Avrupa topluluklarına tam üyeliğimiz halinde egemenlik yetkilerinin devri sorunu

Loading...
Thumbnail Image

Date

1990

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Avrupa Toplulukları ekonomik alanda olduğu gibi, hukuk alanında da köklü olarak nitelenebilecek yapısal değişikliklere neden olmuştur. Topluluk organları özerk olarak norm yapma yetkisine sahiptirler ve bu normlar, primer topluluk normlarıyla birlikte üye devlet hukuk sistemlerinde ayrı bir hukuk sistemi oluşturmakla kalmayıp,üye devlet hukuk sistemlerinde, sonuçta ortaya çıkarmaktadırlar. Kurucu antlaşmalarının doğrudan uygulanan normlarının yanısıra topluluk organlarının yaptığı bütün muhataplara veya bir muhataba yöneltilen normatif düzenlemeler dolayısıyla kararlar aynı konuyu farklı düzenleyen ulusal normu geçersiz de kılabilmektedir.Bu durum ise kaçınılmaz olarak AT Hukuku-üye devlet ulusal hukuku olası çalışmasında sistematik olarak üstünlüğün AT Hukukuna verilmesini zorunlu kılar. Bu sorun önemli bir anayasa hukuku sorunudur. AT Hukukunun düzenleyici ve dinamik karakteri üye devletlerin yetki devri veya kısıtlamalarıyla oluşmuştur. Bu durum ise üye devletin ulusal hukukunda köklü yapısal değişiklikle mümkün olmuştur. Tam üyeliğimiz halinde ulusal hukukumuzu AT Hukukuna uyumlaştırma ve onun gereklerini yeline getirme zorunluluğu nedeniyle önemli bazı anayasal sorunların gündeme gelmesi kaçınılmazdır. Benzer sorunlara AT'ye üye devletlerde geçmişte sahip olmuşlardır.
Wie im wirtschaftlichen Bereich haben die EG auch zu tiefgreifenden Strukturaenderungen auf dem Rechtsgebiet geführt. Die Gemeinschaftsorgane sind autonom in der Rechtssetzung, die nicht nur mit der des primaeren Gemeinschaftsrecht eine neue und sich von den Rchtsordnung bildet, sondern auch in der Rechtsordnung der Mitgliedstaaten positive auswirkungen haben.Neben den unmittelbar auswirkenden Normen der EG-Vertraege schaffen die Gemeinschaftsorgane zum Teil einheitliches zum Teil an einem subjekt gerichteten Recht, das dieselbe Wirkung in allen Mitgliedstaaten, bzw, im Mitgliedstaat hat und zuvor unterschiedlich von den nationalen Rechten geregelten Materien regelt Diese Tatbestand wird unvermeidlich zum Kollisionsrecht den Vorgang vor den nationalen Rechtsondnungen zu sichern, was nun weitgehend einege veifassungsrechtliche Probleme ausböst. Im Falle des Mitgliedschafts wird die Türkei auch, um ihre Verfassung mit den Gemeinsclıaftvertraegen in Einklang zu bringen und da-durch den Bedürfnissen des Gemeinschaftsrechts.Rechnung zu tragen, mit verfasungsrechtlichen Problemen konfromriert, wie im 50' er lahren die EG-Staaten.

Description

Keywords

Avrupa toplulukları, Egemenlik yetkilerinin devri, Europäische gemeinschaften

Citation

Genç, M. (1990). "Avrupa topluluklarına tam üyeliğimiz halinde egemenlik yetkilerinin devri sorunu". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(1-2), 81-92.