1986 Cilt 7 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 24
  • ItemOpen Access
    Trends in the development of international tourism
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Akat, Ömer; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Tourism is defined as "the movement of people within their own country and across national boundaries ". It is a fairly recent economic phenomenon emerging in its international flow virtually after The Second World War. Most of the international journeys take place in the OECD area. Many countries, including developing ones, recognise the economic and social forces of the industry and utilise their tourism resources for national development. International tourism may become the greatest economic entity by the twenty-first century. If that is the case, countries have to institute proper control, organisation and marketing techniques to ensure a healthy development of the tourism industry.
  • ItemOpen Access
    Sosyolojik açıdan devlet
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Sarıbay, Ali Yaşar; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Kamu Yönetimi Bölümü.
    Devlet sosyoloji kuramında son zamanlara kadar üzerinde yoğun ilgi gösterilen bir konu olmamıştır. Ama bugün özellikle siyasal bilimle sosyoloji arasındaki işbirliği ve bu işbirliğinin meydana getirdiği ortak alan ve ilgiler, devlet olgusunu yeniden inceleme gündemine getirmiş, üstelik bu konuda yeni bakış açıları sağlanmıştır. The Sociology of the State, hem devleti inceleyen geleneksel öncü yaklaşımları yeniden sorgulayan, hem de yeni perspektifler üzerinde çözümlemeler yapan bir kitap olarak ilgi çekici görünmektedir.
  • ItemOpen Access
    Medeni kanunda iyiniyetin düzenlenme şekli
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Aslan, İ. Yılmaz; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İşletme Bölümü.
    Bu çalışmada MK. nun 3. maddesinde düzenlenen iyiniyet karinesinin genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır. İyiniyetin genel bir kural olup olmadığı tartışılmıştır. Doktrinde iyiniyete genel bir kural anlamı verme eğiliminde görüşler bulunmaktadır. Bununla birlikte iyiniyetin genel bir kural olmadığı fakat ispat yükü ile ilgili karine getirdiği ve iyiniyetin düzenlendiği tüm hallerin ana kuralların istisnalarını oluşturduğu sonucuna varılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Türkiye'de uyuşturucu madde suçları
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Palamut, Mehmet E.; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Uyuşturucu madde kullanımı, zamanında, ülkemizde olduğu gibi milletlerarası alanda da gittikçe artma eğilimi göstermektedir. Uyuşturucunun zararı sadece kullanıcılarına değil, onlarla birlikte yaşayan aile üyelerine ve mensup bulundukları toplumdadır da. Bu yüzden, uyuşturucu madde suçları, Ceza Kanunu'muzun "Ammenin Selâmeti Aleyhine İşlenen Cürümler" başlığı altında düzenlenmiştir. Uyuşturucu madde kullanımı, zamanımızda, ülkemizde olduğu gibi milletlerarası alanda da gittikçe artma eğilimi göstermektedir. Uyuşturucunun zararı sadece anlaşılır. Bu sebepten ötürüdür ki T.C.K. m. 403/ı hükmü, hareketin dış alemde meydana getirdiği değişikliğin tamamlanmış olup olmadığına bakmaksızın, "teşebbüs hali" ni tıpkı suç tamamen oluşmuşcasına, on yıldan başlamak üzere cezalandırmaktadır. Cezanın yalnız "caydırıcılık" fonksiyonu bu tür suçları önlemede yetersiz olup, bununla birlikte diğer bazı etkin tedbirlerin alınması ve uyuşturucunun yarattığı tümel tehlike hakkında toplumun yeterince aydınlatılması kaçınılmazdır.
  • ItemOpen Access
    Osmanlı yönetim sisteminde timar kurumu ve din bürokrasisi arasındaki ilişkiler üzerine
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Dursun, Davut; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Osmanlı yönetim sisteminin başlıca kurumlarından biri olan Timar Kurumu'nun geçmişi Selçuklu Yönetimindeki İkta Sistemine dayanmaktadır. Selçuklu yönetiminin bir devamı olarak ortaya çıkan Osmanlı Yönetimi'nde timar, askeri, mali, idari, iktisadi ve siyasi fonksiyonları bulunan bir kurum olarak gelişmiştir. Timar Kurumunun işleyişinde dini bürokrasinin önemi, iki yönde kendini göstermiştir; birisi, din bürokrasisi mensuplarına da timarların tevcih edilmiş olması, diğeri sistemin işlemesinde din bürokrasinin denetimi elinde tutmasıdır. Bu bakımdan timar kurumu ile din bürokrasisi arasında karşılıklı bir etkileşimin önemi öne çıkmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ilişkilerinde UNCTAD
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Genç, Mehmet; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Uluslararası İlişkiler Bölümü.
    UNCTAD, Uluslararası Ekonomik İlişkilerde GATT'ın yanı sıra faaliyet gösteren çok uluslu bir organizasyondur. UNCTAD gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarını uluslararası ekonomik ilişkilerde etkin bir şekilde yansıtmak amacıyla GA TT'a rağmen, ısrarlı ve inandırıcı girişmeler sonucu kurulmuş bir örgüttür. UNCTAD'ın amacı (Uluslararası Ekonomik İlişkileri gelişmekte olan ülkeler lehine düzenlemek, gelişmekte olan ülkelerin ihracatını arttırmak, bu ülkelerin reel gelirini arttırmak, fiyat farklılıklarını ayarlamak ve istikrara kavuşturmak, toplumsal refahı arttırmak, gelişmekle olan ülkelerin endüstrileşmesini sağlamak vs.) gelişmiş ülkelerin GA TT aracılığıyla da yansıttıkları çıkar ve beklentilere çelişki oluşturmanın da ötesinde uluslararası ekonomik sistemin değiştirilmesini içermektedir. Bu değişiklik, UNCTAD'ın çeşitli konferanslarında belirginleşen şu gibi yöntemler aracılığıyla gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır: Uluslararası kurulacak bir "Fon" ile hammadde stoklamasını gerçekleştirmek, fiyatları istikrarlı ve adil hale getirecek andlaşmalar yapmak, fiyat-politikalarında mamul malların fiat dalgalanmalarına, enflasyona, döviz kurlarına, üretim maliyetlerine ve üretim potansiyeline dikkat edilmesinin sağlanması, gelişmekte olan ülkelerin ihracatlarını destekleme, hammadde ve yarı mamul malların pazara girmesini engellenmemesi, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerin endüstrileşme çabalarını sistematik olarak desteklemesi, vb. Günümüze değin UNCTAD içinde birlikte hareket etme becerisini oldukça gerçekleştirebilen, gelişmekte olan ülkelerin amaç ve beklentilerine UNCTAD gibi uluslararası bir örgütün ne kadar işlevsellik gösterebileceğini zaman gösterecektir.
  • ItemOpen Access
    Economic relations between Turkey and the U.S.A.
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Barutçugil, İsmet Sabit; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    This paper intends to deal with the past, present and the future of Turkish-American relations. Firstly, the main points of the development of relations beginning from the Truman Doctrine of post World War II to the arms embargo of 1974 were briefly explained. Here, emphasize was given to the major implications of American aid to Turkey during the 50's. Secondly, the pace and nature of the development of Turkish-American trade in recent years was studied. In particular, the problems of exporting Turkish textiles to the U.S. markets were discussed. In the last part of the paper, the significance of Turkish-American relations for the future, some causes of today 's problems and the ways to improve the relations are discussed briefly.
  • ItemOpen Access
    Operasyonel bir kavram olarak nedensellik ve bu kavrama dayandırılan bir uygulama
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Gürsakal, Necmi; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Bilim tarihi içinde gerek felsefecilerin gerekse diğer bilim adamlarının üzerinde durdukları "nedensellik" kavramına istatistikçiler ve ekonometrisyenler tarafından kazandırılan operasyonel tanım yardımıyla iki değişken arasındaki nedensel ilişkinin ne tür bir ilişki olduğu belirlenebilir. Bu çalışmada önce felsefe tarihi içinde nedensellik kavramı kısaca incelenerek daha sonra C. W.J. Granger'ın operasyonel nedensellik tanımı açıklanmaktadır. Çalışmanın son bölümünde 1980-1985 yılları arasındaki aylık enflasyon ve geniş anlamda para arzı verilerine dayanılarak nedensel ilişkinin yönü belirlenmeye çalışılmaktadır. Elde edilen bulgular, 1980 öncesi için farklı yöntemlerle belirlenen geribildirim sonucunu destekler niteliktedir.
  • ItemOpen Access
    Bursa'da konutlarda ve ticarethanelerde tüketilecek doğal gaz miktarının tahmini
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Ertaş, S.; Ertaş, E.; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Bu inceleme yazısı Bursa 'da 1995-2005 yıllarında, bölgeler itibariyle, konutlarda ve ticarethanelerde ne kadar doğalgaz tüketileceğini tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Bursa belediyesinden mahalle bazında ve Türkiye Elektrik Kurumu'ndan abone bazında elde edilen bilgiler ışığında doğrudan doğruya nihai tüketicilerin talep potansiyeli belirlenmeye çalışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Uzun dönem elastikiyet tahmini ve zaman gecikmeli-dağılım modelleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) İşyar, Yüksel; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Arz veya talebin kısa-dönem elastikiyetinin ölçülmesi mümkün olmayıp, ancak özel olarak geliştirilmiş bazı yöntemlerle uzun-dönem elastikiyetin direkt olarak ölçülmesi mümkün olabilir. Tüketici Ve üretici davranışlarının uygun dinamik modelleri gecikmeli dağılımlara neden olur. Bu modeller uzun-dönem elastikiyetlerin tahmini için kullanılabilirler. Dağılımın şekli hakkında farklı varsayımlara yer veren başlıca üç yaklaşım vardır. Bunlardan en çok kullanılanı statik bekleyişler varsayımına dayalı Narlove yaklaşımı burada ayrıntılı olarak tartışılmaktadır.
  • ItemOpen Access
    İsrail'de sendikaların kooperatifçilik ve yatırım faaliyetleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Tokol, Aysen; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Histadrut birçok bakımdan tek örgüttür. Histadrutu tek örgüt yapan geniş ekonomik faaliyetlere ve güçlü sendikacılığa dayanmasıdır. Histadruta bütün kooperatifler ve Histadrutun doğrudan doğruya sahip olduğu kuruluşlar dahildir. Histadrut başlangıcından beri sadece dar anlamda bir sendika değil, aynı zamanda geleneksel sendikaların ötesinde pek çok görevi yerine getiren bir kuruluştur.
  • ItemOpen Access
    Sosyal güvenliğin tasarruf eğilimine tesirleri: Ampirik çalışmalar
    (1986) Alper, Yusuf; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Sosyal güvenliğin tasarruf eğilimine tesirlerini inceleyen teorik görüşlerin birbirine zıt tesirlerin varlığını ortaya koyması, bu sonuçların ampirik çalışmalarla test edilmesi ihtiyacını doğurmuştur. A.B.D. için zaman serileri verilerini kullanılarak yapılan bazı ampirik çalışmalar, sosyal güvenliğin tasarruf eğilimini azalttığını destekler sonuçlar vermesine rağmen, bazı hesaplamalar da tasarruf artırıcı tesirlerin varlığını ortaya koymuştur. Bu belirsizlik konu ile ilgili yeni ve ayrıntılı çalışmaların gerekliliğini de vurgulamaktadır.
  • ItemOpen Access
    Enformel sektör ve gelişmekte olan ülkelerde istihdam
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Baştaymaz, Tahir; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Gelişmekte olan ülkelerin kentlerinde modern istihdamın dışında, düşük gelirli, düzensiz ve sağlıksız binlerce küçük işin ortaya çıktığı görülmektedir. Geniş nüfus kitlelerine kentlerde barınma ve geçinme olanağı yaratan bu işler giderek bir sektör görünümü kazanmaktadır. Literatüre 'Enformel Sektör' olarak geçmiş bulunan bu sektör üzerinde tartışmalı birçok alanın da bulunduğu görülmektedir. Bu tartışmaların başında düalist ekonomik yapı yaklaşımı, enformel sektör kavramının geçerliliği ve hatta enformel sektör terimi gelmektedir. Bu makalede enformel sektör tanıtılırken, tartışmalara da yer verilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Motivasyonun işletme başarısındaki önemi, motivasyon maliyetleri ve muhasebesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Gücenme, Ümit; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İşletme Bölümü.
    İşletmede, verimi artırmak amacıyla personelin motivasyon iç in yapılan harcamalar sosyal muhasebenin bir kolu olan beşeri kaynaklar muhasebesi kapsamı içinde yer almaktadır. İnsan gücünün etkin kullanımı yanında, onun işinden doyum sağlamasını temin etmek için motivasyon araçları kullanılır. Böylece işletmenin, iş görene karşı sosyal sorumluluklarını gerçekleştirmesi mümkün olur. Ekonomik koşulların iyileştirilmesi, psiko-sosyal araçlar, örgütsel ve yönetsel araçlarla, fiziksel koşulların iyileştirilmesi için katlanılan motivasyon maliyetleri finansal tablolarda iki şekilde yer alır. Birincisi, tüm harcamalar dönem gideri olarak kayıtlanır ve geleneksel finansal tablolarda ek açıklamalar olarak dipnotlar halinde verilir. İkincisi, motivasyon maliyetleri aktifleştirilir ve yapılan harcamalardan beklenen yarar süresine göre amortismana tabi tutulur.
  • ItemOpen Access
    Alternatif bütçeleme yaklaşımları
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Lazol, İbrahim; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Bütçe; herhangi bir örgütle bir yıl ve ya daha kısa bir zaman aralığında kaynakların elde edileceği ve yatırılacağı y erleri belirten sayısal bir plandır. Bütçeler planlama, başarı değerleme, faaliyetleri koordine etme, haberleşme ve koordinasyon sağlama gibi fonksiyonların yerine getirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenir. Geleneksel olarak hazırlanan bir bütçe büyük ölçüde geçmiş yıl verilerine dayandırılır. Bu süreç içinde bazı eksiklikler ortaya çıkmakta ve bunu tamamlayıcı bazı yeni teknikler ileri sürülmektedir. Bunların başlıcaları: Planlama, programlama ve bütçeleme sistemi; destek bütçeleme; başarı denetimi ve günbatımı kavramları; sıfır tabanlı bütçeleme olarak belirtile bilir. Ancak bu tekniklerin de kendilerine özgü sınırları ve uygulama zorlukları bulunmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Kalite kontrol çemberlerinde eğitim araçları
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Efil, İsmail; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Kalite Kontrol Çemberleri Sisteminin etkin olarak yürütülmesinde eğitimin önemli bir yeri vardır. Bu çalışmada sistemin işleyişi ile ilgili evrelerde yararlanılan eğitim araçları üzerinde durulmaktadır. Bu eğitim araçlarından beyin fırtınası, balık kılçığı diyagramı, Pareto analizi ve yönetime sunuş tekniği kısaca ele alınmaktadır.
  • ItemOpen Access
    İş organizasyonunda yeni gelişmeler
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Efil, İsmail; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    İş organizasyonunda temelde birbirinden farklı iki yapı vardır. Bunlar Taylorizm ve yarı-otonom grup yapısıdır. Tayloriyen kavramı işin planlanması ile yapılışını kesim olarak ayırır. Bunun yanı sıra söz konusu kavram tamamen bölümlere ayırmaya dayalı hiyerarşik bir yapıyı gerektirir. Taylorizmin tersine yarı-otonom grup farklı kişiler arasında görüşmeyi ve üretimdeki belirsizlikleri dikkate almayı tasarlar.
  • ItemOpen Access
    A selected bibliography on project management
    (1986) Barutçugil, İsmet Sabit; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    The basic aim of this bibliography is to provide asound starting point and an up-to-date reference source for researchers and practitioners on project management. The literature on the subject matter have increased enermously particularly in the 1980's due to increases of size, scope and budgets of large projects all over the world. A growing interest on techniques of efficient planning, organizing, managing and controlling of large scale projects led to publication of higbly informative books in recent years. Most of these books were very rich in illustrations, examples and real-world cases. Some of them were intended to be textbooks, especially for graduate Ievel courses.
  • ItemOpen Access
    KİT'lerin özelleştirilmesinde morgan bank planı
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Tatlıoğlu, İsmail; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Maliye Bölümü.
    Türk ekonomisinde önemli bir rol oynayan Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT), kurulduğundan itibaren yatırım, fiyatlama, finansman ve personel politikaları hususunda birçok problemle yüz yüzedirler. Hükümetler, KİT'lerin özelleştirilmesi çalışmalarını özellikle 1980'lerden sonra hızlandırdılar. Bu nedenle, yabancı danışma firmalara özelleştirme planları hazırlattırıldı. Bu planlardan bir tanesi de, Morgan Bank Trust Company 'e hazırlattırılan özelleştirme ana planıdır. Morgan Bank planı karlılık gösteren KİT'lerin özel sektöre satışlarını öngörmekle olup, bu satışların Türk ve yabancı firmalara, çalışanlara ve halka yapılmalarınız ilişkindir. Ayrıca, uygun bir özelleştirme için yasal düzenlemeleri de öneri kabilinden saymaktadır.
  • ItemOpen Access
    Eğitim yatırımlarının ekonomiye katkısının belirlenmesinde insangücü planlaması yaklaşımı
    (Uludağ Üniversitesi, 1986) Yüce, Demet; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    1960'lı yılların başlamasıyla, eğitim sektörü için yapılan harcamalara kuvvetli bir ekonomik kalkınma etkisi atfeden ekonomik modellerin arttığını ve bu modellerde yer alan eğitim harcamaları değişkeninin GSMH değişkeni üzerindeki etkisinin belirlenmeye çalışıldığını görüyoruz. Eğitim yatırımları ve ekonomik kalkınma arasındaki ilişkinin belirlenmesinde kullanılan yaklaşımlardan biri de insangücü planlaması yaklaşımı adını almaktadır. İnsangücü planlaması, saptanan ekonomik hedefler için hangi mesleklerde ve ne kadar insana gereksinme duyulduğunun belirlenmesine ilişkin teknik yöntemlerdir.