Toplam refah ile ekonomik refah eş anlamlı mıdır?

Loading...
Thumbnail Image

Date

1994

Authors

Pigou, A. C.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ekonomik refah üzerindeki etkilerden toplam refah üzerindeki etkiler hakkında kesin bir sonuç çıkartmanın konunun dışında kaldığı söylenir. Bazı alanlarda iki etki arasındaki farklılık anlamsız iken bazı alanlarda ise bu farklılık belirgin olmaktadır. Bununla birlikte -özel bir bilgi bulunmadığın da olasılık yargısına gerek bulunduğunu kabul ediyorum. Ekonomik refah üzerinde herhangi bir sebebin etkisini araştırdığımızda tam tersine bir bilgi olsun veya olmasın bu etkiyi büyüklük açısından düşünmesek bile, toplam refah üzerindeki etkisini muhtemelen eşit olarak kabul edebiliriz. Aynı şekilde ekonomik refah üzerinde bir sebebin etkisinin diğer sebepten çok daha uygun olup olmadığını araştırdığımızda ise bu sebebin etkisinin muhtemelen çok fazla olduğu sonucunu çıkarabiliriz. Kısaca, -Edgeworth'un "kanıtlanmayan olasılık" olarak isimlendirdiği-ekonomik refah üzerinde bir ekonomik neden etkisi hakkındaki niteliksel sonuçların toplam refah üzerindeki etki ile aynı olacağı varsayılmaktadır. Bu varsayım özellikle ekonomik olmayan etkilerin önemsiz olacağının tecrübe ile ileri sürülmesi halinde önem kazanır. Fakat bütün koşullarda kanıtlamanın getireceği yük nedeniyle bu varsayımın reddedilmesi gerektiğini savunan kişilerde olabilir.

Description

Bu makale, A.C. Pigou'nun Economics of Welfare (London and Basingstoke: Macmillan, 1952) isimli eserinden izni alınarak yayınlanmıştır.
Çeviriye esas alınan metin; A.J. Robinson ve James Cutt'un birlikte yayına hazırladıkları " Public Finance in Canada": Selected Readings, 2. Baskı. Methuen Yayınevi, Toronto - 1973, ss. 4-6.

Keywords

Toplam refah, Ekonomik refah, Eş anlamlı, Kanıtlanmayan olasılık

Citation

Pigou, A. C. (1994). "Toplam refah ile ekonomik refah eş anlamlı mıdır?". çev. Doğan Şenyüz. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(2), 283-284.