Eşit olmayan grup varyansları için benzer t ve F testleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1984

Authors

Li, C.C.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Birden fazla grupla ilgili olarak yapılan analizlerde, t ve F testlerinin geçerli olmasının koşullarından birisi de grup varyanslarının aynı olmasıdır. Bir başka deyişle, yukarıdaki testler grup varyanslarının eşit olduğunu varsayar. Bununla beraber, grup varyansları çok farklı olmadığı zaman, kullandığımız F testinin geçerli olduğu çok geniş bir alan vardır. Eşit olmayan gruplar için matematik olarak uygun testin sonuçlandırılması çok karmaşıktır. Matematiksel istatistikçiler, bunlar için öyle yöntemler geliştirmişlerdir ki, uygulayıcıların onları standart bir hale koyup ele almaları çok zordur. Bu bölümde göreli olarak bir yöntem açıklanacaktır. Ayrıca bu yöntemin özellikleri, limitleri ve pratik uygulamalardaki zorlukları da ele alınacaktır.

Description

Orijinal makalenin künyesi: Li, C.C., Introduction to Experimental Statistics, Mc Graw Hill, Inc, New York, 1964, Chapter 32.

Keywords

Eşit olmayan grup varyanslar, Benzer t ve F testleri, Matematiksel istatistik, Göreli yöntem

Citation

Li, C. C. (1984). "Eşit olmayan grup varyansları için benzer t ve F testleri". çev. Mustafa Aytaç. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(1), 179-189.