Finansal olmayan performans ölçülerinin kullanımının yeni üretim ve yönetim tekniklerine etkisi: Ampirik bir çalışma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Küresel düzeyde yaşanan yüksek rekabet ve yoğun teknolojik değişim, işletmelerin performans ölçüm sistemlerini de şekillendirmektedir. İşletmeler yeni üretim ortamlarında çoklu performans ölçülerine yönelmekle ve bu çerçevede özellikle finansal olmayan performans ölçütleri ön plana çıkmaktadır. Marmara bölgesinde ilk beşyüz büyük işletme içerisinde gösterilen seksen üç imalat işletmesinden toplanan veriler kullanılarak gerçekleştirilen bu ampirik çalışmada ise finansal olmayan performans ölçüleri ile yeni üretim ve yönetim teknikleri olarak ifade edilen BDÜ, JIT ve TKY arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, performans değerlendirmeye yönelik finansal olmayan performans ölçülerinin kullanımı ile bilgisayar destekli üretim sisteminin, tam zamanında üretim sisteminin ve toplam kalite yönetiminin kullanımına önem veren işletmeler arasında doğrusal bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Global competition and technological changing with high density shape performance measurement systems of firms. Firms in new manufacture environments tend to use multiple performance measures and in this way especia/ly non financi al performance measures become a matter of primary importance. In this study, through the empirical examination made by using the data from the 83 manufacturing businesses in Marmara region which are among the first 500 large businesses in Turkey in 2005, the kind of relationships between non-financial performance measures and computer aided production system, just in time production and total quality management are exposed. According to the results from the study, there is a linear relationslıip between the usage of non financial performance measures directedat performance evaluation and the firms which give importance to the use of a computer aided production system, just in time production and total quality management.

Description

Keywords

Finansal olmayan performans ölçüleri, Bilgisayar destekli üretim, Tam zamanında üretim, Toplam kalite yönetimi, Faktör analizi ve lojistik regresyon analizi, Non financial performance measures, Computer aided manufacturing (CAM), Just in time production, Total quality management

Citation

Eker, M. (2006). ''Finansal olmayan performans ölçülerinin kullanımının yeni üretim ve yönetim tekniklerine etkisi: ampirik bir çalışma''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(1), 89-107.