Yüksek basınçlı döküm prosesinde ürün kalitesine etki eden üretim parametrelerinin optimizasyonu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-05-31

Authors

Aydın, Ayberk

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Müşteri memnuniyetini sağlamak ve üst seviyede tutabilmek için kaliteli ürün üretebilmek ve kaliteli ürün üretiminin sürekliliğini sağlamak bir zorunluluktur. Müşteriye istenilen özelliklere sahip olmayan bir nihai ürünün gönderilmesi, müşterinin gözünde saygınlık kaybına ve ilerleyen dönemde işletmenin para kaybederek kârlılığın azalmasına neden olmaktadır. Bu sebeple, kaliteli ürün üretmek amacıyla henüz ürün geliştirme aşaması esnasında nihai ürünün kalitesini korumak amacıyla devreye alınan uygulamalar, firmaların rekabet edebilirliklerini korumaları için çok büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, binek araçlarda kullanılan emniyet kemerine ait bileşenlerden birinin sıcak hazneli yüksek basınçlı döküm makinesi ile üretim prosesi ele alınmıştır. Öncelikle sıcak hazneli yüksek basınçlı döküm prosesinde ürün kalitesine doğrudan etkisi bulunan enjeksiyon parametreleri ve bu parametrelerin her birine ait farklı seviyeler belirlenmiştir. Sonrasında bu parametrelerin hangi seviyede ürünün kalite karakteristiklerini en iyiledikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda bir eniyileme yöntemi olan Taguchi yöntemi ve kolon bazlı çalışan bir istatistiksel yazılım olan MINITAB v.19.1.1. programı kullanılarak ürünün kalite karakteristiklerinin en iyi halde bulunduğu parametre seviyeleri başta seçilen parametreler için belirlenmiştir.
Production of products with high quality standards is highly important for customer satisfaction. Companies, also must maintain their high quality standards to be competitive in the market. Production of parts with quality problems causes customer dissaticfaction and this situation affects companies' reputation in general. Therefore applications and methods to maintain high quality level becomes more popular for companies which want to keep their competitive power. In this study, production of a component of a seatbelt mechanism with high pressure die casting method is subjected. The material used during production is Zamak 5. Study begins with the determination of three different production parameters which directly effects the quality of products. After the determination of three different parameters, three different levels of those parameters are also determined and parts are produced with determinated parameters. After the production of parts, tensile test and hardness test are applied on parts and best parameter levels are chosen to reach the highest mechanic features on parts with using L9 Taguchi's orthogonal array. The software program used during Taguchi analysis is MINITAB 19.1.1.

Description

Keywords

Yüksek basınçlı döküm, Taguchi metodu, Zamak 5, MINITAB, Çekme testi, Sertlik testi, High pressure casting process, Taguchi method, Tensile test, Hardness test

Citation

Aydın, A. (2021). Yüksek basınçlı döküm prosesinde ürün kalitesine etki eden üretim parametrelerinin optimizasyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.