1985 Cilt 6 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 32
  • ItemOpen Access
    Adam Ferguson 1723-1816
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Mac Rae, Donald; Sezai, İhsan; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Sosyal bilimlerin tarihinin ciddi incelemeler gerektiren bir saha olmadığını söyleyebilmek ancak- bilgisizlik ve kötü niyetle izah edilebilir. Ne yazık ki, etrafımızda, hala sosyal bilimlerin ne olduğunu, ne başardığını ve neden bir sosyal bilimler tarihine ihtiyaç duyulduğunu soracak kadar aptal insanlar var. Aslında bunları ciddiye almamak lazım. Sosyal bilimler bazılarını rahatsız etse bile; düştüğü yanlışlıklara ve muğlaklığına rağmen günlük hayatımızın, hükümetlerimizin, idarelerimizin ve en önemlisi yirminci yüzyılda kendimizin farkında olabiIişin gerçekleri (kaynakları) İşin tuhafı, "Sosyal bilimler tarihi" ne karşı çıkanların bazılarının bizzat sosyal bilimciler arasından çıkmış olmasıdır. Bunlara bakılırsa o, metodolojiden ve sıhhatli bilgiden mahrum eski devirler bizi neden ilgilendirsin? Yaşayan bir bilim, canlılığı ve varlığını "bugün"ün aciliyeti ve "gelecek"in bekleyişi ile beslemelidir. Bir sosyal bilimin, mesela sosyoloji'nin tarihi ile uğraşmak kapatılmış bir demiryolu hattının zaman çizelgesini hazırlamak gibi boş bir gayret değil midir? Bu "tarihe karşı olmak" tavrını taşıyanlara benim söyleyeceğim tek şey vardır : Sosyal bilimlerin tarihi, çeşitli disiplinlerin en vazgeçilmez esaslarını teşkil eder. Bunun böyle olduğunu görmek isteyenler Adam Ferguson'un çalışmalarına baksınlar; bize hak vereceklerdir. Adam Ferguson'un bu bakımdan dikkate şayan olması , Vico, Montesquieu ve Herder ı unutmadığını söyleyerek belirteyim ki, sadece ilk sosyolog olmasından değildir. Hatta Marx'ı, Sombart'ı ve Schiller'i etkilemiş olmasından da değildir. Bunlar ilave hususlar olabilir. Asıl sebep, yukarda ki genel çizgidedir. Sosyal bilimlerin kendi geçmişleri ile olan bağlantıları ile tabii bilimlerin kendi geçmişleri arasındaki bağlantılan arasında kuvvet farkı hariç, hiç bir şekil farkı yoktur.
  • ItemOpen Access
    Bir yönetim tekniği olarak kalite kontrol çemberleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Efil, İsmail; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    1960 yılından beri Japonya'da uygulanmakta olan Kalite Kontrol Çemberleri (KKÇ), yeni bir yönetim tekniği olarak, diğer ülkeler tarafından da kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı KKÇ 'ni tanımlamak ve bu karamın amacı, tarihsel gelişimi ve organizasyon yapısı üzerinde durmaktır.
  • ItemOpen Access
    XIX. yüzyıl dünya politik görünümünden özetler
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Scifoni, Felice; Lordoğlu, Kuvvet; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Derlemenin birinci bölümü Avrupa kıtasına ilişkin bilgileri içermekteydi. Bu bölüm Asya, Afrika ve Amerika kıtasındaki ülkelerin durumlarını gene aynı kaynağa dayalı olarak açıklamaktadır . Birinci bölümle kıyaslandığında verilerin bir hayli eksik olduğu gözlenebilir. öte yandan bu bölümde adı geçen çok ülkenin sömürge yönetiminde olması, bağlı bulunduğu ülkenin XIX. yüzyıl sömürge sınırlarını belirli ölçüde açıklamaktadır ; Bu bölüm içinde .Asya kıtasına ait on, Afrika için dokuz , Amerika için on sekiz ülke politik konularına göre ele alınmıştır. Ülkelerin sıralanışı coğrafi bir düzlem göstermektedir. Tabloların yeri de orijinal metindeki sıraya sadık kalınarak aktarılmıştır . XIX. yüzyıl dünya politik konumunun sürekli değişme gösterdiği bir dönem olmuştur. özellikle kitabın yayım tarihi olan 1862 yılına kadar, Avrupa'da sanayi devriminin başlamış ve devam etmekte oluşu, Almanya ve İtalya'nın birlik için mücadele etmesi, ülkeleri sömürgeleştirme çabalarının hız kazanması, dönemin statik yapısının bulunmadığının bazı göstergeleri olmaktadır. Gerçi yeni sömürgelerin elde edilmesinin asıl hız kazanması, '1880 yıllarında yarışa, İtalya, Japonya, A.B.D. ve Almanya'nın katılması ile olmuştur : Kuşkusuz aslan payına sahip olmasalar da 19. yüzyıl dünya politik haritasını etkili biçimde değiştirmişlerdir. özellikle Afrika ve Asya ülkeleri, Avrupa egemenliğini I. Dünya Savaşma kadar olan dönemde ağırlıklı bir biçimde hissettirmiştir. Ulusal birlik sağlayamamış ülkelerde işbirlikçi yöneticilerin yardımıyla uzun süre dış güçlerin sömürge veya yarı sömürge yönetimleri yerlerini korumuştur.
  • ItemOpen Access
    "Çokuluslu şirketler ve uluslararası kooperatifçilik hareketi": Finansal ve idari zorunluluklar
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Alper, Yusuf; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Ülke sınırları içinde faaliyet gösteren uluslararası özel teşebbüsün yeni bir türünü teşvik eden çok sayıda faktör bir araya geldi. Bu yeni teşebbüs türünün ortaya çıkışını etkileyen faktörlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz: - Hızla büyüyen dış pazarlar, - Gümrük duvarları engelinin her taraf edilmesi, - Emek ve hammadde maliyetlerindeki farklılıklar, · - Vergilemedeki farklılıklar, - Ulaştırma masraflarından tasarruf etme ve daha esnek döviz kontrolleri. uluslararası dev şirketlerin bir kısmının başlangıcı çok daha önceki yıllara , kadar uzamasına rağmen, bu şirketlerin büyümesindeki hızlı gelişme son 20 yılda gerçekleşmiştir. Başta Amerika olmak üzere birçok gelişmiş kapitalist ülkenin işletmeleri faaliyet gösterdikleri söz konusu ülkelerdeki menfaatlerini korumak için yaptıkları deniz aşırı yatırımlar kısmen veya tamamen yabancı mülkiyetinde sonucunda bu gelişme ortaya çıkmıştır. Birkaç istisna dışında uluslararası şirketler, yönetimin ve mülkiyetin uluslar üstü birleşiminden aynı tutulamazlar. Böylece uluslararası şirketlerin çoğu "Birçok ülkede faaliyet gösteren" anlamında olmak üzere çok uluslu şirket (Multi-National company) şeklinde tanımlanmaktadır. Çünkü çok · uluslu bir yönetim yapısına sahiptirler. Fakat şirket faaliyetlerinin hepsi yine de ana şirketin bulundu~ ülkeden kontrol edilir. Yapısal özellikleri itibariyle uluslararası şirket niteliğindeki fidanların bir · kısmı ürünlerinin büyük bir kısmını ana şirketin bulunduğu orijin ülkede satarken, bir kısım çok uluslu şirketlerde ürettikleri malın büyük bir kısmı diğer şirketleri aracıyla öbür ülkelerde satmaktadırlar.
  • ItemOpen Access
    Bir doğrusal programlama modeli çerçevesinde göresel iyimserlik sırasının belirlenmesi
    (1983) Gürsakal, Necmi; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    İnsana, sürekli olarak bilgi alan, değerlendiren ve karar veren rasyonel bir varlık gözüyle baktığımızda, onun içinde yaşadığı koşulları belki de en iyi açıklayan kavram "belirsizlik" olmaktadır. "Homo economicus"un gerçek hayatta rasyonel davranıp davranmadığı bir yana, insanın belirsizliği değerlendirmeyi öğrendiği ölçüde rasyonelleşeceği açıktır. Sübjektif olasılık kuramı , belirsizliğin değerlendirilmesinde insanı çok önemli bir ölçme aracı olarak görür. Söz konusu kuram çerçevesinde bireyler, belli bir olayın gerçekleşmesine duydukları güven dereceleri olarak olaylara Objektif olasılıklar atfedebilirler. öte yandan, Objektif olasılıklar zaman içinde tek bir an için tanımlıdırlar ve olasılıkları açıklayan bireyin olay hak kında sahip olduğu bilgi miktarı değiştikçe açıkladığı olasılıkları da değişir. Olasılık tahmincilerinin tahmin yeteneklerinin geliştirilmesinde, yapılan tahmincilerin ne derecede iyi tahminler olduklarını belirleyen puanlama kurallarından (scoring rules) yararlanılabilir. Puanlama kuralları belirsiz olayın ancak sonucu belirlendikten sonra uygulanabilir ve olasılık tahmincisinin tahmin yeteneğini geliştirmesi için geri bildirim (feedback) amacıyla kullanılabilirler. Bu çalışmanın ilk bölümünde " iyimserlik" kavramının sözlük tanımı karar kuramı açısından incelenmekte ve görsel iyimserliğin belirlenmesinde subjektif olasılıkların kullanılması önerilmektedir. İkinci bölümde, bir grup içinde görsel iyimserlik sırasının belirlenmesi amacıyla bir doğrusal programlama modeli oluşturulmaktadır . Çalışmanın son bölümü olan sonuç ve öneriler bölümünde ise getirilen iyimserlik tanımının ne şekilde kullanılabileceği tartışılmaktadır.
  • ItemOpen Access
    İstatistik kuramına matematiksel yaklaşım
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) Aytaç, Mustafa; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    İstatistik bilimi, insanlığı ilgilendiren birbirinden farklı iki sahada aynı zamanlarda yayılmaya başlamıştır diyebiliriz. Bunlar şans oyunları ve politik bilimlerdir. özellikle politikacıların istatistik bilgileri kendilerini haklı gösterecek şekilde- istatistik biliminin yöntemlerine bağlı kalmaksızın - yorumlamaları, onun bir tür yalan söyleme yöntemi olarak ün yapmasını sağlamıştır. Öyleyse istatistik nedir? "İstatistik, yığınların özellikleri üzerinde sayma veya ölçme işlemleri ile elde edilen verilerle ilgilenen bilimsel bir yöntemdir." Şans oyunları üzerine yapılan çalışmalar, ölçme hataları üzerinde bir takım kuramlar geliştirerek matematiksel istatistiğin temelini oluşturmuştur. Politik bilimlerle ilgilenen istatistik ise, verilerin tablo ve diyagramlarla gösterilmesini sağlamış ve daha ilerdeki yıllarda değişik ortalamaların verilerin özetlenmesini de içererek gittikçe gelişmiş ve betimleyici istatistik ( descriptive statistics) oluşturmuştur. Son yıllarda istatistiğin gelişmesi betimleyici istatistikten, istatistik tahmine (Statistical inference veya inductive statistics) kaydığı oranda hızlı olmuştur. İstatistik tahminleri, örnek verilerine dayanarak genellemelerde bulunmaktır. Biz bu çalışmamızda istatistikte yer alan bazı konu ve kavramlar üzerinde durmaya çalıştık. Şüphesiz bunların dışında daha birçok konular vardır. Bunların hepsini böyle bir makalede ele almak olanaksızdır. Bizim amacımız herhangi bir matematiksel istatistik kitabı veya makalesi okuyacak kişilere bunların anlaşılmasını saklamak üzere istatistik konularından önemli saydıklarımızı matematiksel bir temelle dayanarak sunmaktır. Son yıllarda' büyük gelişme göstererek hemen hemen bütün bilim. dallarında yaygın bir kullanma alanı bulan parametrik olmayan istatistik yöntemlerini de bu çalışmamızın kapsamı dışında bıraktık . Çünkü parametrik olmayan istatistik yöntemlerinde, hem ana kütle dağılımının belirlenmesine gerek duyulmaz hem de bunları uygulamak için ileri düzeyde matematik ve istatistik bilgisi istenmez. Bu nedenden dolayı sadece parametrik istatistik yöntemleri üzerinde durduk.
  • ItemOpen Access
    Sibernetik ve geleceğimiz
    (Uludağ Üniversitesi, 1983) İlhan, İsmail; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Bir sözcük olarak sibernetik, eski yunan felsefesinde Kübernetes olarak "kontrol ve yönetim" anlamında kullanılmıştır. Türkçede sibernetik karşılığı olarak "Güdümbilim" sözcüğü önerilmiştir. Bu sözcük günümüzde de en geniş şekli He hemen hemen aynı anlamda kullanılmaktadır. Bununla birlikte, özde pek fark içermese de, sibernetik sözcüğü değişik bilim adamları tarafından farklı şekillerde tanımlanmıştır . Bu tanımların belli başlı olanlarını şöylece sıralayabiliriz. - Sibernetik, insanlarda ve makinelerde karşılıklı olarak bilgi alış -verişinde bulunma, kontrol, denge oluşturma ve yönetme anlamına gelmektedir 2 Sibernetik biliminin babası sayılan Prof. Dr. Norbert WIENER'in bu tanımı günümüzde bu alanda en çok tutulan bir tanım olmaktadır. - Yine, çok ünlü bir nörolog (neurolog) ve sibernetik bilgini olan İngiliz Prof. Dr. ASHBY'e göre sibernetik, insan organizmasındaki denge durumunun (flomeostasis) makinelerde uygulanıp , böylece daha üstün derecede kontrol ve denge durumu saklanmasıdır. - Brunel üniversitesi sibernetik bölümü müdürü Prof. F.H; GEORGE'e göre de sibermetik, "yapay akıl üzerine yapılan çalışmaların tamamı" olmaktadır. - Karl STEINBUCH öyle demektedir 3 : " Teknik ve teknik dışı alanda, bilgi alış-verişine ilişkin yapıya sibernetik denilir." O'na göre, insanlarda ruhsal fonksiyonlar olarak görülen şeyler , aslında bir "bilginin alınması, İşlenmesi, depolanması ve geri verilmesinden" başka bir şey değildir. - Otto W ALTER HASELDFF ise şu tanımlamayı vermektedir 4 : Sibernetik, her şeyden önce dinamik sistemlerin yapı ve bilgi alış-verişi kuramıdır. Sonra da bilgi ve bilgi kaynaklarını belirli hedeflere varmaya yarayacak şekle sokma tekniğidir. Sibernetik sözcüğüne ilişkin yapılmış başka tanımlamalar da yukarıdakilere benzemektedir. Bunların hepsinde ortak olan ve konunun özünü oluşturan unsur haberleşme kontrol ve denge kurma unsurlarıdır. halde sibernetik temelde bu üç unsuru kapsayan bir kavram olmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Sosyal güvenliğin tasarruf eğilimine tesirleri: Teorik görüşler
    (Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Alper, Yusuf; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Sosyal güvenlik, özellikle gelişmiş ülkelerde büyük miktarda kaynağın tahsis edildiği önemli bir sektör haline gelmiştir. 1970 'li yıllarda petrol bunalımı ile başla yan iktisadi durgunluğu aşmak için çalışan ve çözüm yolları arayan iktisatçılar, sosyal güvenlik harcamalarının da temel iktisadi değişkenlere, bu arada da tasarruflara olan tesirlerini araştırmışlardır. Analitik modelle ilgili önemli darboğazlara rağmen, sosyal güvenliğin tasarruf eğilimine tesirlerini ortaya koyan değişik teorik görüşler geliştirilmiştir. Teorik çalışmalar, sosyal güvenliğin tasarruf eğilimini artırıcı ve azaltıcı tesirleri potansiyel olarak taşıdığı, net tesirin ise ancak ampirik çalışmalarla tespit edilebileceğini ortaya koymuştur.
  • ItemOpen Access
    Yeniden değerlemenin teorik esasları
    (Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Erdem, Metin; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Maliye Bölümü.
    Enflasyonun her alanda olumsuz etkileri oldu u bir gerçektir. Bu olumsuz etkiler, işletmelerin gerçek mali durumlarını gösterebilmek amacıyla oluşturulan mali tablolar üzerinde de kendini göstermekte ve mali tablolar gerçeği yansıtmaktan uzaklaşmaktadır. Sonuç ta işletmelerin sağlıklı karar almaları güçleşmektedir. Bu tür olumsuzların önlenebilmesi bakımından yeniden değerleye başvurmak kaçınılmaz maktadır. Çalışmamızda yeniden değerlemenin teorik esasları incelenecektir.
  • ItemOpen Access
    İktisadi analizde beşeri sermaye kavramı
    (Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Yüce, Demet; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Ekonomik literatür incelendiğinde, insan faktörüne önem veren ilk çalışmaların merkantilistlere kadar uzandığı görülmektedir. Daha sonra klasik düşüncede Adam Smith 'in "beşeri sermaye" kavramının temelini oluşturabilecek düşünceleri ortaya attığı görülmektedir. Aynı düşünceler . çerçevesinde Robert Malthus, David Ricardo, Irwing Fisher gibi ekonomistler de konuya katkıda bulunmuşlardır. Alfred Marhall'ın bir yandan beşeri sermaye görüşünü savunurken, diğer yandan pratik analizlerde insanın sermaye olarak kabul edilmesini yanlış bulması, beşeri sermaye kavramının gelişmesini uzun bir süre geciktirmiştir. Böylece 1960'lılara kadar beşeri sermaye kavramı ekonomik çalışmalarda gerekli ilgiyi ne yazık ki görememiştir. 1960'lı yılların başlamasıyla , beşeri kaynakların öneminin T. W. Schultz tarafından yeniden keşfedilmesi sonucunda bu kavram tekrar ekonomik analize alınmıştır.
  • ItemOpen Access
    Proje yönetiminde etkinlik ve verimlilik
    (Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Barutçuğolu, İsmet Sabit; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Günümüzde projelerin boyutlarının ve sosyo-ekonomik önemlerinin çok büyük ölçüde artması, etkinlik ve verimlilik konularına önem verilmesini zorunlu kılmaktı ve bu konuda da proje yöneticilerine büyük görevler düşmektedir. Bu makalede örgütsel yapının ve planlama-kontrol sisteminin önemine dikkat çekilmek te ve özellikle inşaat aşamasındaki verimlilik üzerinde durulmaktadır. Verimliliği etkileyen faktörler ve verimliliğin arttırılmasında yararlanılabilecek teknikler ana hatlarıyla incelenmektedir.
  • ItemOpen Access
    Tarım kesiminde küçük işletmeler ve ekonomik etkinlik
    (Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Ölmezoğulları, Nalan; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Çalışmamızda tarım kesiminde işletme büyüklüğü ile ekonomik etkinlik arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Tarımsal üretim, kendine özgü ve sanayi kesiminden farklı özelliklere sahiptir. Bu farklılığın, az gelişmiş ülkelerde daha belirgin olduğu görülmektedir. Bu nedenle özellikle az gelişmiş ülkelerde tarımsal işletmelerin büyüklüğü ile verimlilik arasında kesin olarak doğru yönlü bir ilişkiden sözetmek güçtür. Az gelişmiş ülkelerde toprak dağılımındaki büyük dengesizlik yanında, büyük toprak mülkiyetinin, gelişmiş teknoloji kullanan, etkin büyük işletmeler ile özdeş olmadığı da gözlenmektedir. Bu ülkelerin kırsal yapılarında çok önemli bir yer tutan küçük aile işletmelerinin tasfiyenin, kaynakların daha etkin bir yeniden dağılımına yol açabileceğini söylemek de bu ülkelerdeki faktör bileşimi gözönüne alındında güçtür. Ayrıca, böyle bir zorunlu tasfiyenin toplumsal sonuçları da çok ağır olabilecektir. Dolayısıyla, az gelişmiş ülkeler açısından, küçük ölçekli aile işletmelerinin varlıklarını sürdürmelerinin büyük bir handikap taşımadığı söylene bilir. Kooperatifleşme, tarımsal kredilerden yararlandırma gibi uygulamalarla bu tür işletmelerin daha etkin bir üretim yapısına kavuşturulmaları mümkün olabilecektir.
  • ItemOpen Access
    Mesleki eğitim
    (Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Maitour, Louis-Marie Le; Efil, İsmail; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    İşgören seçimi ve eğitim işgörenin işine uyarlanmasını sağlayan birbirini tamamlayıcı iki unsurdur. Seçim işlemi tamamlanıp işgören işletmeye kabul edildiği zaman belli bir görevi yapmak zorunda olacaktır. İşgören en az enerjiyi sarfederek işini yapabilmesi için makinaları ve aletleri kullanma biçimi konusunda sistemli bir bilgiye ihtiyaç duyar. Her duruma az veya çok uyan çok sayıda eğitim yöntemleri vardır. İşletmelerde özellikle iki yöntem akımına rastlanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Orta öğretim gençliğinin yüksekögretime geçişte karşılaştığı sorunlar
    (Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Barutçugil, İsmet Sabit; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Bu tebliğde, ortaöğretim gençliğinin yükseköğrenime geçişte, öncesinde ve sonrasında karşılaştıkları bazı önemli sorunlar ele alınmıştır. Ortaöğretim dönemin de karşılaşılan sorunlar arasında özellikle kitap, öğret men ve ders programları ile sınıf geçmek el veya değerlendirme sistemleri üzerinde durulmuştur. Üniversiteye giriş aşamasında okul ve meslek seçimi ve sınav sistemine ilişkin sorunlar vurgulanmıştır. Son olarak da üniversiteye girişten sonra öğrencilerin ders ve sınav sistemleri ile yeni ekonomik ve sosyal çevreye uyum sorunları ve barınma, beslenme, sağlık, kredi, gelecek endişesi gibi sorunlarına ana hatlarıyla değinilmiştir. Bu sorunlar belirlenirken aynı zamanda bazı çözüm önerilerinin getirilmesine de çalışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Uluslararası ilişkilerde tarafsızlık
    (Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Genç, Mehmet; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Uluslararası İlişkiler Bölümü.
    Tarafsızlık 17. yy'a değin hukuki bir yöntem olarak devletlerin kendilerini savaşlardan korumak için kullandıkları bir araç olarak pek bilinmese de, herhangi bir savaşa taraf olmama, siyasi nitelikte bir tarafsızlık uygulaması olarak, çağlardır uluslararası ilişkilerde uygulanmıştır. Hukuki nitelikteki tarafsızlık, tarafsız ile tarafsızlığa hedef olanlara çeşitli haklar ve yükümlülükler oluştururken, siyasi tarafsızlık inandırıcı ve istikrarlı olma durumundadır. Çağdaş uluslararası gelişmeler ve özellikle silahların giderek büyüyen vurucu güçleri, kollektif savunma gereksinimine neden olduğu gibi, uyuşmazlıkların çözümünde güç kullanımını da sınırlamaktadır. Bu gelişmeler tarafsızlığın statü olarak uygulanmasını güçleştirici özelliktedir. Ulusal dış politikalarda tarafsızlık, günümüzde belirli durum ve koşullarda uygulana bilirliğinin yanında, uluslararası işlevselliğe de sahip olabilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Filistin sorunu'nun ortaya çıkışı
    (Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Dursun, Davut; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Filistin Sorunu, XX. yüzyılın başından bu yana Ortadoğu 'nun ve uluslararası siyasi sistemin en önemli sorunlarından birisidir. Bu sorunun ortaya çıkmasında siyonizmin, büyük devletlerin yardımlarının, Filistin'deki İngiliz manda yönetiminin ve Il. Dünya Savaşı sonunda kurulmuş olan uluslararası siyasi sistemin rolü büyük tür. Ortadoğu'daki çatışmaların ana sebebi olan Filistin sorunu çözümlenmeden Orta doğu 'da barışı sağlamak ve korumak imkansız gibidir. Anayurtlarından kovulmuş milyonlarca Filistin'inin ülkelerine dönmeleri ve kendi kaderlerini belirlemeleri acil çözüm bekleyen sorundur.
  • ItemOpen Access
    Osmanlı toplumunun yapısal değişme sürecinde sivil bürokrasi
    (Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Bozkurt, Veysel; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Osmanlı toplumunda çözülme sürecinin başlamasıyla birlikte, toplum düzenin de yapısal değişme hareketleri kaçınılmaz hale gelmiştir . Bu sebeple, öncelikle orduda başlatılan "yenileşme değiş me" hareketleri, da ha sonra toplumun bütün kesimlerine yayılmaya çalışılmıştır. Bu değişim sürecinde ise, sivil bürokrasi, hem bir "obje" olarak "yenileşme/değişme" hareketlerinden etkilenmiş; hem de bir değişme "ajanı " olarak (social change agent), "yenileşme değişme " hareketlerini etkilemiştir.
  • ItemOpen Access
    Seçim sistemleri ve parti sistemleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Sarıbay, Ali Yaşar; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Kamu Yöneniti Bölümü.
    Bu azının amacı, seçim sistemleri ile parti sistemleri arasındaki ilişkiye dair bazı metodolojik problemlere eğinmektedir. Yazıda önce söz konusu ilişkiyi çözümleyen ve literatürde kurumsal ve sosyolojik olarak adlandırılan yaklaşımlar özetlenmekte ve karşılaştırılmaktadır. Daha sonra parti sistemlerinin seçim sistemi eşlinde işleyişinin ülkelerin tarihsel ve siyasal koşul ve geleneklerinden etkilendiği vurgulanmaktadır. Bu bağlamda, aynı seçim sisteminin farklı ülkelerde, hatta aynı ülkenin siyasal hayatının değişik dönemlerinde bile farklı etkilere sahip olabileceği sonucuna varılmaktadır. Nihayet, seçim sistemleriyle parti sistemleri arasındaki ilişkiyi açıklamada çok değişkenli bir modelin, tek nedensel etkene dayanan iki değişkenli bir modelden daha uygun olacağı önerilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Amerika ve Türkiye örenkleriyle istatistik ve kamuoyu
    (Uludağ Üniversitesi, 1985) Gürsakal, Necmi; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Bu çalışmada istatistiğin son derece gelişmiş olduğu Amerika ile istatistiğin henüz gelişmekte olduğu ülkemiz ele alınarak, istatistik -kamuoyu ilişkileri değerlendirilmektedir. Amerika 'da 1980 'li yıllardan sonra bir meslek olarak istatistik ve istatistikçinin, topluma katkılarının karşılığında hakettiği yerde bulunup bulunmadığı daha yaygın bir şekilde tartışılmıştır. Ayrıca Amerikalı istatistikçiler, "halkla ilişkiler", "toplumsal Sorumluluk", "kalite kontrolüne önem verme", "istatistiklerin öncelikle sırası" gibi konuları da gündeme getirmişlerdir. Ülkemizde henüz çok yeni bir meslek dalı olan istatistik ise kamuoyu günde mine genelde: Fiyat endeksleri, nüfus sayımları ve seçimlerle ilgili kamuoyu araştırmaları ile gelmektedir. Ancak ülkemizde istatistik konusunda oluşan kamuoyu imajının olumlu olduğunu söylemek çok güçtür ve bu imajın olumluya dönüştürülebilmesi için istatistikle ilgili kişi ve kuruluşlara büyük sorumluluklar düşmektedir.
  • ItemOpen Access
    Bursa'da yakıt bazında enerji tüketimi ve doğal gaz talep tahminleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Ertaş, S.; Ertaş, E.; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Çok yakın bir gelecekte Türkiye ekonomisi doğal gaz ile tanışacaktır. Bu yazının ardında yatan temel fikir Türkiye'nin en büyük şehirlerinden biri olan Bursa 'da ki doğal gaz talep potansiyelini belirlemektir. İlk olarak basit trend modelleri ile günümüzden 2005 yılına kadarki yakıt talebi büyümeli önraporlanmaktadır. Daha sonra bazı basitleştirici varsayımlar altında doğalgazın bu potansiyel piyasanın ne kadarını ele geçirebileceği değerlendirilmektedir.