Çimento ve polipropilen lif kullanarak düşük plastisiteli kil zeminlerin iyileştirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-12-05

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Zemin iyileştirmesi, zeminin zayıf mühendislik özelliklerinin çeşitli yöntemler kullanılarak iyileştirilmesidir. Bu çalışmada, yüzeysel zemin stabilizasyonu kapsamında çimento ve polipropilen lif ile stabilizasyon ele alınmıştır. Bursa Uludağ Üniversitesi kampüsünden alınan zemine ilk olarak elek analizi, hidrometre, özgül ağırlık ve kıvam limit deneyleri yapılarak zemin sınıflandırılması yapılmıştır. Birleştirilmiş Zemin Sınıflandırma Sistemi’ne göre düşük plastisiteli kil olarak sınıflandırılan doğal zemine zemin iyileştirilmesi amacıyla %5, %10 oranlarında çimento ve %0,5, %1,0 ve %1,5 oranlarında polipropilen lif katılarak deney numuneleri hazırlanmıştır. Bu karışımların kompaksiyon deneyi ile optimum su içerikleri ve maksimum kuru birim hacim ağırlıkları belirlenmiş ve bu değerlere göre hazırlanan numuneler üzerinde serbest basınç (1, 7 ve 28 günlük numuneler üzerinde), CBR ve şişme deneyleri yapılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda doğal zemine ilave edilen katkı maddeleri zeminin mühendislik özelliklerini çeşitli oranlarda iyileştirmiştir.
Soil stabilization is the improvement of the soil’s week engineering properties by different methods. In this study, surface soil stabilization with cement and polypropylene fiber is discussed. First of all, sieve analysis test, hydrometer test, specific gravity test and Atterberg limit tests were performed on the soil, taken from Bursa Uludag University campus, to classify the soil according to United Soil Classification System, which is classified as low plasticity clay. Then, 5%, 10% cement and 0,5%, 1,0% and 1,5% polypropylene fiber are added to this soil to prepare various test specimens. These test specimens’ optimum water contents and maximum dry unit weights are obtained by Proctor compaction tests. After that, the samples are prepared according to their optimum water contents and Unconfined Compression tests, California bearing ratio (CBR) tests and swelling tests are performed on these samples. The results of the experiments show that additives added to the low plasticity clay soil improves the soil’s engineering properties in different manners.

Description

Keywords

Zemin iyileştirmesi, Laboratuvar deneyleri, Çimento, Polipropilen lif, Düşük plastisiteli kil, Soil improvement, Laboratory experiments, Cement, Polypropylene fiber, Low plasticity clay

Citation

Şahbaz, İ. ve Ünsever, Y. S. (2020). "Çimento ve polipropilen lif kullanarak düşük plastisiteli kil zeminlerin iyileştirilmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 25(3), 1409-1420.