Türkiye'de iş kazaları ve meslek hastalıkları alanında yapılan çalışmaların ve bu konuda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile ilişkilerin genel bir değerlendirmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1982

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Sosyal içerikli çalışmaların çoğunda olduğu gibi, iş kazaları ve meslek hastalıkların da sanayi devrimi ile yoğunluk kazanmış ve toplumların önemli bir sorunu haline dönüşmüştür. Başlangıçta yardım sandıklan ve hayır dernekleri önemli görevler üstlenmişler, İşverenler de olaya insancıl nedenlerin yanı sıra üretimi ve verimi artırmak amacıyla önem vermişler, 19. yüzyılın son yıllarda ise konuya doğrudan doğruya devletler ilgi göstermeye ve çözüm yolu aramaya başlamışlardır. Sosyal Sigortalar konusunda ilk adımlar Almanya'da atılmış bu ülkede, 1883'de hastalık sigortası, 1884 de iş kazaları ve 1889 da sakatlık, yaşlılık sigortası kurulmuştur. 20. yüzyılın başlarında diğer Avrupa ülkelerinde de yasal düzenlemelere gidilmiş, değişik amaçlar da hizmet veren sosyal sigortalar oluşturulmaya başlanmıştır. örneğin 1905 yılında Norveç'te yaşlılık sigortası, 1913 yılında İsveç'te yaşlılık ve sakatlık sigortası, 1911 de İsviçre'de iş kazası sigortası , İngiltere'de ise 1908 yılında yaşlılık sigortası ve 1911 de de hastalık ve sakatlık sigortası kurulmuştur.Osmanlı devletinde sosyal yardımlar islam dininin emrettiği zekat, fitre , kurban kesme gibi vecibelerle desteklenmesi de kamu hizmetlerinin büyük bir bölümünü vakıflar üstlenmişti. Bunlardan özellikle AVARIZ VAKIFLARI fakirlerin tedavisi ile uğraşırken Orta Sandığı ve Teavün sandığı adı altında loncaların oluşturdukları ve lonca başkanları tarafından yönetilen örgütler sosyo-ekonomik sorunların çözümünde önemli rol oynamakta idiler.

Description

Keywords

Türkiye'de iş kazaları, Meslek hastalıkları, Uluslararası Çalışma Örgütü, ILO

Citation

Başar, H. (1982). ''Türkiye'de iş kazaları ve meslek hastalıkları alanında yapılan çalışmaların ve bu konuda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile ilişkilerin genel bir değerlendirmesi''. Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(1), 245-261.