Ticari bir yat limanının elektrik ihtiyacının fotovoltaik (PV) teknoloji ile karşılanmasına yönelik bir inceleme

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-10-08

Authors

Dal, Ali Rıza
Yılmaz, Fatih

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Güneş enerjisinden elektrik üretimi ve farklı alanlarda kullanımı, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygınlaşmaktadır. Elektrik, yat limanları da dahil olmak üzere ticari işletmeler için önemli bir ihtiyaç ve maliyet bileşenidir. Bu çalışmanın amacı; ticari amaçlı bir yat limanının (marina) elektrik ihtiyacının güneş enerjisi ile tedarik edilebilirliğinin incelenmesidir. Bu amaçla, Fethiye (Muğla) bölgesinde bulunan orta ölçekli ticari bir yat limanı seçilmiş ve yıllık elektrik ihtiyacı belirlenmiştir. Fotovoltaik Coğrafi Bilgi Sistemi (PVGIS) kullanılarak yapılan bir simülasyon ile yat limanının bulunduğu konumdaki uygun PV sistem gücü tespit edilmiştir. Yapılan hesaplamalar sonucunda; söz konusu yat limanına 31,7°’lik eğim açısı ile 1500 kW kurulu güce sahip PV sistemi kurulması halinde yılda 2.462.118 kWh elektrik üretilerek yıllık elektrik talebinin karşılanmasının mümkün olduğu tespit edilmiştir. Yat limanlarında PV sisteminden hem turizm sezonun da hem de diğer aylarda faydalanılabileceği değerlendirilmektedir.
Solar energy-based electricity generation and its use in different fields has become widespread in Turkey as well as in the world. Electricity is a need and a component of costs for commercial enterprises including marinas. The aim of this study is to carry out an investigation on supplying availability the electricity demand of a commercial marina via solar energy system. With this aim, a medium-sized commercial marina, where is in the region of Fethiye (Muğla), has been selected and its annual electricity demand has been determined. With a simulation using Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS), the appropriate PV system power for location of the marina have been determined. As a result of the calculations, it has been concluded that the annual electricity demand of the marina can be supplied by a PV system-based electricity production of 2.462.118 kWh/year, capacity of PV system is 1500 kW and panel inclination angel of PV modules is 31.7°. It has been considered that PV system can be used in yacht marinas both in the months of tourism season and other months.

Description

Keywords

Güneş enerjisi, Yat limanı, Elektrik üretimi, Fotovoltaik teknoloji, Ticari yat, Solar energy, Commercial yacht, Electricity generation, Photovoltaic technology, Yacht marina

Citation

Dal, A. R. ve Yılmaz, F. (2020). "Ticari bir yat limanının elektrik ihtiyacının fotovoltaik (PV) teknoloji ile karşılanmasına yönelik bir inceleme". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 25(3), 1189-1204.