleri Bağlamlı Dizini ve İşlevsel Sözlüğü) projesi başlatılmıştır. Bu çalışma yapılırken Kemal Yavuz- Orhan Yavuz’un “Muhibbî Divanı-Bütün Şiirleri” adlı çalışması esas alışmıştır. Şairin 500 gazeli aracılığıyla şiir anlayışına ve şiirinin anlam derinliğine, dil zenginliğine, topluma bakış açısına, sosyal - dini mesajlarına, beşeri, coğrafi ve çeşitli alanlardaki bilgi birikimine yönelik zengin bir içerik sunulmuştur.
This study is a contextual index and functional dictionary study of the 2000-2500. Ghazals of the 16th Century’s ruler who is Kanuni Sultan Suleyman with the pseudonym Muhibbî. The aim of the study is to better understand the poet's poetry and reveal the richness of the language by giving place to the deep meanings that the words take have according to the sentence they are in. While this study is was preparing, displaying the data electronically enables the work to be more easily accessible today and to be carried into the future, as well as to access many data simultaneously and quickly. For such a comprehensive function, TEBDİZ (History and Literature Texts Contextual Index and Functional Dictionary) project has been initiated. While doing this study, Kemal Yavuz's work named "Muhibbî Divanı-Whole Poems" was taken as basis. In this study, a rich content was presented regarding his understanding of poetry and the depth of meaning of his poetry, richness of language, perspective of society, social - religious messages, human, geographical and various fields of knowledge through the poet's 500 ghazals.

Description

Keywords

Muhibbî, Kanuni Sultan Süleyman, Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük, 16. yüzyıl, Kanuni Sultan Suleyman, Contextual index and functional dictionary, 16th century

Citation

Cin, M. (2021). Muhibbî divanı (2000 – 2500. gazeller) (bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.